Organen verklappen onze Emoties! Deel 1: Galblaas en Lever
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
03/09/2020
Gemiddelde leestijd: 9 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
Gezondheid is ons hoogste goed. Liefde is net zo belangrijk. Wanneer je gezond bent is liefde eenvoudiger te geven en te ontvangen! Vandaar deze belangrijke informatie betreffende onze gezondheid. Al duizenden jaren geleden waren de Chinese medici erg deskundig betreffende onze gezondheid. Kennis die heden ten dage steeds meer wordt erkend en toegepast.
In de natuur, in ons mensen, dieren en alles op de hele wereld hebben we te maken met yin en yang, rust en actie, vrouwelijk en mannelijk, nacht en dag, etc. etc. Tegenstellingen die in wezen geen tegenstellingen zijn omdat ze bij elkaar horen.
Het een kan niet zonder het ander…
Wanneer je een hele dag wakker bent geweest, ga je ’s nachts slapen. Ofwel na actie dient er rust te komen. Ieder mens heeft vrouwelijke en mannelijke kwaliteiten en karaktertrekken. Bij de een zal er meer vrouwelijk zijn en bij de ander meer mannelijk. Bij een evenwichtig, vredig en liefdevol mens zijn ze beiden in balans.
Als er onder is, dan is er ook boven. Na warmte, dient koude te komen, dat hebben we de afgelopen maanden gemerkt. Heel fijn als het warm is, maar op een gegeven moment is kou dan erg welkom. Passiviteit kun je alleen opheffen door actief te worden.
Tegenstellingen vormen een eenheid!
Wanneer er geen lezer van deze blog zou zijn, dan heeft schrijven geen zin. Een leerkracht heeft leerlingen nodig, anders is hij of zij geen leerkracht. En andersom natuurlijk ook.
Wanneer we een tijd buiten zijn geweest, dan is het heerlijk om naar binnen te gaan. Verdriet en vreugde horen bij elkaar, net zoals huilen en lachen. Kijk maar eens wanneer je verdrietig bent, iemand zegt of doet iets geks en het huilen gaat over in lachen. En zo zou ik nog vele voorbeelden van het yin en yang kunnen geven.
Onze organen en onze emoties!
Onze organen hebben niet alleen een fysieke functie, maar hebben ook te maken met onze geest en onze emoties. Immers lichaam en geest kun je niet van elkaar scheiden. Elk orgaan in ons lichaam heeft gedurende de vierentwintig uur van de dag een hoogte- en een dieptepunt. Op tijden dat er veel energie aanvoer is, draait het desbetreffende orgaan op volle toeren. Een zwak orgaan voelt zich tijdens deze energiepiek juist niet prettig.
Tijden van veel energie aanvoer | Orgaan | Tijden van weinig energie aanvoer |
23.00 – 01.00 uur | Galblaas | 11.00 – 13.00 uur – Bitterheid |
01.00 – 03.00 uur | Lever | 13.00 – 15.00 uur – Woede |
03.00 – 05.00 uur | Longen | 15.00 – 17.00 uur – Verdriet |
05.00 – 07.00 uur | Dikke darm | 17.00 – 19.00 uur – Bezorgdheid |
07.00 – 09.00 uur | Maag | 19.00 – 21.00 uur – Concentratie |
09.00 – 11.00 uur | Milt en pancreas | 21.00 – 23.00 uur – Verlangen |
11.00 – 13.00 uur | Hart | 23.00 – 01.00 uur – Vreugde |
13.00 – 15.00 uur | Dunne darm | 01.00 – 03.00 uur – Onzekerheid |
15.00 – 17.00 uur | Blaas | 03.00 – 05.00 uur – Irritatie |
17.00 – 19.00 uur | Nieren | 05.00 – 07.00 uur – Angst |
19.00 – 21.00 uur | Bloedsomloop | 07.00 – 09.00 uur – Negeren |
21.00 – 23.00 uur | Drievoudige verwarmer | 09.00 – 11.00 uur – Spanning |
Wanneer word je ’s nachts wakker?
Wat vertelt een orgaan tegen je wanneer er veel energie aanvoer is, en wanneer er weinig aanvoer is? Wanneer je ’s nachts elke keer op een bepaald tijdstip wakker wordt, bijvoorbeeld om half vier, dan heeft dat met je longen te maken. Je longen zijn van 3.00 – 5.00 uur bezig met het herstel qua energie, ofwel op hun hoogtepunt. Je wordt wakker, omdat je longen met een emotionele detox bezig zijn. En aangeven dat ze overbelast zijn. Het signaal naar jou toe is: geef jezelf meer aandacht, neem meer rust en ruimte in in je dagelijkse leven.
De longen hebben te maken met het element metaal. Wanneer dit element uit balans is wil je het liefst je een tijd terugtrekken uit alles. Je longen werken samen met je hart en je lever. Vreugde heeft plaatsgemaakt voor verdriet, waardoor oververmoeidheid toe kan slaan. Ook de dikke darm heeft met het element metaal te maken. Het is dan ook geen wonder dat je bij te weinig aandacht, en nauwelijks ruimte innemen voor jezelf, last hebt van obstipatie. Aandacht dat van een ander afkomstig is en/of naar jezelf toe gericht is, het heeft dezelfde uitwerking.
Om nog even bij de longen te blijven, de energie hiervan is ’s middags 15.00 – 17.00 uur laag. Een middagdutje zou op dit tijdstip welkom zijn om de middag-dip op te lossen! Of even een wandeling maken, of iets doen wat weinig energie kost.
de uren voor twaalven tellen dubbel
Laten we eens kijken wat de betreffende organen te maken hebben met je emoties. Op de laatste zondag van oktober gaat de wintertijd in en op de laatste zondag van maart eindigt deze wintertijd weer. Dus tijdens de wintertijd is alles één uur later!
Vroeger zei men: de uren die je voor 12 uur ’s nachts slaapt tellen dubbel. Aan de ene kant is dat waar, maar ook weer niet. Om je belangrijke organen de kans te geven om zich te herstellen, kun je het beste voor 11 uur ’s avonds gaan slapen. Het is niet voor niets dat de organen die zich ’s nachts herstellen je helpen om overdag lekker fit te zijn!
Heel belangrijk: wanneer een orgaan uit balans is wil dat niet zeggen dat er iets fysiek mis is met het orgaan. Het kan, maar in de meeste gevallen kun je met eenvoudige maatregelen en middelen het herstellen. Onze biologische klok is een hulpmiddel voor het bepalen of een orgaan uit balans is. Dit hulpmiddel werkt vooral wanneer de klachten voor het eerst optreden. Als het betreffende orgaan fysiek niet in orde is dan merk je dat doordat de klachten ernstig zijn en de hele dag duren.
23.00 – 1.00 uur: De Galblaas. De galblaas staat voor het maken van keuzes, ofwel zoals het spreekwoord zegt: ‘slaap er een nachtje over’. Twijfel, besluiteloosheid, gebrek aan initiatief, ongeduld, prikkelbaar zijn, gejaagdheid en frustraties geven aan dat je galblaas uit balans is. Het is dan ook belangrijk om op dit moment te slapen, zodat je zelfvertrouwen en je vermogen om keuzes te maken energetisch worden opgeladen.
Zoals je waarschijnlijk er wel mee bekend bent, heeft je galblaas te maken met het opslaan en uitscheiden van gal. Zo ook met de vertering van vetten, samen met de lever. Wanneer je merkt dat je op dit tijdstip slecht in slaap kan komen, ga dan op je voeding letten. Overdag zo beperkt mogelijk voeding met veel vet. (In supermarkt/fabrieks-brood zit heel veel vet!)
Gebruik liever mager vlees, liefst geen varkensvlees of worsten, magere melk(producten) en 30+ of 40+ kaas. Eet minimaal een keer per week vis. Neem als je slecht in slaap kan komen eventueel voordat je gaat slapen nog een (klein) tussendoortje met vet, bijvoorbeeld één cracker met 30+ kaas. Hierdoor wordt de galblaas voor de nacht geleegd en is er minder kans op indikking van galvloeistof en dus op galstenen.
Wanneer de galblaas niet in balans is, geeft dit uiteraard ook lichamelijke klachten zoals galstenen, slechte vertering van vetten, misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeide benen en stijve spieren aan de zijkant van het lichaam.
Hoe laat heb je overdag een dip?
Heb je een dip bijvoorbeeld voor of na de lunch, zo tussen 11.00 en 13.00 uur? Dan heeft dat te maken met de lage energie van de galblaas. Zorg er dan voor dat je een lichte lunch neemt. Liever geen koude gerechten of dranken die direct uit de koelkast komen. Je galblaas, je maag én je lever kunnen daar niet tegen. Onze lichaamstemperatuur is rond de 37 graden, je begrijpt wanneer je dan iets tot je neemt dat 6 of 7 graden is dat dit een te groot verschil is. Daarom verwarm je voeding en drinken het liefst naar de lichaamstemperatuur of iets hoger, of eet en drink alles op kamertemperatuur. Dit geldt voor alle periodes in het jaar, dus ook bij een hete zomer!
Je kunt het volgende doen om je galblaas weer in balans te krijgen:
- Ga voor 11.00 uur ’s avonds naar bed. Slaap je niet, dan rust je toch!
- Zie wat ik hierboven schrijf over eten en drinken, en schenk daar elke dag aandacht aan.
- Wanneer je het snel koud hebt, ga dan zelfs nog eerder naar bed. Zie de volgende keer bij de Drievoudige verwarmer.
- Zuurbes, ofwel Berberis Vulgaris oertinctuur helpt zowel voor het herstel van de galblaas als de lever.
- Mariadistel, ofwel Silybum Marianum, heeft cholesterolverlagende effecten, bevordert de galafscheiding en beschermt onder meer lever, alvleesklier, hart, longen, nieren en hersenen. Je kunt Mariadistel als thee of oertinctuur gebruiken. Zie hier de uitgebreide informatie over de geneeskracht van Mariadistel.
- Paardenbloem, ofwel Taraxacum Officinale, is niet alleen gezond voor de koeien, maar zeker ook voor ons als mens. Vers uit de tuin, tenminste als deze er zijn, of als thee of tinctuur. Paardenbloem is niet alleen goed voor je galblaas, maar ook voor de lever, reuma, jicht, spijsvertering, obstipatie, vochtafdrijvend en algeheel versterkend! Zie hier uitgebreide informatie over Paardenbloem.
Je lever
1.00 – 3.00 uur: de Lever. Uiteraard werken al je organen samen, maar soms hebben ze een directe samenwerking, zoals de lever en de galblaas. De lever is te vergelijken met een ingewikkelde fabriek met veel verschillende functies. Zonder een goede lever kan het lichaam niet goed functioneren. De lever is met name belangrijk voor: productie van belangrijke eiwitten; productie en opslag van energie en brandstoffen; en verwerking en afvoer van afvalstoffen.
Je lever zorgt er voor dat je energiek bent! Het is een zeer belangrijk – men zegt zelfs het belangrijkste – orgaan in je lichaam. Zonder lever kun je niet leven. In je dagelijkse leven kunnen veel schadelijke stoffen in je lichaam terecht komen. Niet alleen door alcohol drinken, maar ook door het gebruik van medicijnen of verkeerde voeding. Je lever kan deze schadelijke stoffen onschadelijk maken en vervolgens afvoeren via de galvloeistof of urine.
Het spreekwoord ‘iets op je lever hebben’ betekent: uit wat je dwars zit (liefst met liefde) en zeg wat volgens jou gezegd moet worden!
In je lever zit veel bloed. Je poortader brengt bloed binnen dat afkomstig is van je darmstelsel. Alle voedingsstoffen die in je darmstelsel in je bloed zijn opgenomen kunnen vervolgens in je lever worden opgenomen. De levercellen kunnen ze vervolgens omzetten, bewaren of weer afgeven aan je bloedvaten. Je lever maakt ook gal aan, om deze weer af te voeren naar je galblaas.
Wees zuinig op je lever!
Je lever is echt heel bijzonder. Deze is namelijk in staat om weer aan te groeien en uit te groeien tot een volledige lever als deze gedeeltelijk is verwijderd. Belangrijk hierbij is natuurlijk dat het overblijvende deel van je lever gezond is. Je lever kan bovendien nog heel lang zijn werk blijven doen, als een deel ervan (bijvoorbeeld door ziekte) niet meer functioneert. De lever heeft een enorme reservecapaciteit. Dus wees heel zuinig op je lever.
Wanneer je tussen 1.00 en 3.00 uur ’s nachts wakker wordt, heeft dat voornamelijk te maken dat je lever zich aan het opladen is. Het ontgiften gebeurt hier op zowel fysiek als emotioneel en geestelijk niveau. Wanneer je op dit tijdstip niet rust of slaapt, kunnen op een gegeven moment boosheid, frustratie en woede toenemen. Daarom is het zo belangrijk om juist déze uren van de nacht ook echt te slapen. Want alleen dan krijgt je lever de energie die hij nodig heeft om je lichaam van allerlei gifstoffen af te helpen.
Word je telkens wakker op dit tijdstip? Dan kan het zijn dat je de genoemde emoties onvoldoende in je leven toelaat. Mensen met avond- en nachtdiensten kunnen dat dan ook niet te lang volhouden, anders is uitputting het gevolg. Wanneer de lever niet in balans is uit zich dat door prikkelbaar te zijn, veel te veel willen werken, ongeduldig zijn, zelfs agressie. Je planning is of te veel of je weet niet hoe je verder moet.
Fysiek kun je klachten krijgen qua vermoeidheid en zelfs oogproblemen kunnen er uit voort komen. Maar ook kan er migraine, artritis, of problemen met je gewrichten of pezen kunnen er door ontstaan.
Dit kun je doen om je lever weer in balans te krijgen:
- Zorg er voor dat je op tijd naar bed gaat en dan gedurende de uren (tussen 1.00 en 3.00 uur ’s nachts) wanneer de lever zich aan het reinigen is in een diepe slaap bent.
- Neem een siësta tussen 13.00 en 15.00 uur, of nog beter zoals de Spanjaarden doen zelfs tot 16.00 uur. Voor de Spanjaarden is deze lange siësta niet alleen om de hitte te ontlopen, ook om even uit te buiken na een heerlijke en gezellige lunch. Bovendien vermindert het stress, het is goed voor je concentratie en goed voor je hart. Voor de tijd van Corona was een siësta bij ons ondenkbaar, maar nu veel mensen thuis werken is een siësta ook voor ons Nederlanders mogelijk!
- De voeding die voor de galblaas belangrijk is geldt ook voor je lever. Zie wat ik hierboven daarover schrijf.
- Voor je lever zijn Mariadistel en Paardenbloem heel gezond. Bij de galblaas wordt dit uitgebreid beschreven.
- Ook Curcuma longa, ofwel Geelwortel is supergezond. De plant wordt ook wel het gouden kruid genoemd en dat is niet voor niets. Curkuma of Kurkuma zit boordevol mineralen zoals ijzer, calcium, magnesium, kalium en zink, krachtige antioxidanten en met vitamines zoals B5, B6, B12 en C, D, E en K. Alles dat je lever weer in balans brengt!
Volgende week ga ik verder met de longen en de dikke darm!
Lieve groet,
Daisha
P.s: Heb je een vraag, en dat kan over van alles zijn. Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Tweewekelijks op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.
Wil je automatisch op de hoogte blijven? In de linker zijkolom van dit artikel (of bovenin het artikel op wanneer je op je mobiel leest) kun je je abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel