Het zijn de kleine dingen die het doen…
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
03/10/2024
Gemiddelde leestijd: 6 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
Het zijn vaak de kleine details in ons leven – zoals waar we zitten, hoe we ons omringen met anderen en hoe we ons gedragen in relaties – die grote invloed hebben op onze persoonlijke ontwikkeling en welzijn. Door bewust te worden van deze patronen en actief keuzes te maken die overeenkomen met onze waarden en doelen, kunnen we een meer vervullend en evenwichtig leven leiden.
Je plaats aan tafel
Het begint al in je vroege jeugd. De plaats die jij aan tafel hebt toegewezen gekregen bepaalt welke positie je in het gezin had. Van jongs af aan worden we gevormd door onze omgeving en de subtiele signalen die we ontvangen.
Een ogenschijnlijk eenvoudige handeling, zoals waar je aan de eettafel zit, kan diepgaande implicaties hebben voor je gevoel van eigenwaarde en je plaats binnen het gezin. De tafel is niet alleen een plek om te eten; het is een centrum van familiedynamiek waar rollen en hiërarchieën worden versterkt.
Was je degene waar alle aandacht naar toeging? (Een hele verantwoordelijkheid als kind zijnde.) Of was je degene die de plek kreeg van het ‘ondergeschoven kindje’? Als je altijd in het middelpunt van de aandacht stond, kon dat betekenen dat er hoge verwachtingen op je schouders rustten.
Dit kan leiden tot druk en een gevoel van verantwoordelijkheid dat niet altijd passend is voor een kind. Aan de andere kant, als je vaak over het hoofd werd gezien en aan het uiteinde van de tafel zat, kon je je ondergewaardeerd of buitengesloten voelen. Beide situaties kunnen langdurige effecten hebben op hoe je jezelf ziet en hoe je met anderen omgaat.
Zit er dan niets tussen? Heel weinig. De mensen die moeilijk hun plaats in de maatschappij kunnen veroveren, zijn dit meestal de twee uitersten. Heb je de plek gekregen die hoorde bij de plek zoals je deze had in de hiërarchie van het gezin? Dan heb je minder of geen moeite met de maatschappij.
Alleen aan tafel?
Er is weinig ruimte tussen deze uitersten. Degenen die een evenwichtige plek aan tafel hadden die overeenkwam met hun natuurlijke positie binnen het gezin, ontwikkelen vaak een gezond zelfbeeld. Ze voelen zich gehoord en gewaardeerd, wat hen helpt om met vertrouwen de maatschappij in te stappen. Aan de andere kant kunnen extreme posities leiden tot onzekerheden of overcompensatie in sociale situaties buiten het gezin.
Welke plek neem je nu in aan tafel? Oh, je zegt dat je alleen woont. Dat maakt niet uit, de plek die je aan tafel hebt gekozen, bepaalt nog steeds je plek in de maatschappij. Want tijdens besprekingen, vergaderingen, enz. zul je diezelfde plek innemen.
Zo binnen, zo buiten
De keuzes die we in ons privéleven maken, weerspiegelen vaak onze innerlijke overtuigingen en gewoonten. Zelfs als je alleen woont, is de stoel die je kiest aan de tafel een indicatie van hoe je jezelf positioneert in de wereld.
Ben je iemand die de leiding neemt en centraal zit, of geef je de voorkeur aan de zijlijn? Deze voorkeuren manifesteren zich ook in professionele en sociale settings, zoals vergaderingen of groepsactiviteiten.
Wil je in de maatschappij je veilig voelen, wat bereiken, gerespecteerd worden of je positie waarborgen? Neem dan de door jouw gewenste positie in de maatschappij in via je plaats aan tafel. Door bewust te kiezen voor een positie die jouw gewenste rol in de maatschappij weerspiegelt, kun je je zelfvertrouwen vergroten en de manier waarop anderen jou zien beïnvloeden.
Dit kan betekenen dat je een meer centrale plek inneemt tijdens bijeenkomsten, of dat je actiever deelneemt aan gesprekken. Het gaat erom dat je jezelf toestaat zichtbaar te zijn en je stem te laten horen.
Je omgeving bepaalt je innerlijke rust.
Onze directe omgeving heeft een krachtige invloed op ons welzijn. De mensen met wie we ons omringen, de plaatsen waar we tijd doorbrengen en de energieën die we absorberen, kunnen ons gevoel van vrede of stress versterken. Dit lijkt een gemakkelijke, je zult denken: ‘Als het onrustig om me heen is, natuurlijk ben ik dan innerlijk onrustig.’ Nou, zo eenvoudig is het niet. Ook in een onrustige omgeving kun je innerlijk rustig zijn.
Innerlijke rust is niet altijd direct verbonden met externe omstandigheden. Sommige mensen kunnen te midden van chaos kalm blijven, terwijl anderen onrust ervaren in de meest serene omgevingen. Het vermogen om innerlijke vrede te behouden komt vaak voort uit zelfbewustzijn en een duidelijk begrip van je eigen doelen en waarden.
Je missie
Iedereen kiest een bepaalde omgeving uit omdat dat bij zijn of haar ‘missie’ past. Als je niet weet waarom je hier op aarde bent gekomen, dus welke missie jij uit te dragen hebt, dan kan het zijn dat je je rust niet kunt vinden – in geen enkele omgeving.
Wanneer je je bewust bent van je levensdoel of missie, kun je beter inschatten welke omgevingen en situaties dit ondersteunen. Zonder dit besef kun je je verloren of ongegrond voelen, ongeacht waar je bent. Het ontdekken van je missie kan een diepgaand effect hebben op je vermogen om innerlijke rust te vinden en tevredenheid te ervaren.
Goede en slechte energie
Je vrienden en kennissen bepalen hoe rijk je bent. Er is een oud gezegde: ‘Rijkdom stroomt van hoog naar laag.’ Ofwel: de mensen met wie je omgaat, hebben een directe invloed op je perspectief en kansen. Door jezelf te omringen met succesvolle en positieve individuen, vergroot je je eigen potentieel voor groei en succes.
Omring je met rijke en/of succesvolle mensen en vermijd mensen met een slechte energie. Als geld niet je vriend is, met andere woorden: als je afgeeft op mensen die geld hebben, dan zal je zelf nimmer rijk worden. Alles dat je aandacht geeft – voedt – groeit. Als je negatief over geld denkt, zal het geld niet naar je toekomen.
Onze gedachten en attitudes ten opzichte van geld en succes kunnen ons vermogen om welvaart te bereiken beïnvloeden. Negativiteit en afgunst creëren barrières, terwijl een open en positieve houding deuren opent. Door je mindset te verschuiven en geld als een neutraal of zelfs positief hulpmiddel te zien, vergroot je de kans op financiële groei.
Laat geld je vriend worden!
Wil je meer financiële armslag hebben, denk dan: Geld is mijn vriend! Affirmaties kunnen krachtige hulpmiddelen zijn om je onderbewuste overtuigingen te herprogrammeren. Door jezelf regelmatig positieve boodschappen te geven over geld en overvloed, verander je je energie en trek je meer mogelijkheden aan.
Rijkdom bestaat niet alleen uit geld, het bestaat ook uit innerlijke rijkdom. Misschien is dat voor jou belangrijker. Ook daar is een spreekwoord voor: Liefhebben is zijn rijkdom buiten zichzelf vinden. (Alain, Franse filosoof 1868-1951) Heb lief en je bent innerlijk rijk. Heb jezelf lief op de eerste plaats en van daaruit de mensen die om je heen zijn en op je pad komen.
Innerlijke rijkdom gaat over tevredenheid, liefde, en persoonlijke vervulling. Het cultiveren van zelfliefde is de basis voor het kunnen liefhebben van anderen. Wanneer je in staat bent om liefde te geven en te ontvangen, ervaar je een diepere vorm van rijkdom die niet in materiële termen is uit te drukken.
Gelijkwaardig?
Hoe je met je partner in bed ligt bepaalt of er gelijkwaardigheid is. De manier waarop je fysiek met je partner omgaat, weerspiegelt vaak de emotionele dynamiek van de relatie. Samen slapen is een intieme activiteit die veel kan onthullen over comfort, vertrouwen en gelijkwaardigheid tussen partners.
Aan welke kant je van je partner wandelt, bepaalt wie de verantwoordelijkheid heeft – ofwel wie de lasten draagt. De plaats die je inneemt in de dagelijkse omgang met je geliefde(n) – dat kunnen ook je kinderen of vrienden zijn – bepaalt of je je gelijkwaardig voelt en bent. Het zegt tegelijkertijd veel over wie de verantwoordelijkheid heeft. Draag je deze alleen of wordt die gelijk verdeeld?
Kortom: Dagelijkse interacties en gewoonten kunnen onbewuste patronen versterken over rolverdeling en verantwoordelijkheden. Door aandacht te besteden aan deze nuances, kun je inzicht krijgen in hoe gelijkwaardig je relaties werkelijk zijn. Het bewust delen van verantwoordelijkheden en het aanpassen van deze kleine gedragingen kan leiden tot meer balans en harmonie in je relaties.
Lieve groet,
Daisha
P.s.: Wil je meer weten over je plaats aan tafel? Tijdens deze Satsang vertel ik er meer over.
In de aankomende Satsang vertel ik over hoe kleuren je leven beïnvloeden?
Zie hier de uitgebreide informatie over hoe je leven wordt beïnvloed door vele aspecten!
P.s: Heb je een vraag, en dat kan over van alles zijn. Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Tweewekelijks op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.
Wil je automatisch op de hoogte blijven? In de linker zijkolom van dit artikel (of bovenin het artikel op wanneer je op je mobiel leest) kun je je abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel