Hoog Gevoelig
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
28/03/2013
Gemiddelde leestijd: 5 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
Hooggevoelige of sensitieve personen hebben een gevoelig zenuwstelsel. Hierdoor vangen ze informatie, stemmingen en prikkels op die door anderen vaak niet worden opgemerkt. Dat komt omdat hun zintuigen sterker ontwikkeld zijn. Zoals sommige mensen intelligenter zijn dan anderen, zo zijn sommige mensen gevoeliger. Intelligentie is het vermogen dat in de linkerhersenhelft zit. Gevoeligheid is een eigenschap van de rechterhersenhelft. Een zeer intelligente persoon noemen we hoogbegaafd. Iemand die heel gevoelig is noemen we een ‘Highly Sensitive Person’ (HSP). Een HSP, ofwel een hooggevoelig persoon, is iemand die gevoeliger is voor indrukken en subtieler nuances waarneemt dan gemiddeld. Elk moment van de dag doen we indrukken op, via onze zintuigen, horen, zien, ruiken, proeven en voelen. Een HSP doet dit vele malen intenser dan gemiddeld.
Door hun brede interesses leren ze snel. En mede door hun ontwikkelde intuïtie hebben ze situaties gauw door. Hooggevoelige kinderen en volwassenen zijn zorgzaam en meevoelend. Ze kunnen traag overkomen doordat ze bedachtzaam zijn – om vooral niet het verkeerde te zeggen of te doen.
Door de omgeving wordt hooggevoeligheid niet altijd begrepen en gewaardeerd. Vooral niet omdat in onze cultuur wordt geleerd dat je je verstand moet gebruiken en het gevoel nauwelijks aan bod komt. Dit begint al als jong kind. Een hooggevoelige baby of klein kind went langzaam aan nieuwe dingen en veranderingen. Het kan angstig reageren op teveel geluid, harde stemmen en daardoor als niet sociaal worden gezien.
Een hooggevoelig kind is creatief en zich bewust van zijn omgeving. Hun ontwikkeling gaat vaak snel, zeker als er begripvol wordt omgegaan met hun hooggevoeligheid. Met een teveel aan indrukken en prikkels kan de hooggevoelige niet goed mee omgaan. Ze hebben meestal langer tijd nodig om zich hiervan te herstellen.
ADHD en HSP Er zijn veel overeenkomsten tussen HSP en ADHD, maar er is een heel belangrijk verschil. Een gevoelig kind kan zich in een prikkelarme omgeving goed concentreren en is dan rustig. Een ADHD kind is ook in een prikkelarme omgeving onrustig en ongeconcentreerd. Ook is wetenschappelijk bewezen dat de doorbloeding van de hersenhelften verschillend is. Bij een ADHD kind is de linkerhersenhelft meer doorbloed dan bij een hooggevoelig kind, daar is het namelijk de rechterhersenhelft die beter doorbloed is. Een hooggevoelig kind dat ook nog een sensatiezoeker is, lijkt het meest op een ADHD kind. Omdat dit gevoelige kind steeds weer nieuwe avonturen aangaat zoeken en zo onrustig lijkt.
Meer dan twintig procent van de mensen is hoog sensitief ofwel gevoelig. Dat zijn ongeveer 3,5 miljoen mensen van de ruim 16 miljoen Nederlanders! En het aantal neemt elk jaar toe doordat er steeds meer sensitieve kinderen worden geboren.
Hoe herken je een HSP-er? Hooggevoelige of sensitieve personen zijn makkelijk te herkennen. In gezelschap zeggen ze meestal minder dan anderen. Ze kijken eerst ‘de kat uit de boom’. Maar als ze dan iets zeggen is het ongelooflijk to-the-point. Deze mensen observeren eerst, stralen rust uit. Ze zijn bedachtzaam en komen fijntjes over. Of, als ze overprikkeld zijn, kunnen ze heel ‘saai’ zijn om alle aandacht uit de weg te gaan. Ze voelen stemmingen van anderen goed aan; nemen gedetailleerder, subtieler en intenser waar; ervaren, reflecteren en voelen diep en intensief. Ze hebben een afkeer van specifieke indringende prikkels; raken sneller verzadigd door (bepaalde) prikkels.
Ze worden meer dan gemiddeld door bijvoorbeeld natuur, kunst of muziek geroerd. Denken vaak na over hun roeping. Filosoferen graag en hebben een rijke innerlijke belevingswereld. Dromen, fantaseren en overwegen veel; zijn opmerkzaam en aandachtig. Functioneren het beste in hun eigen tempo; vinden het prettig en hebben het nodig om tijd alleen door te brengen.
Ben je een HSP’er? Ga dan liever een boswandeling maken dan naar een popconcert, dit kan veel stress verminderen. Ook voedingsmiddelen als koffie, thee – behalve natuurlijke thee’s zonder aroma’s – en alcohol kunnen een sterke invloed hebben. Zelf drink ik al jaren geen alcohol meer. Koffie nog net twee kopjes per dag, als ik meer drink dan breekt het me op. Als gevoelige persoon kun je het beste er zelf achter komen wat wel of niet goed bij je valt.
Voorbeeld: Iemand raadt me aan om MMS te gebruiken, dit zou een natuurlijk middel zijn tegen infecties. Toen ik het de eerste keer gebruikte had ik de neiging over te geven. Maar het was zelfs door de homeopaat aangeraden, dus toch maar weer proberen. Na een paar pogingen ben ik gestopt, ik kon zelfs het flesje met MMS niet meer pakken. Mijn arm weigerde gewoon!
Later ontdekte ik dat het een chemisch middel is en tegen chemische middelen kan ik al helemaal niet. Dat betekent dat sommige vitaminen tabletten niet aan mij besteed zijn. Ik heb COPD en zou elke dag een paar ‘pufs’ moeten nemen. Toen ik dat een aantal jaren geleden een paar weken keurig deed, werden mijn longen steeds slechter. En kwamen er zwaardere pufs aan te pas. Toen ik er totaal mee stopte, functioneerden mijn longen gaandeweg weer beter. Als ik erg benauwd ben, dan neem ik een paar pufs – gelukkig is dat maar zelden nodig.
In mijn leven ben ik regelmatig geopereerd. Omdat ik fors ben past de anesthesist de narcose aan op mijn gewicht. Vroeger besefte ik niet dat door de gevoeligheid dit veel te zwaar was. En ben daardoor een paar keer bijna in coma gegleden. Het wakker worden duurde soms 24 uur. Vandaar dat ik de anesthesist vraag om met weinig te beginnen. Het opvoeren – waarvan de specialisten meestal vooraf denken dat dat nodig zal zijn – is tot hun verbazing nimmer nodig geweest.
Zo reageer ik heel sterk op antibiotica, als ik medicijnen nodig heb dan moet dat slechts op de sterkte voor een kind zijn. Van aspartaam, maltitol, bepaalde e-nummers zijn mijn darmen binnen tien minuten totaal overstuur. Toevoegingen, bijvoorbeeld om de houdbaarheid te bevorderen, smaakversterkers, kleurstoffen, enz. kan ik niet verdragen.
Tip: Let voor jezelf eens op, als je na iets gegeten of gedronken te hebben van het volgende last hebt: winderigheid, rommelende darmen, een naar gevoel in je maag, pijn in je buik, misselijk, opboeren, enz. En kijk dan wat er in het eten of drinken heeft gezeten. Het is bijna zeker dat er een onnatuurlijke toevoeging in zit.
Het is niet zo dat een HSP’er beter is dan anderen of dat ze ziek zijn. Het is eenvoudig zo dat ze gevoeliger zijn dan de gemiddelde mens.
Hooggevoelige personen kunnen leren met de overprikkeling om te gaan. Dit betekent emoties, gevoelens en gedachten serieus nemen en afstemmen en het leven in die context plaatsen. Zo is hooggevoeligheid een kwaliteit.
Een gelukkig kind is een gelukkige volwassene! Een goede verstandhouding tussen ouder en kind is belangrijk voor de ontwikkeling van het kind naar een gelukkige volwassene! Toch begrijpt de ouder zijn/haar kind vaak niet en andersom begrijpt het kind de ouder niet! Door dit onbegrip kunnen er onderlinge conflicten komen en het liefdevolle contact afnemen. Bij het kind kan het vanzelfsprekende respect naar de ouder weggaan en bij de ouder kan er een geïrriteerdheid naar het kind ontstaan!
Volgende week ga ik verder met hoe je met hooggevoeligheid om kunt gaan, met name ook van kinderen.
Hartegroet,
Daisha
P.s. a.s. zondag kun je om 21.00 uur weer luisteren naar Zielentaal – via internetradio www.radiomerlijn.nl Het is ook nog de hele week te beluisteren via Uitzending gemist!
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel