Keukentafel Psychologie hfdst 8 het Gesprek en/of Sollicitatie
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
26/03/2015
Gemiddelde leestijd: 5 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
Het moeilijke gesprek
Het mooiste is wanneer jij kunt bepalen hoe een moeilijk gesprek of sollicitatie verloopt. Hoe kan het dat het gesprek soms niet loopt? Dat komt omdat dit van vele factoren afhangt.
- Je plaats aan tafel bepaalt welke positie je op dat moment hebt.
- De stoel en de energie van de ruimte bepalen of je je op je gemak voelt – of niet.
- De klank van je stem bepaalt of men je meteen mag.
- De kleren die je draagt, bepalen hoe men op je reageert.
- Je gedachten bepalen daarnaast alle gelukte of mislukte voornemens.
Dit zijn de belangrijkste factoren voor een gesprek. Hoe je leven is heeft met nog meer factoren te maken. Namelijk je vrienden en kennissen bepalen hoe rijk je bent. Het huis waarin je woont, bepaalt of je je veilig voelt – in elke situatie. Je handelingen bepalen of je wel of geen succes hebt. Het spel dat je als kind deed, bepaalt welk beroep het beste bij je past. Je ziet het is heel wat en daarbij komt ook nog wat ik in eerdere hoofdstukken schreef.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee
Het begint al in je vroege jeugd. De plaats die jij aan tafel hebt toegewezen gekregen, bepaalt welke positie je in het gezin had. Was je degene waar alle aandacht naar toeging? (Een hele verantwoordelijkheid als kind zijnde.) Of was je degene die de plek kreeg van het ‘ondergeschoven kindje’? Zit er dan niets tussen? Heel weinig. Voor de mensen die moeilijk hun plaats in de maatschappij kunnen veroveren, zijn dit de twee uitersten.
Heb je de plek gekregen die hoorde bij de plek zoals je deze had in de hiërarchie van het gezin? Dan heb je minder of geen moeite met de maatschappij en bijvoorbeeld een sollicitatie gesprek.
Welke plek neem je nu in aan tafel? Oh, je zegt dat je alleen woont? Dat maakt niet uit, de plek die je aan tafel hebt gekozen bepaalt nog steeds je plek in de maatschappij. Want tijdens besprekingen, vergaderingen, enz., ben je geneigd om die zelfde plek in te nemen.
Wil je je tijdens een sollicitatie of moeilijk gesprek je veilig voelen, wat bereiken, gerespecteerd worden en/of je positie waarborgen? Dat kan wanneer je de juiste positie inneemt en rekening houdt met dat de ander – laten we aannemen onbewust – je manipuleert. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee.
Een stoel zonder armleuningen en een zachte zitting biedt een warm welkom. Men geeft je de ruimte om jezelf te zijn en de zachte zitting geeft je een feel-good gevoel.
Wat kan je verwachten?
Je bent uitgenodigd voor een gesprek, dat kan zijn voor een sollicitatie of een moeilijk gesprek. Wat kan je verwachten? Bij een sollicitatie zijn er meestal twee of drie personen die je allerlei vragen gaan stellen. Zij zitten achter een tafel of bureau, jouw stoel staat er middenvoor en op kleine afstand van hen vandaan. Je stoel is meestal met armleuningen en met een vrij harde zitting. Mocht er voor jou een stoel klaar zijn zonder armleuningen en met een zachte zitting, dan kan je alvast aannemen dat ze je hard nodig hebben. Of in ieder geval iemand nodig hebben met de door jou aangegeven kwaliteiten. Plus dat het een bedrijf is waar je écht welkom bent.
De energie en de positie van de stoel
Dit doen ze met je: een stoel met armleuningen en een harde zitting geeft je onbewust het signaal: ik word beperkt in wat ik mag zeggen. Ofwel men stopt je bij voorbaat al in een hokje. Van de harde zitting is het de bedoeling dat je je oncomfortabel voelt en dus niet te lang van stof bent en/of je ondergeschikt voelt aan de ander. De stoel heeft meestal geen rugdekking, bijvoorbeeld door een muur, maar is in een open ruimte geplaatst. Geen prettig ontvangst, waaruit je mag concluderen dat het geen coulant bedrijf voor medewerkers en gasten is.
Zulke stoelen tref je ook vaak aan bij de huisarts, de tandarts, de specialist in het ziekenhuis en elke andere instantie waar je het gevoel moet krijgen dat je de mindere bent. Ofwel dat zij het voor het zeggen hebben en jij niet. De belemmering hierbij is dat je je verkrampt gaat gedragen en daardoor je niet presenteert zoals je zou willen en/of kunnen.
Een stoel zonder armleuningen en een zachte zitting biedt een warm welkom. Men geeft je de ruimte om jezelf te zijn en de zachte zitting geeft je een feel-good gevoel. Je onbewuste signaleert dit en het gesprek verloopt natuurlijker. De valkuil hiervan is dat je niet te amicaal moet worden.
Zo maak je het gesprek tot een succes !
Om het gesprek tot een succes te maken, is het belangrijk om aan het volgende aandacht te besteden. Op de eerste plaats kijk je thuis in de klerenkast welke kleding het beste past bij het bedrijf en het gesprek. De eerste indruk die men van je krijgt, gaat via de kleding. Daarna hoe je een hand geeft, dus geef een stevige hand. En vervolgens hoe je op je stoel gaat zitten.
Zijn er bij het gesprek drie personen aanwezig? Dan staat je stoel recht voor de middelste persoon. Dit is de persoon die de leiding heeft. Door recht er tegenover te gaan zitten, komen jullie in oppositie met elkaar. Schuif je stoel een paar centimeter naar rechts. Zo zit je niet meer recht tegenover degene die uiteindelijk over je gaat beslissen. En neig je meer naar de persoon die links van de leider zit. Dit is de neutrale persoon, die je echt een kans wil geven.
De persoon rechts van de leider, dus voor jou links, zal de leider uiteindelijk in zijn of haar besluiten ondersteunen. Dus door de stoel iets naar rechts te zetten én doordat je nu een gewaarschuwd mens bent, ben je in wezen al met z’n drieën. Namelijk de neutrale persoon in het gesprek en jij als gewaarschuwd mens die voor twee telt.
Kan het nog fout gaan?
Niets kan meer fout gaan…, toch? Toch wel, namelijk hoe je op je stoel zit. Ben je een verleidelijke vrouw, sla dan je benen over elkaar. Ben je een man of ben je niet van plan om je functie op een verleidelijke manier te bemachtigen, zet dan je voeten naast elkaar op de grond. Dan heb je in ieder geval vaste grond onder de voeten. Je handen op je schoot en als je spreekt: gebruik je handen! Zo leidt je de ander van een klam voorhoofd en vlekken in je nek. In het geval van zweten moet je uiteraard je handen ook weer niet té hoog omhoog gooien.
Zijn er twee personen, dan dezelfde procedure. Degene de rechts zit, voor jou links, blijft de leider. Zet je stoel dan precies in het midden tussen hen in.
Is er slechts één persoon, geen probleem. Ook dan zet je je stoel naar rechts toe. Is daar geen plaats, ga dan meer links zitten. Je schept hierdoor meteen een milde sfeer en je krijgt daardoor meer voor elkaar. Dus nooit recht tegenover de persoon gaan zitten ofwel nooit de confrontatie aangaan.
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Er is nog zoveel te vertellen over alleen al ‘de stoel’. Volgende week ga ik verder met: hoe zet je de stoel neer om je cliënt op z’n gemak te stellen, als je therapeut, psycholoog, medicus of welzijnszorger bent? Of voor je werknemer wanneer je werkgever bent? Wat als je visite krijgt?
Lieve groet,
Daisha
P.s.: In het programma Zielsverwanten, elke zaterdag om 20.00 uur, beantwoord ik vragen. Je kunt dit daarna nog de hele week bij ‘Gemist’ beluisteren via Radio Merlijn www.radiomerlijn.nl
Heb je een vraag? En dat kan over allerlei kwesties gaan, jezelf, je gezin, werk, familie, droom, gezondheid, etc. stuur deze met voornaam en geboortedatum van de betrokken personen naar daisha@radiomerlijn.nl Privacy is verzekerd, ik noem geen naam of geboortedatum in het programma.
Wil je automatisch op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over Keukentafelpsychologie? Hier kun je je gratis abonneren op mijn blogupdates.
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel