Ziek, piekeren, lusteloos, depressief, ofwel ben je uit balans? Lees hier hoe je dit kunt oplossen…
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
30/03/2023
Gemiddelde leestijd: 8 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
Een meisje van zeventien jaar komt bij me op consult. Haar moeder is erbij, deze maakt zich sterk ongerust over haar dochter. Ze wil niet meer naar school, ze weet niet wat ze wil worden. Ze wil eigenlijk niets meer, ook niet meer leven!
Dit meisje is niet de enige, het laatste jaar heb ik vele jonge mensen van 10 tot 25 jaar op consult gehad met neigingen tot zelfdoding. Deze jonge mensen melden het gelukkig. Er zijn velen die een gelukte of geen gelukte zelfdoding – zonder signalen af te geven – hebben gepleegd!
Dit lijkt een triest verhaal te worden, aan de ene kant is dat ook zo. Maar aan de andere kant geef ik adviezen hoe je je zelf kunt helpen wanneer je in triestheid, machteloosheid, etc. zit!
Schrikbarende cijfers
In 2019 overleden 1.811 inwoners van Nederland aan zelfdoding, 1.232 mannen en 579 vrouwen. In 2020 was dit 15% meer, en in 2021 en 2022 steeg de zelfdodingen in de leeftijd tot 30 jaar zelfs schrikbarend.
Hoe komt dit? Vanaf medio maart 2020 tot en met mei 2022 – dat is bijna drie jaar lang! – zijn we geconfronteerd met lockdowns, mondkapjes, avondklok, vreselijke drama’s, etc.
Uit verschillende WOB verzoeken (informatieverzoeken aan de overheid) is gebleken dat het een bewuste strategie is geweest van de overheid om de burger zoveel mogelijk angst aan te jagen. En dit is niet zonder gevolgen gebleken. Wanneer een mens drie trauma’s in twee jaar meemaakt, dan kan het gevolg daarvan zijn dat men PTSS krijgt. Of in een burn out komt of zeer gestrest is.
Eén traumatische ervaring kan er al voor zorgen dat je klachten krijgt. Zoals slaapproblemen, nachtmerries, geprikkeld zijn, schrikachtig reageren, hartkloppingen, een gespannen gevoel, duizeligheid en soms zelfs flauwvallen. Kun je nagaan wat de vele traumatische ervaringen van het Corona-beleid in ons mensen teweeg hebben gebracht.
Je moet innerlijk wel heel sterk zijn om geen schade te hebben opgelopen van de afgelopen jaren. Ik hoor om me heen dat veel mensen moe zijn. Langdurig ziek zijn, tegen een burn out aanlopen, etc.
Dit stond op 3 maart jl. in de Telegraaf: ‘Door te lange wachtlijsten kunnen de grote groep mensen met ernstige psychische aandoeningen die herhaaldelijk bij de huisarts aanklopt voor hulp, niet terecht binnen de specialistische geestelijke gezondheidszorg (GGZ). De waarnemend huisarts die vorige week zwaargewond raakte in Den Haag, blijkt slachtoffer te zijn geworden van iemand die bekend was binnen de GGZ. Ongeveer 200.000 mensen in ons land kampen met zware psychische aandoeningen.’
Anders dan voorjaarsmoeheid…
Nu hebben we natuurlijk ook te maken met voorjaarsmoeheid, maar toch is het anders. We hebben de laatste jaren in korte tijd veel te verwerken gehad. Zeker als je in de puberteit bent. Dan hoor je juist te ervaren wat de consequenties zijn wanneer je over je grenzen gaat. En niet zoals in de afgelopen jaren sterk begrensd te worden. Je moet dan juist de ruimte hebben om over je grenzen heen te kunnen gaan, en niet drie jaar lang in een soort gevangenis leven.
Regelmatig krijg ik vragen van ouders hoe ze hun puber uit de depressiviteit kunnen helpen. Kinderen van tien jaar willen al niet meer leven. Waardoor? Door alles wat ze zo jong hebben meegemaakt én hoe de wereld momenteel is. Oorlog, agressie, vreselijke toestanden in de wereld, etc. etc. Ze kunnen zich daar totaal niet mee identificeren.
Vele jonge mensen hebben de neiging tot zelfdoding. Of hebben last van PTSS. Posttraumatische stressstoornis (PTSS) ontstaat nadat iemand iets traumatisch ervaren of gezien heeft. Dit soort gevoelens uiten zich via woede-uitbarstingen, angst, agressie of prikkelbaarheid, slecht slapen, concentratieproblemen, heel wakker en alert zijn en heftig schrikken van onverwachte dingen.
De laatste paar jaren zijn er steeds meer mensen gediagnostiseerd met PTSS. In 2020 waren dat 400.000 mensen. De grootste groep hiervan is tussen de 18 en 34 jaar! Uitgebreide informatie over PTSS vind je hier! Het rapport is wel 70 pagina’s lang, maar ontzettend interessant om te lezen!
Yin en Yang en je vorige leven
Wat gebeurt er wanneer je veel meemaakt? Ons hele systeem, fysiek, emotioneel en geestelijk, bestaat uit Yin en Yang. Wanneer deze in balans zijn bestaat je ZIJN uit ongeveer 50% van ieder. Ongeveer, omdat iedereen heeft daar zijn eigen unieke balans in. Het kan zijn dat het 40% Yin en 60% Yang is. Maar het moet niet al te veel uit elkaar liggen.
De oorsprong van Yin en Yang ligt duizenden jaren terug. Het principe wordt voor het eerst genoemd in de I Tjing, die stamt van ongeveer 3000 jaar terug! Op een gegeven moment kwam men tot het besef c.q. bewustzijn dat TAO (het Alles) zich manifesteert in twee tegengestelde waarden ‘die geen dualiteit vormen’. Yin (het éne) is niet beter dan Yang (het ander) en andersom.
Ze zijn evenwaardig aan elkaar. Evenwaardig betekent in deze: gelijk én toch verschillend. Yin en Yang vormen een onlosmakelijk koppel, de één is ondenkbaar zonder de ander.
Vroeger was Yin en Yang omgedraaid! In de oude authentieke Chinese literatuur wordt, omdat men toen niet van links naar rechts las, het Yin-Yang-symbool bovendien niet links-rechts, ofwel verticaal afgebeeld, maar horizontaal. Namelijk boven Yin en onder Yang.
Yin was wit en Yang was toen niet met zwart afgedrukt, maar met geel of rood. Dus mocht je de neiging hebben om Yin wit te noemen en Yang zwart, dan komt dat daar vandaan. Jouw Ziel weet dat nog uit een vorig leven!
Uitputting
Wanneer Yang continu aan de orde is, raakt Yin uitgeput. Ofwel Yin wordt niet meer gebruikt, c.q. gevoed. Je kunt de uitputting zien als een kaars die geen kaarsenvet meer heeft, je bent opgebrand. Ofwel de Yin c.q. Yang zijn volkomen bij je uit balans.
Voorbeeld: als je veel rust, te dienstbaar bent, dagelijks weinig zinvols doet, veel pleast of als je te veel gericht bent op je gezondheid, etc., raakt de Yin uit balans. Kijk maar wat hieronder in het schema staat bij ‘Yin uit balans’ wat daar het gevolg van is.
Als je altijd maar bezig blijft, te weinig rust neemt, altijd maar zinvol bezig wilt zijn, te weinig beweegt, etc. dan krijgt Yang geen voeding meer van Yin. En dan raakt Yang uitgeput. Een goede balans tussen de krachten Yin en Yang brengt harmonie en voorspoed, een slechte brengt onheil. Overigens is zo’n goede balans niet statisch: er zijn tijden waarin Yin prevaleert, afgewisseld door tijden waarin Yang de boventoon voert.
Voorbeeld van onbalans: door alles wat je de laatste jaren hebt meegemaakt kun je volkomen van slag zijn. Je gelooft niet meer in het goede van de mens, hebt geen vertrouwen meer in de overheid of je bent lamgeslagen door alle gebeurtenissen. Of je hebt nergens meer zin in, je piekert en weet niet ‘hoe verder’. Dan is Yin sterk uitgeput. De gevolgen hiervan zie je in het schema hieronder.
Schema Yin en Yang in balans en uit balans
YIN in balans
Fysiek de volgende organen zijn Yin: longen, milt, nier, hart, lever. Vervolgens ben je een liefhebber van zoet, diepe slaper, je let op je voeding en drinken. Thee is Yin, maar pas op… zie hieronder.
Emotioneel rust, openstaan voor, ingetogen, dienstbaar, volgzaam, vrouwelijk, intuïtie, voeden, introvert, ontvankelijk, kalm, humor, aardig, liefdevol.
Geestelijk meditatie, diep in het leven duikend, spiritueel, romanticus, verbindend.
YIN uit balans
Fysiek chronische ziekten, slapeloosheid, vermoeidheid, koude handen en voeten, als ook innerlijk koud, vocht vasthouden, pijnlijke botten, kan bijna geen licht verdragen, spieren verslappen, last van een of meer organen, zoals longen, milt, nier, hart, lever.
Emotioneel doemdenken, twijfel, onzeker, passief zijn, piekeren, lusteloos, burn out.
Geestelijk niet meer willen leven, sombere gedachten, angstig, depressief.
YANG in balans
Fysiek de volgende organen zijn Yang: dikke en dunne darm, maag, blaas, galblaas. Vervolgens: je bent altijd aangenaam van temperatuur, warmte, droogte, licht, vertering, uitscheiding, sporten, seks, werken, liefhebber van zout, lichte slaper.
Emotioneel actie, extrovert, leiding nemen, gezag, creativiteit, geven, mannelijk, prater, sportief, vrolijk.
Geestelijk nuchter, analyserend, ongebonden c.q. vrij zijn.
YANG uit balans
Fysiek kramp in de spieren, acute ziekten, weinig beweging, belust op seks, last van een van de genoemde organen bij Yang, altijd maar werken, kan niet stoppen.
Emotioneel opstandig, agressief, nors, gedrevenheid, perfect willen zijn, macho, komt niet meer aan rust toe, blijft maar bezig, gestrest.
Geestelijk geen verantwoordelijkheid durven dragen, hectisch, kwetsend, arrogant, gespannen, kort lontje.
Hoe weet je of Yin of Yang uit balans is? Zie daartoe de signalen die ik heb vermeld bij Yin en Yang uit balans!
Hoe kun je weer in balans komen?
Voeding kan je helpen, Google op Yin en Yang voeding. Bij uitputting van Yin zorg je voor meer Yang voeding, en andersom. Kijk bij Yin- en Yang in Balans wat je fysiek, emotioneel en geestelijk nog meer kunt doen.
Zoals ik bij ‘Yin in balans’ bij thee vermeldde: pas op! Door te veel kruidenthee te drinken kan Yin ook uitgeput raken (teveel van hetzelfde zorgt voor uitputting). Kruidenthee is meestal Yin, je kunt daarom het beste niet meer dan drie koppen per dag drinken. Zie hier waarom!
Yin Chi (Chi of Qi is levensenergie, levenskracht) stroomt van beneden naar boven, Yang Chi andersom. Een deel stroomt oppervlakkig een ander deel stroomt diep in het lichaam. De meridianen vormen een netwerk over romp en ledematen. Ze zijn met elkaar (en met de organen) verbonden in een energiekringloop.
Elke levende cel in ons lichaam bevat levensenergie (Chi of Qi). Zij staan energie af aan de omgeving. Samen met de energie die we van de aarde, uit de kosmos en uit onze voeding krijgen worden stroompjes, beken en rivieren gevormd, waarlangs de Qi door ons lichaam stroomt.
Rivieren in ons lichaam
Deze ‘rivieren’ (meridianen) stromen in vaste banen door ons lichaam. Deze zorgen er op hun beurt weer voor dat alle lichaamsdelen die daar behoefte aan hebben van energie kunnen worden voorzien. Verloopt de energie-bevoorrading van de lichaamscellen naar wens, dan straalt de persoon vitaliteit uit. Zo niet, zie dan de gevolgen hierboven bij ‘Yin en Yang uit balans’.
Gezondheid betekent dat er evenwicht is tussen Yin en Yang. Niet alleen fysiek, ook emotioneel en geestelijk. Zo is het in ons dagelijks leven belangrijk dat we het inwendige leven, dat wil zeggen het voeden van het lichaam (Yin) in evenwicht houden met onze bezigheden in de buitenwereld (Yang).
Wees zuinig op je lichaam, je Ziel heeft het nodig om hier op aarde te kunnen zijn. Wees zuinig op jezelf, het leven is bedoeld om te genieten en niet om ongelukkig te zijn. Daarom: maak een studie van jezelf. Kijk naar hoe de Yin en Yang balans bij jou is. Mocht deze uit balans zijn, kijk dan bij ‘Yin en Yang in balans’ wat je kunt doen om weer balans te krijgen.
Veel wijsheid toegewenst!
Lieve groet,
Daisha
Aantal zelfdodingen onder jongeren en jongvolwassenen
Gegevens in een tabel – Bron: https://www.nji.nl/cijfers/zelfdoding
2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | |
10 – 15 jaar | 4 | 6 | 7 | 2 | 7 | 9 | 11 | 5 | 5 | 9 | 14 |
15 – 20 jaar | 40 | 45 | 51 | 53 | 41 | 39 | 70 | 46 | 62 | 53 | 42 |
20 – 25 jaar | 83 | 84 | 88 | 76 | 82 | 73 | 88 | 99 | 92 | 99 | 113 |
Praten helpt: Denk jij aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfdoding helpt en kan anoniem telefonisch 0800 – 0113.
Ter vergelijking: zelfdoding in 2021 in de leeftijd 15 tot 25 jaar: 169.
Verkeersdoden in 2021 in diezelfde leeftijd: 74 door zowel op de fiets, brommer als auto.
P.s: Heb je een vraag, en dat kan over van alles zijn. Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Tweewekelijks op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.
Wil je automatisch op de hoogte blijven? In de linker zijkolom van dit artikel (of bovenin het artikel op wanneer je op je mobiel leest) kun je je abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel