Gastvrijheid…
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
28/06/2012
Gemiddelde leestijd: 3 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
In de Oudheid was gastvrijheid heilig. Men geloofde dat God, in de persoon als gast, op zo’n moment zelf aan de deur klopte. Juist in deze tijd, nu er zoveel eenzame mensen zijn, is gastvrijheid noodzakelijk. In onze familie staat gastvrijheid al generaties lang hoog aangeschreven. Iedereen is welkom, wie je ook bent, wat je ook doet. Kwamen er vrienden of vriendinnen mee en wilden ze mee eten, geen probleem: iedereen kreeg een beetje minder. En zo was er altijd volop te eten. Gastvrijheid is tweerichtingsverkeer.
Wat ik in restaurants vaak zie is het volgende. Men zit gezellig met een paar mensen te praten. De ober komt en vraagt of men wat wil drinken. Er wordt op de kaart gekeken en zonder de ober aan te kijken wordt er besteld. Zonder contact met hem of haar te hebben gemaakt. Alsof de ober een ‘niemand’ is, geen mens, uitsluitend een schim die opduikt om te bedienen. Zonder te beseffen dat de ober op dat moment jouw gastheer is.
Natuurlijk men is gast, maar gastvrijheid is tweerichtingsverkeer. Het woord ‘gast’ betekent ‘bezoeker’, iemand die tijdelijk gebruik maakt van de faciliteiten die worden geboden.
Veronderstel dat iemand bij je op bezoek komt. Je doet de deur open en de gast loopt langs je heen, ziet je niet eens. Gaat naar binnen, neemt plaats aan je eettafel en wacht totdat jij hem komt bedienen. Het lijkt me dat alles in je in opstand komt. Toch is dit hetzelfde als wat in het restaurant gebeurd.
Van huis uit ben ik katholiek, gedoopt, heilig vormsel en alles dat er bij hoort. De kerk was voor mij een rustpunt in ons drukke bestaan. Daar kon ik ongestoord mijn gedachten laten dwalen. Bovendien vond ik het fijn om met zoveel mensen samen te zijn, vooral samen zingen. Het was ook een uitdaging, ik vergeleek dan het Nederlands in het misboekje met het Latijns. En probeerde te begrijpen wat er in het Latijns stond.
Naar de kerk gaan was voor mij nooit een plicht. Mijn vader had er niet veel mee op, mijn moeder ging uit gewoonte. En dan was er nog Tante Tini, waardoor ik vanaf mijn vierde werd verzorgd. Zij ging dagelijks naar de kerk, dat was voor haar heel belangrijk. Zo had ik het voorrecht te kunnen kiezen in welke ‘stroom’ ik mee ging. Soms had ik perioden dat ik elke dag meeging, met tante Tini maar ook vaak alleen. Met mijn moeder was het altijd gezellig. Ze zei: ‘Neem maar een boekje mee, dan heb je wat te lezen.’ Ik had echter genoeg aan het misboekje, dat was voor mij één grote puzzel. Tijdens de preek viel mijn moeder meestal in slaap en moest ik haar wakker maken, want soms snurkte ze wel erg hard.
We hadden een fijne kapelaan, begripvol, actief en heel gastvrij. Had je problemen? Gauw naar de biechtstoel, want hij wist altijd wel raad. Mijn katholieke jeugd heb ik ervaren als: je mag zijn wie je bent, je bent welkom en wat heel belangrijk voor me was: het brengt rust in je leven. Je begrijpt dat God in mijn ogen nimmer een boeman is geweest. God zag ik zoals mijn katholieke ervaringen waren en nog zie ik God zo. Ik geloof er niet in dat God straft, je niet goed keurt of je veroordeelt.
God is voor mij zoals gastvrijheid is: open staan voor, belangstellend, hartelijk verwelkomen, warmte en vooral Liefde. Wie je ook bent, hoe je er uitziet of wat je ook doet. Weet je dat God fluistert als je Hem om raad vraagt? Hij zegt soms dingen waarvan je denkt: Ja, dat zal wel. Wat je vol ongeloof aanhoort, maar elke keer heeft Hij het bij het rechte eind.
Om Zijn stem te kunnen horen, is stilte heel belangrijk. Gelukkig kun je overal stilte vinden, zelfs in het drukke verkeer. Het gaat om de stilte in jezelf en of je Hem gastvrij wilt ontvangen.
Gastvrij zijn naar jezelf is net zo belangrijk. Openstaan voor je behoeften, jezelf verzorgen, de IK verwelkomen, warmte en Liefde geven en ontvangen! Ofwel onze innerlijke God welkom heten. Wees de gastheer en luister in stilte naar de verhalen uit je innerlijk. Wees de gast, dankbaar dat je welkom wordt geheten.
Zoals ik al zei: gastvrijheid is tweerichtingsverkeer. Het fijnste is, als zowel de gastheer als de gast belangstellend zijn naar elkaar. Elkaar verwelkomen in Liefde, met respect en genegenheid!
Het is een beetje kort dag, maar vandaag ben ik jarig, je bent van harte welkom om het mee te komen vieren!
Wees welkom!
Lieve groet,
Daisha
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel