Keukentafel Psychologie hfdst 10 Heel belangrijk: de stoel !
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
16/04/2015
Gemiddelde leestijd: 4 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
In mijn spreekkamer staan voor de gasten twee stoelen. Een ouderwetse brede hoge stoel en een sierlijke lagere stoel, allebei met leuningen. De hoge stoel is een soort troon en wanneer men zit, zit men hoger dan ik. De lage stoel is voor als men met z’n tweeën komt.
Waarom die twee totaal verschillende stoelen? In eerste instantie was dit niet bewust zo gekozen. Maar wanneer je veel met het energetisch veld werkt, dat kent vele vormen, doe je meestal iets wat energetisch precies het juiste is. De ‘troon’ is een familiestuk, dat al vanuit eind 19e eeuw stamt. Nog heerlijk ouderwets mooi gesneden hout, statig, robuust, echt mannelijk. De lage stoel is een Biedermeijer, slank, elegant en vrouwelijk.
Wanneer iemand bij me op consult komt, krijgt de persoon altijd de troon. Immers de klant is koning.
Met z’n tweeën
Wanneer men met z’n tweeën komt laat ik de mensen zelf kiezen op welke stoel ze willen gaan zitten. Tenminste als men komt om samen uit bepaalde problemen te komen. Dat kan betreffende de relatie zijn, maar ook qua opvoeding van de kinderen, zakelijk of anderszins. Degene die als eerste de troon kiest, heeft meestal de meeste zeggenschap. De ander heeft geen keuze en moet dan wel op de lagere stoel gaan zitten. De conclusie is dan niet meteen dat de ander niets te vertellen heeft. Wanneer de persoon op de lagere stoel zich daar ongemakkelijk bij voelt, zijn de personen meestal de zogenaamde ‘twee kapiteins op een schip’. Vindt de ander het heel gewoon, dan kun je concluderen dat deze de ondersteuner is en de ander de leider. Onbewust kiest men datgene hoe het energetisch tussen beiden functioneert.
Een veilige plek bieden
Ik zit achter mijn bureau, een prachtig bureau rechtstreeks uit Italië. Nog één van de acht, overgehouden uit mijn rijke jaren. De tijd dat ik twee kantoorvestigingen had en veel personeel. In 1976 gekocht en nog steeds helemaal prima. Het bureau is zodanig dat zowel de cliënt als ik ‘in het bureau’ zitten. Zo vormt het geen barrière, maar biedt het wel voor beiden de bescherming om niet in elkaar te hoeven ‘overvloeien’. Ofwel om nog net enige afstand te kunnen bewaren. Wel zo ‘veilig’ voor zowel de persoon die bij me komt, als voor mezelf.
Wanneer je op emotioneel, sociaal of energetisch met mensen ‘werkt’, is het belangrijk dat men zich niet meteen overvallen voelt door de therapeut, advocaat, assurantieadviseur, notaris, psycholoog, medicus, welzijnswerker, etc. Dat gebeurt wel wanneer er uitsluitend twee stoelen tegenover elkaar zouden zijn. Bovendien is het voor zakelijke afspraken nog net zakelijk genoeg. Zou er een salontafel tussen staan, dan is de afstand te groot ofwel afstandelijk.
Ben je werkgever en je wilt een vertrouwelijk en ontspannen gesprek hebben met je werknemer, zorg er dan voor dat je een bureau hebt waar je aan beide kanten kunt zitten. Waar ieder de benen onder het bureau of de vergadertafel kan hebben.
Zoals eerder beschreven – in hoofdstuk 2 – is het belangrijk dat de persoon die bij je komt niet recht tegenover je zit. Recht tegenover kan een confrontatie betekenen, net even iets links van je geeft een vertrouwd gevoel en doet de sfeer per definitie ontspannen. Heel belangrijk voor een rustig doch diepgaand gesprek.
We gaan op visite
Wanneer ik bij iemand op visite ben, vraag ik altijd: Waar zitten jullie altijd? Ik krijg dan meestal als antwoord: Oh, maakt niet uit, ga maar zitten waar je wilt, wij hebben geen speciale stoel. Dat laatste geloof ik niet. Iedereen heeft in zijn eigen huis een MBP, een Meest Behaaglijke Plek. Je kunt die plek bij een ander ontdekken door naar details te kijken. Ligt er bij een bepaalde stoel iets persoonlijks, een krant, een kopje, een boek? Hoe staat de stoel, gericht naar de tv? Of zie en voel je wat de MBP plek voor de persoon zou kunnen zijn?
Waarom zou je aandacht besteden aan wat de MBP stoel is van je gastheer en -vrouw? Ik vind het belangrijk dat de mensen waarbij ik op visite kom zich op hun gemak voelen. Je krijgt dan de mooiste en de meest vertrouwelijke gesprekken. Sowieso blijft het niet oppervlakkig, omdat de gastheer en/of –vrouw zich lekker thuis blijven voelen.
Wil je het oppervlakkig houden en niet te lang op visite zitten? Tja, dan begrijp je dat je juist op hun MBP-stoel moet gaan zitten. Maar waarom zou je… ?
We krijgen visite
Stel: de visite komt voor het eerst en je wilt ze graag meteen het gevoel van welkom geven. Laat ze dan als ze met z’n tweeën komen op de bank plaatsnemen. Tenminste als je die hebt, anders op twee gelijke stoelen die dicht bij elkaar staan. Doordat ze samen zitten hebben ze ondersteuning aan elkaar en voelen ze zich meer op hun gemak.
Komt iemand alleen, laat de persoon dan op jouw MBP stoel zitten, zeker niet op de bank. Energetisch gebeurt dan het volgende: doordat de gast op jouw MBP stoel zit, worden jullie (onbewust) energetisch met elkaar verbonden, een Zielsverbintenis. Waardoor de gast zich vrijer voelt, ofwel hij of zij voelt zich meteen thuis!
Stel: er komt iemand die je graag – om welke reden dan ook – snel weer weg wilt hebben. Ga dan nooit samen in de woonkamer zitten en zeker niet samen op de bank. Ga aan de eettafel zitten, ook als deze in de keuken staat. Hanteer dan wat ik qua indeling in hoofdstuk 2 vertel.
Volgende week: hoe is de situatie wanneer je een jonge c.q. oudere partner hebt, dus sterk in leeftijd verschillend? Hoe schep je harmonie wanneer er schoonouders, ouders of schoondochters/zonen op visite komen?
Heb je een vraag over jouw situatie? Mail deze dan naar info@wellenberg.nl Het liefst met een foto van de kamer/tafel, de voornamen en geboortedata van de personen. Dan kan ik me beter op je situatie afstemmen en uiteraard vermeld ik de persoonlijke gegevens niet in mijn antwoord.
Lieve groet,
Daisha
P.s.: In het programma Zielsverwanten, elke zaterdag om 20.00 uur, beantwoord ik vragen. Je kunt dit daarna nog de hele week bij ‘Gemist’ beluisteren via Radio Merlijn www.radiomerlijn.nl
Heb je een vraag? En dat kan over allerlei kwesties gaan, jezelf, je gezin, werk, familie, droom, gezondheid, etc. stuur deze met voornaam en geboortedatum van de betrokken personen naar daisha@radiomerlijn.nl Privacy is verzekerd, ik noem geen naam of geboortedatum in het programma.
Wil je automatisch op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over Keukentafelpsychologie? Hier kun je je gratis abonneren op mijn blogupdates.
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel