Bezuiniging is Verbroedering!
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
09/03/2012
Gemiddelde leestijd: 3 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
Bezuinigen is een feest van samenwerking en verbroedering, het verminderen is juist vermeerderen! Decennia, zelfs eeuwen, lang zijn er ups en downs in de economie van een land. Het is net als ons leven zelf: ups en downs. Elke keer als we in een up zitten hoor je niets. Zijn we even in de ‘down’ dan wordt daar breeduit aandacht aan besteed. In de vijfenzestig jaar dat ik nu leef, heb ik al vele ups en downs meegemaakt. Ik ben net na de oorlog geboren, dus ik begon mijn leven met een ‘up’, Nederland werd weer opgebouwd. Mijn ouders hadden het goed in die jaren. Mijn vader was een van de weinige mensen die nog paard en wagen hadden. Arnhem lag helemaal in puin, dus moest er veel puingeruimd worden. En daar mijn vader altijd overal voor in was, heeft hij heel wat verdiend met puinruimen. Zoveel dat mijn ouders er een paar jaar later een zaak van konden starten.
Toen kwam de ‘down’ periode. Niet alleen bij mijn ouders, na de glorieuze opbouwjaren stabiliseerde de economie. Ofwel er was nauwelijks groei meer. Dat lijkt dan achteruitgang, terwijl het alleen maar niet verder groeit. Elk decennia daarna maakte ik mee dat aan het einde ervan de ‘terugval’ zich begon aan te dienen. In het begin van het decennium was het sappelen geblazen. Om vervolgens daarna weer de ‘bomen naar de hemel te laten groeien’.
Het is een natuurlijke beweging. Nederlanders zouden daar toch aan gewend moeten zijn. We zien ieder jaar zo’n natuurlijke beweging. De seizoenen laten dit zelfde ritme zien: winter is kaalheid, bijna niets meer. Lente is de groeiperiode. In de zomer komt alles tot volle bloei om vervolgens in de stormachtige herfst de vruchten te plukken. Maar ja, als alles is geplukt is, dan is er natuurlijk niets meer. Zo is het ook met onze economie.
Financiële crisis? Nee, er is teveel geleend in de jaren hiervoor. Goed, de banken gaven het de mensen, maar zijn ze dan schuldig aan dat men teveel leende? In de jaren 1976 t/m 1989 had ik een financieringskantoor. We verstrekten ook hypotheken. Ik verstrekte geen zogenaamde top hypotheken, waarbij mensen zoveel leenden dat er geen ruimte was voor tegenslagen. Of een vijfjarige lening op een auto of een dure boot, waarbij men nauwelijks geld overhield om de dagelijkse boodschappen te doen.
Vaak heb ik een lening of hypotheek geweigerd als ik zag dat men het eigenlijk niet kon betalen. Helaas kreeg men het dan toch bij een ander financieringskantoor voor elkaar. Men zocht net zolang totdat ze een kantoor vonden die dit wel wilde doen. Het resultaat was een lening met torenhoge rente, soms zelfs 18 tot 21%.
De oorzaak dat er momenteel zoveel leningen en hypotheken uitstaan is niet de schuld van de banken, maar van de mensen die het zijn aangegaan. Aangegaan vanuit hebzucht of omdat men dacht dat de economie gewoon door zou groeien.
Bezuinigen? Je kunt er ook anders naar kijken: gewoon even pas op de plaats maken. Zie je het als een terugval, dan is je leven nu vrij bitter. Zie je het als een nieuwe start, dan zet je je schouders er onder om nieuwe mogelijkheden in jezelf aan te boren. Je gebruikt je creativiteit om de tering naar de nering te zetten. Een nieuwe kans om in jezelf te ontdekken dat je met heel wat minder af kan. Je zet spullen op Markplaats die je al twee jaar niet hebt gebruikt en opgeruimd staat netjes! Laten we puinruimen dan verdienen we er ook nog wat aan, net zoals mijn vader na de oorlog!
Bezuiniging verbroederd! Het voordeel van bezuinigen is dat men zich verbindt met elkaar. Kijk maar naar al die demonstraties. Kom op kinderen, we gaan samen demonstreren. Waar tegen? Tja, dat maakt niet uit, we doen in ieder geval weer wat samen. We zijn het weer helemaal met elkaar eens! De verbroedering ten top, niet alleen tussen volwassenen, maar ook tussen leerkrachten en leerlingen, tussen ouders en kinderen. Tegengestelden zijn het met elkaar eens!
Laten we het nog een paar jaar zo houden. Wie weet vieren we dan weer op houten appelkisten met z’n allen feest. Demonstreren is feest, een feest van samenwerking. Alleen al de voorbereidingen. Welke tekst zullen we op de spandoeken zetten? Welke kleuren gebruiken we? Kom, laten we samen hoedjes en toeters maken. En vergeet niet je ludiek aan te kleden. Eén keer per jaar carnaval? Nee, net zo vaak als we willen!
Heerlijk toch, bezuinigen! Bezuinigen betekent in wezen: door te verminderen vermeerderen we ons!
Lieve groet,
Daisha
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel