Organen verklappen onze Emoties, deel 4: Milt, Dunne Darm en je Hart!
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
24/09/2020
Gemiddelde leestijd: 8 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
Melatonine speelt een belangrijke rol bij het reguleren van ons bioritme, ofwel onze biologische klok. Melatonine wordt aangemaakt in onze pijnappelklier, een klein gebied in onze hersenen. Melatonine wordt ook wel het slaaphormoon genoemd. De belangrijkste functie is dan ook het regelen van het natuurlijke slaap-waakritme. Simpel gezegd bepaalt dit hormoon wanneer je moe wordt en gaat slapen. Hoeveel melatonine wordt aangemaakt, hangt af van verschillende factoren. Licht en alcoholgebruik zijn remmende factoren. Ook kan de productie van melatonine minder worden wanneer je ouder wordt.
Heerlijk ontspannen slapen
Melatonine is een uiterst belangrijk hormoon, dat de slaap bevordert en het ritme van de lichaamsfuncties regelt. Het wordt van nature geproduceerd in de hersenen, zodat supplementen in principe niet nodig zijn. Er zijn echter aanwijzingen dat mensen die vaak lange vliegreizen maken of in wisseldiensten werken, baat kunnen hebben bij melatonine supplementen om hun slaap-waakritme te reguleren. Maar pas op, neem melatonine niet zomaar in. Het beste kun je je huisarts vragen of onder begeleiding van een slaapcentrum laten vaststellen wat je nodig hebt.
Door een paar chronische ziekten die ik heb is mijn slaapritme regelmatig ernstig verstoord. En dat resulteert gedurende de nacht in hooguit per keer drie kwartier tot één uur achter elkaar slapen. Je begrijpt dat dat niet ten goede komt aan mijn gezondheid. Daarom neem ik een half uur voor het slapen gaan slechts één tabletje melatonine van 290 µg, dat is 0,000290 gram, en slaap dan heerlijk drie tot vier uur achter elkaar.
Lees hier waar je op moet letten wanneer je denkt melatonine nodig te hebben.
De aanmaak van melatonine kan op natuurlijke wijze worden gestimuleerd door ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk licht is in de slaapkamer, of door met een oogmasker te slapen. Er zijn ook mensen die al vroeg in de avond erg slaperig worden en vroeg in de ochtend klaarwakker zijn. Er is dan sprake van een vervroegde slaapfase, meestal door het eerder op gang komen van de melatonine productie. In de ochtend innemen van melatonine of meer licht in de avond kan helpen het slaperig worden uit te stellen.
Baby’s slapen gemiddeld zestien uur per dag. Vaak duurt het meer dan een half jaar voordat een baby een nacht doorslaapt. Kinderen vallen niet meteen in slaap als ze in bed worden gestopt. Vaste rituelen, zoals het voorlezen uit een boek, kunnen helpen.
Bij sommige mensen wisselen periodes van een lange nachtrust en een korte nachtrust elkaar af. De productie van melatonine is dan wisselend.
Je organen verklappen je emoties
Nog even in het kort wat ik tot nu toe heb besproken. In elk deel tref je uitgebreide informatie aan over hoe en wanneer het orgaan je emoties verklappen. Met daarbij informatie wat je kunt doen om de organen in balans te krijgen of gezond te houden.
Deel 1: je galblaas en je lever.
Deel 2: je longen en je dikke darm.
Deel 3: vervolg je dikke darm en je maag.
Ter herinnering
Onze organen hebben niet alleen een fysieke functie, maar hebben ook te maken met onze geest en onze emoties. Elk orgaan in ons lichaam heeft gedurende de vierentwintig uur van de dag een hoogte- en een dieptepunt. Op tijden dat er veel energie aanvoer is, draait het desbetreffende orgaan op volle toeren. Een zwak orgaan voelt zich tijdens deze energiepiek juist niet prettig.
Tijden van veel energie aanvoer | Orgaan | Tijden van weinig energie aanvoer |
23.00 – 01.00 uur | Galblaas | 11.00 – 13.00 uur – Bitterheid |
01.00 – 03.00 uur | Lever | 13.00 – 15.00 uur – Woede |
03.00 – 05.00 uur | Longen | 15.00 – 17.00 uur – Verdriet |
05.00 – 07.00 uur | Dikke darm | 17.00 – 19.00 uur – Bezorgdheid |
07.00 – 09.00 uur | Maag | 19.00 – 21.00 uur – Concentratie |
09.00 – 11.00 uur | Milt en pancreas | 21.00 – 23.00 uur – Verlangen |
11.00 – 13.00 uur | Hart | 23.00 – 01.00 uur – Vreugde |
13.00 – 15.00 uur | Dunne darm | 01.00 – 03.00 uur – Onzekerheid |
15.00 – 17.00 uur | Blaas | 03.00 – 05.00 uur – Irritatie |
17.00 – 19.00 uur | Nieren | 05.00 – 07.00 uur – Angst |
19.00 – 21.00 uur | Bloedsomloop | 07.00 – 09.00 uur – Negeren |
21.00 – 23.00 uur | Drievoudige verwarmer | 09.00 – 11.00 uur – Spanning |
De milt
Van 9.00 tot 11 uur ’s morgens heeft onze milt de hoogste energie aanvoer. Hier hoort ook de alvleesklier bij, het orgaan dat de spijsverteringsenzymen produceert, zodat de voedingsstoffen uit het ontbijt ook daadwerkelijk opgenomen kunnen worden. Na je ontbijt is je lichaam druk bezig met het opnemen van voedingsstoffen. Dit is de beste tijd van de dag om aan het werk te gaan of te studeren. De milt staat namelijk voor je intellect. Ingewikkelde materie neem je nu goed op. Onze milt en maag werken samen. Beiden zijn verantwoordelijk voor het omzetten van voedsel in energie.
De milt is het eerste orgaan dat lijdt onder verkeerde voeding. Door verkeerde voeding of door een voedingsintolerantie wordt de milt energie uit balans gebracht. Ook eenzijdig eten, zoals bijvoorbeeld een bepaald dieet, het brooddieet of anders, kan de milt energie verzwakken. Of te langdurig vasten, een teveel aan vet, alcohol, zuivelproducten, rauwkost, kruiden en suiker. Hetzelfde geldt voor onregelmatig eten, lang vasten of gehaast eten.
Onze milt is het belangrijkste orgaan voor de productie van Chi (energie) en bloed in ons lichaam. Wanneer de milt goed functioneert heb je een goede eetlust, sterke spijsvertering en bruisende energie. Als deze functie zwak is kunnen fysieke klachten optreden als misselijkheid, een opgeblazen gevoel, vermoeidheid, diarree, maagklachten, slechte spijsvertering, gebrek aan eetlust, spataderen of zware vermoeide ledematen, snel krijgen van blauwe plekken en tandvleesproblemen.
Emoties die bij dit orgaan horen kunnen zijn dat je een negatief zelfbeeld hebt en weinig zelfvertrouwen. Maar ook piekeren, je zorgen maken om van alles, een onbalans in geven en ontvangen hebbend, een sterke behoefte aan begrip of juist overbezorgd zijn voor anderen.
Dit kun je doen om je milt gezond te houden en/of in balans te brengen:
- Maak een heerlijke kruidenthee van Mariadistel en/of Paardenbloem, of maak een mix hiervan. Zie de uitgebreide beschrijving van deze kruiden in deel 1 bij de galblaas!
- Het aarde element hoort bij de milt, dus voeding die rechtstreeks in de aarde of op de aarde groeien helpen de milt, zoals pompoen, wortelen, zoete aardappelen, bieten, maar ook volkoren producten en kruidenthee van anijs en/of gember.
- Vermijd suiker, koud eten of koude dranken, eet geen producten met verkeerde e-nummers (zie deel 1)
- Wandel zo vaak mogelijk in de natuur, liefst met een kordate pas.
- Doe meditaties om te ‘gronden’, dans op oer-muziek en pas op dat je het niet koud hebt.
- Masseer je buik, en haal regelmatig bewust adem – naar je buik toe ademen.
- Stop met piekeren en/of twijfelen, dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Roep jezelf een halt toe of zoek afleiding wanneer je merkt dat je gedachten maar blijven malen.
Je hart
Van 11 tot 13 uur ’s morgens heeft ons hart de hoogste energie aanvoer. Je hart is het orgaan dat alle nutriënten (voedingsstoffen) rondpompt. In de orgaanklok staat het hart centraal om 12.00 in de middag, als de zon op z’n hoogste punt is. Aan het einde van de ochtend functioneert je hart optimaal. Je concentratievermogen daalt. Dit is een goede tijd om contacten te leggen en licht te lunchen. Een licht middagmaal is aan te raden, waarna je even een middagdutje doet of een heerlijke wandeling in de natuur maakt. In ieder geval even rust nemen.
Emoties die bij ons hart horen zijn: een gebroken hart hebben, gekwetst zijn, afscheid moeten nemen van een dierbare, verlatenheid voelen, verdriet, je niet kunnen uiten, altijd maar lachen, nerveus zijn of opgewonden. Het vuur element hoort bij het hart. Vuur is passie, energie, blijheid, vreugde. Je begrijpt wanneer je hart in onbalans is dat dan depressief zijn op de loer ligt. Zelfs tot gevoelens van ‘ik wil niet meer leven’.
Bitter in de mond maakt het hart gezond.
Je hart beïnvloedt uiteraard de functies van je hart, maar ook de bloedvaten, je bloedsomloop en je spraak. Wanneer je hart uit balans is kunnen er fysiek de volgende problemen ontstaan: stotteren, hartkloppingen, diarree (ofwel huilen met je darmen!), hart- en vaatziekten en/of pijn in de borst. Het ligt op het puntje van mijn tong, ofwel de punt van je tong kan enorm vurig rood zijn en zelfs met kleine zweren zijn.
Dit kun je doen om je hart gezond te houden en/of in balans te brengen:
- Meidoorn (Crataegus monogyna) wordt sinds mensenheugenis gebruikt in de kruidengeneeskunde. Meidoorn bevordert de gezondheid van je hart, kan helpen bij aandoeningen van je bloedsomloop en/of bloedvaten, ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk, onregelmatige hartslag en/of hartfalen.
Maak er een heerlijke kruidenthee van door het te zoeten met echte honing. Zie hier voor meer informatie over Meidoorn. - Waar wordt mijn hart blij van? Vraag dit je jezelf regelmatig af, en volg dan zo spoedig mogelijk datgene op wat in je gedachten komt. Blijf niet in een situatie zitten waar je hart van bezwaard voelt.
- Elke dag je regelmatig bewegen, daar wordt je hart blij van. Volgens de hartstichting zijn minimaal 8.000 stappen per dag noodzakelijk. Een goede verdeling is bijvoorbeeld om gedurende de dag 5.000 stappen te zetten tijdens je normale activiteiten. Als je daarnaast 30 minuten matig intensief beweegt, mag je er 3.000 stappen bij optellen. Dit kan een half uurtje stevig wandelen zijn. Maar ook fietsen of zwemmen zijn goed. Wat je kiest maakt niet uit, zo lang je hartslag en ademhaling er maar van omhoog gaan. Je kunt ook kiezen voor zwaar intensieve beweging in plaats van matig intensief.
- Om te weten hoeveel stappen je per dag zet is het belangrijk om een stappenteller aan te schaffen. Deze zit ook vaak als app op je mobiele telefoon. Niet iedereen haalt die 8.000 stappen per dag, zeker niet wanneer je chronisch ziek bent. Probeer dan in ieder geval 3.000 tot 4.000 stappen per dag te halen. Haal je minder stappen per dag dan kun je ’s avonds en/of ’s nachts onrustige benen hebben. Je benen hebben dan niet genoeg afvalstoffen in je spieren omhoog kunnen pompen.
- Stop met roken.
- Gezonde voeding is voor alle organen belangrijk, dus ook voor je hart. Beperk zout en vet. Beide hebben invloed op je energie, je vuur!
- Zorg dat je gewicht bij je leeftijd en lengte past. Check het hier!
Je dunne darm
Van 13 tot 15 uur heeft de dunne darm de hoogste energie aanvoer. In onze dunne darm wordt het gegeten voedsel benut voor de opbouw van ons lichaam. Wat je tijdens de lunch hebt gegeten wordt nu door je lichaam optimaal benut. Het is goed om je op dit moment van de dag te bewegen en dagelijkse taken uit te voeren. Je buigen over complexe materie kun je beter ‘s ochtend doen.
Een verstoorde balans in je dunne darm brengen de volgende emoties teweeg: gevoelens van onzekerheid en kwetsbaarheid, besluiteloos zijn, slapeloosheid, gebrek aan concentratie, geen vreugde meer ervaren en/of emotioneel opgewonden zijn.
Fysieke problemen kunnen zijn: buikpijn, winderigheid, diarree of constipatie, pijn in de schouders en/of gehoorproblemen.
Je hart en dunne darm werken samen. Dus wat goed is voor je hart is ook goed voor de dunne darm. Zie hierboven bij het hart wat je kunt doen om je dunne darm gezond te houden en/of in balans te brengen. In plaats van Meidoorn, kun je wellicht beter Goudsbloem als kruidenthee nemen.
Goudsbloem (Calendula) is een geneeskrachtige plant, en voor veel problemen geschikt. Goudsbloem is voor alles wat je hart betreft, je dunne darm, je spijsverteringsorganen, schimmelinfecties, lymfe problemen, menstruatieproblemen, gordelroos, enz.
Je kunt Goudsbloem op diverse manieren gebruiken: wondwassingen, baden, spoelingen, gorgelen, aanstrijken van zalf, crème, balsem, oogbad olie en sap, kruidenthee zijn mogelijke toepassingen. Voor elke aandoening geldt weer een andere uitwendige toepassing. Zie hier voor een uitgebreide beschrijving!
Gezondheid is ons hoogste goed, maar het kan ook zijn:
om gezond te blijven is te eten wat je niet wil,
te drinken wat je niet lekker vindt
en te doen waar je geen zin in hebt!
Maar wees je bewust: gezondheid is wel de basis voor ons geluk!
Volgende week ga ik verder met de andere organen!
Lieve groet,
Daisha
P.s: Heb je een vraag, en dat kan over van alles zijn. Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Tweewekelijks op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.
Wil je automatisch op de hoogte blijven? In de linker zijkolom van dit artikel (of bovenin het artikel op wanneer je op je mobiel leest) kun je je abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel