Organen verklappen onze Emoties, deel 3: vervolg Dikke Darm en Maag
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
17/09/2020
Gemiddelde leestijd: 8 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
Ons maag-darmstelsel is sterk verbonden met de verwerkingen vanuit ons onderbewustzijn. Ook met het durven erkennen van onze eigen persoonlijkheid en haar beperkingen. Het maag-darmstelsel heeft te maken met opname, omzetting, verwerking en uitscheiding van zowel het materiële als het geestelijke voedsel. Datgene dat wordt opgenomen heeft invloed op onze Prana, onze levenskracht. De behoefte aan een bepaald soort voedsel zegt welk verwerkingsproces gaande is. Zo kan zoetigheid je helpen om sterke emotionele ervaringen op te vangen en te helpen verwerken.
Klachten en onze diepere laag
Onze darmen en onze hersenen werken nauw samen. Wanneer je ze op een plaatje ziet lijken ze qua structuur ook wel een beetje op elkaar. Waar begint het? In je hersenen of in je darmen? Dat is moeilijk te zeggen. Krijg je door verkeerde voeding verkeerde gedachten, zoals pessimisme, schuldgevoelens, etc.? Of krijg je door verkeerde gedachten problemen met je darmen? En als die gedachten aanhouden, kan je dan chronische problemen met je darmen krijgen?
Het is een beetje het kip-ei-verhaal. Wetenschappers noemen het de hersen-darm as, het houdt in dat onze darmen en onze hersenen voortdurend met elkaar communiceren. Mensen met een depressie hebben een andere darmbacterie samenstelling dan mensen zonder depressie. Wetenschappelijk wordt er de laatste jaren steeds meer ontdekt over hoe de samenwerking is tussen hersenen en darmen.
Klachten van het maagdarmkanaal kunnen verwijzen naar emotionele blokkades. Dit op een diepere laag in onszelf, ten gevolge van ons voedingspatroon in de meest brede zin van het woord. Waarom kun je iets niet verteren? Wat irriteert je dermate dat je huid geïrriteerd raakt? Wat is de boodschap van verstopping, diarree, winderigheid, slikproblemen?
Veel is terug te leiden naar de voeding of naar je gedachten. Alles heeft invloed op wie je bent, hoe je je voelt, hoe je lichaam functioneert, hoe je immuunsysteem wel of niet in samenwerking met jou zijn werk kan doen zoals het bedoeld is.
De Dikke Darm
Van 5.00 tot 7.00 uur ’s morgens heeft de dikke darm het hoogtepunt qua energie aanvoer. Vandaar dat de meeste mensen meteen nadat ze wakker zijn aandrang krijgen om hun darmen te ontlasten. De een moet misschien eerst even in huis hebben gelopen, bij gezonde darmen past dat de ‘grote boodschap’ meteen ’s morgens wordt gedaan.
Tip: Mocht je nog niet hebben gelezen wat ik vorige week heb geschreven over de Dikke Darm, lees dat dan hier: https://www.daishadewijs.nl/organen-verklappen-onze-emoties-deel-2-longen-en-dikke-darm/
We hebben allemaal wel eens pijn in de buik. Dat kan komen doordat je iets verkeerd hebt gegeten. Maar is dat niet het geval dan zal het beslist door bepaalde emoties komen. In onze buik gebeurt niet alleen de verwerking van voedsel, maar ook de verwerking van emoties die te maken hebben in de relatiesfeer.
Via onze Chi-plek, deze zit net onder je navel, vindt de verbintenis met anderen plaats. Wanneer een kind bij de opvang en/of school geen contact kan krijgen met de andere kinderen en/of met de begeleider c.q. de leerkracht, komt het met buikpijn thuis. Heeft het kind, zonder verkouden te zijn, daarbij ook nog een snotneus, dan voelt het zich helemaal onveilig. Hoog gevoelige kinderen hebben het nodig dat ze langzaam mogen wennen aan een nieuwe situatie.
Wanneer we verliefd zijn op iemand, dan hebben we vlinders in de buik. Maar als we ons gekwetst voelen dan is buikpijn vaak het gevolg. De een krijgt obstipatie, de ander diarree. Ook bij stresssituaties of op gespannen voet leven met anderen heeft een reactie op je darmen. Als deze situatie lang voortduurt heb je kans op een dikke-darmontsteking.
Een ontsteking in je dikke darm kan zelfs via lymfewegen op zenuwbanen overgaan, waardoor typische huidkwalen kunnen ontstaan. Ook bij lage rugpijn, pijn aan de nieren of pijn in je kruis aan de rechterzijde van je lichaam kan er sprake zijn van een ontsteking in de dikke darm.
Je darmen helen of optimaliseren
Dit kun je doen om je dikke darm gezond te krijgen of gezond te houden:
- Mariadistel, ofwel Silybum Marianum, zie daartoe de uitgebreide beschrijving in mijn eerdere blog van de galblaas en de lever: https://www.daishadewijs.nl/organen-verklappen-onze-emoties-deel-1-galblaas-en-lever/
- Blauwe bosbes, de blauwe bosbes is supergezond. Niet alleen voor je darmen, het is goed voor je ogen, voor je spijsvertering, je bloedsomloop, tegen aderverkalking. Het wordt vaak preventief voorgeschreven aan diabetici, het werkt bloed verdunnend en is geneeskrachtig bij problemen met de je urinewegen. Het maakt niet uit of je gedroogde of verse blauwe bessen neemt. Van de gedroogde bessen kun je theezetten. Elke dag een ons of twee verse blauwe bessen eten helpt je om gezond te blijven.
Zie hier voor meer informatie over blauwe bessen. - Engelwortel werd al eeuwen geleden gebruikt om medicijnen van te maken. De plant heet engelwortel omdat iemand een visioen kreeg van een engel, die zei dat je de wortel van de plant kon gebruiken om van de pest te genezen of deze te voorkomen. Deze geneeskrachtige plant wordt heden ten dage nog steeds over de hele wereld gebruikt. Engelwortel heeft vele geneeskrachtige eigenschappen. Uiteraard voor de dikke darm, maar ook voor psoriasis, hartkloppingen, slapeloosheid, vermoeidheid, reuma, verkoudheid, of bij gewichtsproblemen. Diabetespatiënten mogen geen engelwortel gebruiken!
- Engelwortel is heel geschikt om op een schaduwrijke plek in je tuin te laten groeien. Je kunt engelwortel gebruiken als etherische olie, Angelica Archangelica. Of als thee, gebruik dan 2 theelepels gedroogde engelwortel per kop kokend water en dan overdekt tien minuten laten trekken. Let wel het heeft een iets bittere smaak, dus je zult het misschien niet lekker vinden. Maar voor je gezondheid is het fantastisch!
- Wetenschappelijk is bekend dat in je darmen stoffen worden aangemaakt die ook in je hersenen terug te vinden zijn. Zoals serotonine die een rol speelt bij je stemmingen. Vandaar dat wisselende stemmingen, depressiviteit, stress, angst niet alleen je immuunsysteem aantasten, maar ook je darmen. Melatonine speelt een belangrijke rol bij het reguleren van ons bioritme, het reguleert onder andere ons slaappatroon. Over melatonine vertel ik de volgende keer uitgebreider.
- Misschien helpt de gedachte: We zijn hier op aarde om te genieten. Alhoewel Boeddha zei: Leven is lijden. God heeft zoveel mooie dingen geschapen, mooie mensen, mooie natuur, etc. dat het jammer is dat je daar niet van geniet.
Het lijden is wanneer je verlangens hebt die in essentie illusies zijn. Of als je jezelf een lage eigenwaarde of weinig zelfvertrouwen toebedeelt. Schaamte, schuldgevoelens, pessimisme ontstaan uit illusies.
Elke keer de volgende mantra kan je helpen om anders in het leven te staan:
Het is zoals het is, ik geniet, ik ben en ik laat los. - Heel belangrijk voor gezonde darmen is: gezonde voeding en positieve gedachten!
Je maag
Van 7 uur tot 9 uur ’s morgens heeft je maag de grootste energie toevoer. Ofwel is de maag op z’n actiefst. Chinezen raden dan ook aan de grootste maaltijd van de dag op dit tijdstip te eten. Daarom eten ze in de Oosterse landen meestal warm in de ochtend, op het tijdstip dat je maag optimaal functioneert. De minst gunstige tijd om de grootste maaltijd van de dag te eten is precies 12 uur later, namelijk tussen 19.00 en 21.00 uur. Dan heeft je maag de laagste energie toevoer. Dus heeft je maag meer moeite met het verteren van de voeding.
Je maag heeft te maken met macht en onmacht. Het woord walging hoort ook bij de maag, ofwel het hebben van een sterke afkeer en/of antipathie van iemand of iets. Ook naar jezelf toe, of wanneer je dagelijks geestelijk iets moet verteren dat bij jou afkeer oproept. Bijvoorbeeld naast iemand leven die een pessimist of doemdenker is, terwijl jezelf positief in leven (wilt) staan.
Wanneer je elke dag met tegenzin je werk doet, naar school moet of je leven leeft, krijg je op een gegeven moment maagproblemen. Ook als je in een relatie blijft waar in je wordt vernederd, niet begrepen, of waar in je je machteloos voelt. Maagproblemen kunnen te maken hebben met niet geuite woede, wanneer je te bezorgd bent of een gevoel hebt dat alles te veel is. Alle emoties waar het volgende spreekwoord bij hoort: ‘Het ligt zwaar op de maag.’
Welke maagproblemen kunnen er ontstaan?
Wanneer er een disbalans in je maag is, kan zich dat op lichamelijk niveau uiten door gebrek aan eetlust, misselijk zijn, brandend maagzuur, maagpijn, overgeven, opgeblazen gevoel, onrustige maag, stijve benen, en/of zin in koud eten en dranken.
Op psychisch niveau uit het zich onder andere in voortdurend piekeren, woede, je niet kunnen concentreren, niet meer helder ofwel reëel denken en te zorgzaam zijn.
Dit kun je doen om je maag gezond te krijgen of gezond te houden:
- Je spijsvertering begint in je mond. Verteer het voedsel, zoals koolhydraten, zetmeel, eiwitten en vetten, vast voor in je mond. Door 30 keer te kauwen hebben je speekselklieren de kans om door middel van de enzymen die in je speeksel zitten het voedsel vast voor te verteren. Zodat je maag minder hoeft te werken.
- Bepaalde voedingsmiddelen kunnen je maag irriteren. Bekende triggers zijn: suiker, alcohol, koffie, scherpe kruiden, koolzuurhoudende dranken, uien, chocola, citrusvruchten, vet voedsel, en peulvruchten. Probeer deze te vermijden als je vaak last hebt van je maag. Eet het liefst licht verteerbaar voedsel. Geen koud eten of koude dranken.
- Sowieso is voeding belangrijk voor je gezondheid. Gebruik geen voeding met smaakversterkers, bespoten groenten en fruit, vlees met antibiotica of met chemische stoffen.
Schaf liever het boekje aan waarin staat welke E-nummers wel en welke E-nummers je beslist niet moet gebruiken: Wat zit er in uw eten? Een gids die uitlegt wat E-nummers in uw eten doen. (Prijs ongeveer 11,50 euro)
- Gebruik Engelwortel, deze staat hierboven beschreven. Of Duizendblad, deze wordt uitgebreid beschreven in mijn blog deel 2 bij de Longen.
- Je kunt ook een kruidenmelange samenstellen om je maag tot rust te brengen door gember, zoethout, kamille en venkel thee in gelijke hoeveelheden door elkaar te mengen. Doe dan ongeveer 3 gram in een kopje, opgieten met kokend water, en dan zo’n 7 minuten laten trekken. Of je maakt een pot thee voor de hele dag voor zo’n vier kopjes thee over de dag verdeeld.
- Een spreekwoord dat mijn Oma nog wel eens gebruikte is: Maak je niet dik, dun is de mode. Ofwel vermijdt stress, spanning en heb vertrouwen in jezelf. Stop met onnodig piekeren, die wereld draait toch wel door. Neem je leven onder de loep en verander datgene dat niet meer bij je past!
Sir Thomas Browne (1605 – 1682) zei al vierhonderd jaar geleden:
‘Mensen, die niet verder dan de oppervlakte kijken, denken dat gezondheid eigen aan het leven is, en richten verwijten tot hun gestel als ze ziek zijn. Maar ik, die weet, aan hoe uiterst fijne draden dat weefsel hangt, verwonder mij, dat we niet altijd ziek zijn; en als ik de duizenden poorten zie, die tot de dood leiden, dank ik God dat wij maar één keer kunnen sterven.’
Tot de volgende keer, dan ga ik verder met de milt en…
Lieve groet,
Daisha
P.s.:
Interessante informatie over je hersen-darm as vind je hier: https://www.darmgezondheid.nl/darmgezondheid/darm-en-brein/
Op de site https://www.praktijknatuurlijkbewust.nl/onze-spijsverteringsorganen-werking-en-betekenis/ kun je onder andere lezen welke voeding wat doet in je lichaam.
Interessante informatie over het functioneren tussen je hersenen en darmen vind je hier: https://www.mlds.nl/gezonde-buik/microbioom/
P.s: Heb je een vraag, en dat kan over van alles zijn. Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Tweewekelijks op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.
Wil je automatisch op de hoogte blijven? In de linker zijkolom van dit artikel (of bovenin het artikel op wanneer je op je mobiel leest) kun je je abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel