Advies vragen heeft geen zin!
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
28/03/2014
Gemiddelde leestijd: 4 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
Je verliest 20% aan energie door zorgen
Wanneer je je zorgen maakt c.q. hebt, kost dat ontzettend veel energie. Alleen al het denken er aan kost een vijfde van je energie. Je kunt bijna niet anders dan er continue aan denken. Je vraagt je af hoe je het moet oplossen. Helaas los je het niet op door telkens er aan te denken. Met name als je in een ‘kringetje’ blijft denken. Iemand om advies vragen heeft in een dergelijke situatie ook geen zin.
Regelmatig krijg ik het volgende voorgelegd. ‘Ik houd van Peter, maar hij zegt dat hij nog niet toe is aan een relatie. We zien elkaar regelmatig en dan weer soms maanden niet. Elke dag denk ik aan hem en dit duurt nu al zeven jaar. Ik word er wanhopig van. Ga niet meer uit, omdat ik hem trouw wil blijven. Kun je mij vertellen of hij ooit besluit om met mij verder te gaan?’
Je hoeft geen helderziende te zijn om te begrijpen dat Peter geen serieuze relatie met deze vrouw aan wil gaan. Bijna wekelijks krijg ik een dergelijke vraag. Het aantal jaren dat men wacht varieert van drie tot zelfs twaalf jaar. Het zijn bijna altijd vrouwen die het aan me vragen. Wanneer ik dan als antwoord geef: ‘Vraag het aan hem zelf!’ dan is steevast het antwoord: ‘Ik ben bang dat ik hem dan helemaal verlies.’
Het ondermijnt je eigenwaarde én zelfvertrouwen!
Iemand kan zo in je lijf zitten, dat je aan niets anders meer kunt denken. Het sloopt de mens, ofwel de persoon die het betreft sloopt zichzelf. Je geeft de ander macht over jou. Immers je wacht en wacht tot de ander bereid is contact met je op te nemen. Dit ondermijnt niet alleen je eigenwaarde, maar ook je zelfvertrouwen.
Wat is dan de oplossing? In ieder geval geen advies aan een ander vragen, maar aan jezelf!
Een ander voorbeeld. Elke maand weer sta je op de helft van de maand al zo rood bij de bank dat je niets meer kunt opnemen. Hoe je het elke keer weer redt om de laatste weken toch door te komen, is voor jezelf een raadsel. Dit duurt nu al meer dan zes jaar.
Elke maand weer de zorg: laat er alsjeblieft niet nog een rekening komen. En hoe kan ik mijn kinderen te eten geven. Wanneer er dan weer geld op je rekening wordt gestort, ben je zo opgelucht dat je jezelf en je gezin trakteert op… In ieder geval iets wat je beter niet had kunnen doen. Het is echter een logische reactie op het schrale van de weken daarvoor. En weer maak je je zorgen hoe je de maand kunt uitzingen.
Langdurige spanning schadelijk voor de gezondheid
Ik kan nog meer voorbeelden aanhalen, maar ze hebben allemaal dezelfde essentie: met je verstand weet je ‘dit moet ik niet doen’. Maar het gebeurt, elke keer weer. Je vraagt advies aan iemand, je krijgt een geweldig advies en je denkt: ‘Ja, dat ga ik doen!’. Maar voor het zover is, zit je al weer in dezelfde hopeloze situatie.
Wat is dan de oplossing? In ieder geval geen advies aan een ander vragen, maar aan jezelf! Aan jezelf? Hoe dan, denk je bij jezelf, want dat doe ik al elke dag! Tja, en dan krijg je weer dat kringetje waar je denken in belandt.
Zorgen, problemen, continu aan allerlei dingen denken – zelfs jarenlang – als daar geen ontspanning tegenover staat, zullen je moe en gestresst maken. Je kunt zelfs totaal uitgeput raken, een burn-out krijgen. Iedereen heeft wel eens zorgen, iedereen heeft wel eens spanning in zijn leven. Maar langdurige spanning is schadelijk voor je gezondheid. Mijn advies: doe niets! Neem vrij van je werk, vrij van je denken, ontspan, relax.
Een waardevol en doeltreffend advies
Doe niets, maar dan ook helemaal niets. Elke dag ga je minstens een half uur wandelen of fietsen in de natuur. Niet denkend aan wat dan ook. Je kunt, als je dat prettiger vindt, ook gaan mediteren. Als je maar aan niets denkt. Dat is namelijk de oplossing! Je onbewuste, ik noem het je Ziel, is namelijk veel slimmer dan je ‘dagelijkse verstand’. Hoogleraar Ap Dijksterhuis heeft dit fenomeen onderzocht en er een boek over geschreven: Het slimme onbewuste.
Ontspan je, niet aan de problemen denken, dat maakt je juist radeloos. Je vindt geen oplossing wanneer je blijft denken aan wat er gaande is. Zodra je je ontspant, rust neemt, dan kan er ineens een boodschap vanuit je Ziel komen. Of vanuit de Kosmos, God, je Gids of Allah en dat heet dan een inzicht krijgen. Ineens weet je hoe je het probleem kunt en moet oplossen.
Je wordt geïnspireerd door een advies dat uit jezelf komt. En dat is het meest waardevolle en effectieve advies. Het komt dan vanuit een innerlijk weten en niet uit je verstand. Een dergelijke inspiratie settelt zich in je hele energie systeem. En wel zodanig dat het voor je iets natuurlijks is om te doen. Je kunt niet anders meer en zo lossen je prblemen ‘vanzelf’ op.
Volgende week vertel ik hoe je je kunt ontspannen om inderdaad aan niets te kunnen denken!
Tot volgende week,
lieve groet,
Daisha
P.s.: Of doe mee met de meditatie elke dinsdag om 22.00 uur via www.radiomerlijn.nl
Ook nog de hele week te beluisteren bij ‘Gemist’.
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel