Afgebroken Ego
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
02/04/2020
Gemiddelde leestijd: 6 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
Woorden als Nederigheid, Dienstbaarheid, Bescheidenheid ervaren veel mensen als ondergeschikt zijn aan een ander. Men voelt zich een slaaf, niet meer vrij, het voelt zelfs als onderworpenheid. Terwijl de huidige coronacrisis deze prachtige eigenschappen bij veel mensen juist naar boven heeft gehaald. Zie alle initiatieven die er in het hele land gaande zijn.
Geweldig hoe mensen vrijwillig bereid zijn om een luisterlijn te zijn. Aandacht naar de medemens staat hoog in het vaandel. Er zijn nog nooit zoveel mensen die zich als vrijwilliger voor wat dan ook inzetten. De kapper, de pedicure, lunchrooms worden vrijwillig doorbetaald, terwijl er geen verdienste tegenover staat. Zo kan ik wel een hele blog vol schrijven over wat er momenteel, en niet alleen in Nederland, allemaal voor de medemens wordt gedaan.
‘Mensen vergeten wat je hebt gezegd, ze vergeten wat je hebt gedaan, maar ze vergeten nooit het gevoel dat je ze hebt gegeven’. Maya Angelou
Hoe anders dan een paar maanden geleden. Ja, het is echt pas drie maanden geleden dat veel mensen zoiets hadden: ‘Ieder voor zich en God voor ons allen’. Ofwel men dacht er gewoon niet aan dat de buurman of -vrouw wel eens hulp zou kunnen gebruiken.
In een paar maanden verwezenlijken we tien jaar!
Op 1 januari 2020 schreef ik in mijn blog dat 2020 de start is van een zeer bijzondere cyclus. Dat we met z’n allen een stukje geschiedenis zouden schrijven. Dat 2020 het begin van een keerpunt in de Mensheid zou zijn. Het zaadje dat in de komende decennia uitgroeit in een samenleving met échte interesse in en begrip voor elkaar. Dat Liefde het uitgangspunt zou zijn in plaats van ikke-ikke!
Het blijkt dat we het al in een paar maanden eigengemaakt hebben, gezien al die prachtige daden die er gaande zijn. Wij hebben er helemaal geen decennium (tien jaar) voor nodig. Het hoefde alleen maar in ons wakker te worden gemaakt.
Misschien helpt het je wanneer je de woorden als Nederigheid, Dienstbaarheid, Bescheidenheid – welke prachtige eigenschappen zijn – anders gaat zien.
Nederigheid
Laten we beginnen met het woord ‘Nederigheid’. Ik ervaar dit woord als ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Ik ben opgegroeid in een familie die trots was, maar ook nederig. Nu denk je misschien: dat klopt niet met elkaar. Weet dat ‘trots’ twee kanten heeft. Trots zijn als gevoel van dat je zelfvertrouwen hebt. Trots om wat je op eigen kracht hebt bereikt, en vooral dat ‘op eigen kracht’. Maar trots heeft ook de betekenis van dat je je meer voelt dan een ander, hooghartig bent. Dit laatste was in onze familie not done.
Mijn Opa zei altijd als je onzeker was of niet in jezelf geloofde: ‘Kin omhoog, borst vooruit, en wees als een koningin (of koning)’. Hij was zelf de eenvoud zelve, maar straalde zelfvertrouwen en trots uit. Hij werd door iedereen op handen gedragen, terwijl hij altijd nederig was (én dienstbaar, én bescheiden).
Wanneer meneer de pastoor met een zak kleren aankwam voor het gezin – 18 kinderen en ze hadden het zeker niet breed – dan werd meneer de pastoor met de zak kleren buiten gezet. Mijn Oma en Opa zeiden: ‘Onze kinderen komen niets te kort. Wanneer ze kleren nodig hebben dan zorgen we daar zelf voor.’
Ieder kind mocht zijn wie ze waren, want als je gewoon doet doe je al gek genoeg, toch… Dit in de betekenis dat ieder een eigen karakter had en daardoor door een ander als een beetje gek kon worden beschouwd. Liever gek dan een gebrek, was ook zo’n (geaccepteerde) uitdrukking.
Weet, nederigheid is geen zelfmiskenning, is niet je lager stellen dan de ander. Het is juist, zoals Benedictus de Spinoza in 1677 al zei: ‘Nederig is degene die zijn eigen fouten erkent, over de goede eigenschappen van anderen spreekt, voor elkeen plaatsmaakt, en zorgt nooit in ’t oog te vallen.’
Ofwel die gewoon doet, zichzelf niet op de voorgrond plaatst. Een afkeer heeft van het gebruik van macht, laat staan opeisen, van eer. Nederigheid is niet te combineren met egoïsme of egocentrisme. Nederigheid dient zeker niet verward te worden met gebrek aan zelfwaardering.
Dienstbaarheid is Onvoorwaardelijke Liefde is Groots zijn!
Dienstbaarheid
Dienstbaarheid, weer zo’n woord dat vaak gezien wordt als opoffering, onzichtbaar en klein/minderwaardig zijn. Het tegengestelde is waar: wanneer je dienstbaar bent, doe je grootse daden. Dat is wat nu bij de mensen gaande is. Nog nooit zijn er zoveel grootse daden verricht als de laatste paar weken. Dienstbaarheid is dat je begaan bent met je medemens. Dat je bereid bent je eigen ideeën, wensen, verlangens, meningen niet op de voorgrond te zetten. Je doet iets omdat je voelt dat je niet anders kan. De huidige situatie verlangt het van je om dat voor de ander te doen. Je geeft iets van jezelf zonder dat je iets terugverwacht. Je wilt het verschil maken, je wilt zinvol zijn.
Dienstbaarheid is zeker niet jezelf met tegenzin opzijzetten. Je kiest er voor om iets te kunnen betekenen voor het algemeen belang, voor de mens, dier of natuur. En je vindt datgene wat de ander nodig heeft belangrijker dan je eigen zienswijze of mening. Je bent nodig, op welke manier dan ook. Nu is iedereen altijd ergens nodig. Je voelt waar je nodig bent, en je volgt dat gevoel!
Bescheidenheid
Het woord bescheidenheid kan bij veel mensen een innerlijke opstand veroorzaken. Ook weer omdat dit woord vaak als klein en dat je er niet toe doet wordt ervaren. Het woord bescheidenheid lijkt op nederigheid, maar is toch net even anders. Nederigheid heb ik al uitgebreid toegelicht, bescheidenheid is het tegenovergestelde van arrogantie. Een arrogant persoon voelt zich boven anderen verheven, is vaak met zichzelf ingenomen, probeert anderen te overbluffen met grootdoenerij.
Wanneer je bescheiden bent hoef je niet zo nodig op de voorgrond te staan. Het kan als de situatie daarom vraagt, maar als je ziet dat een ander het nodig heeft om in de ‘picture’ te staan dan laat je die voor gaan. Je hebt eigenwaarde en zelfvertrouwen, dus waarom zou je dan aan een ander moeten laten zien hoe goed je bent? Je weet dat wat je doet, dat dat goed is.
Zie bescheidenheid als een kracht, een innerlijke kracht, die je helpt om vrij te zijn.
Het voordeel van bescheiden zijn is dat je vaak meer succes hebt dan anderen. Waardoor? Doordat je de ander accepteert zoals deze is, je kijkt op niemand niet neer. En iedereen houdt ervan om bij een persoon in de buurt te zijn die niet op hen neerkijkt, maar iedereen accepteert zoals deze is. Je gunt iedereen de waardering die hem of haar toekomt. Je bent niet afhankelijk van waardering of grote bewondering van anderen. Waardoor je authentiek bent.
Waarom de titel: ‘Afgebroken Ego’?
Mensen hebben door de huidige crisis in zich ontdekt hoe ze zich kunnen openstellen voor anderen. En daardoor kunnen ze een diep en intens contact met anderen aangaan, en meer nog met zichzelf. De huidige situatie breekt elk te groot ego. Het kan niet meer, het vraagt om naar je innerlijke essentie te gaan. Ofwel je kwetsbaar op te stellen.
Lang geleden schreef ik in mijn blog: alleen krachtige mensen stellen zich kwetsbaar op. Wanneer je beseft dat iemand je kwetst uit onwetendheid of om je aandacht te trekken, weet dan dat achter dat kwetsen liefde verborgen zit. Misschien geloof je dit laatste niet, maar waarom zou iemand je aandacht vragen als hij of zij niets om je geeft?!?
Let wel, zonder ego kunnen we niet, maar een te groot ego maakt je heel klein! Een te groot ego heeft te maken met een verkeerd zelfbeeld, je bent onecht. Je vindt jezelf misschien heel belangrijk, maar wanneer je naar de werkelijkheid kijkt zit niemand op je te wachten. Tenminste niet op iemand die arrogant is en/of zichzelf uniek vindt.
Psychologe Roos Vonk zegt hierover: ‘Dat het ego zo universeel is (we hebben er allemaal trekjes van) valt te verklaren vanuit de evolutionaire geschiedenis. De mens leefde 99% van zijn geschiedenis in groepen, waarin het van levensbelang was om erbij te horen. Wie zich niets aantrok van de anderen, kon geen voedsel uitwisselen, kon niet rekenen op hulp en zich evenmin voortplanten. Einzelgängers hadden geen overlevingskansen. Nog steeds willen we een deel zijn van het geheel.’
Behoud je ego in alle Nederigheid, Dienstbaarheid en Bescheidenheid.
Dan behouden we wat er nu gaande is tussen veel mensen: de (bijna) ideale wereld!
Lieve groet,
Daisha
P.s: Heb je een vraag, en dat kan over van alles zijn. Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Tweewekelijks op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.
Wil je automatisch op de hoogte blijven? In de linker zijkolom van dit artikel (of bovenin het artikel op wanneer je op je mobiel leest) kun je je abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel