Corona, tijd van zaaien of oogsten?
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
08/10/2020
Gemiddelde leestijd: 8 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
Een oud spreekwoord is: Wat gij Zaait, zult gij Oogsten. Mensen vragen me regelmatig: ‘waarom zitten we in de corona-crisis? Wat is het spirituele effect hiervan?’
Het fysieke effect is dat onze gezondheid extra aandacht krijgt. Het versterken van je immuunsysteem is altijd belangrijk, maar nu zeker. Sommige mensen vinden al die maatregelen maar onzin, misschien hebben ze gelijk, misschien ook niet. Ik ben niet deskundig genoeg om daar een mening over te hebben.
Leren uit de voorbije crisissen
Het spirituele effect van deze corona-crisis vind ik wel net zo belangrijk als de aandacht voor onze fysieke gesteldheid. Op mijn leeftijd heb je het geluk al meerdere crisissen te hebben meegemaakt. In de jaren vijftig was het opbouwen van Nederland belangrijk, nadat in de jaren veertig veel was gebombardeerd en afgebroken.
Hierdoor kwamen we in de jaren zestig in een soort euforie terecht. Alles kon, alles mocht, er was voor velen welvaart. Ofwel de bomen groeiden tot de hemel, zoals dat heet. En dat bleef ook in de jaren zeventig doorgaan.
Ons huis dat we in 1972 voor 65.000 gulden kochten, was eind zeventig al 130.000 gulden waard. In 1976 kocht ik mijn eerste computer, ter waarde van 45.000 gulden en de software kostte ook nog eens 35.000 gulden. En dat kon ik toentertijd betalen zonder een financiering te hoeven nemen.
Eind jaren zeventig was daar de oliecrisis. De gevolgen daarvan werden in de jaren tachtig gevoeld. Als belastingconsulent verzorgde ik de Jaarrekening voor bedrijven, die hun omzet ineens tot minder de helft zagen dalen. (Net zoals in de huidige tijd.) Een aandelenportefeuille met een waarde van 1.300.000 gulden van een privépersoon, die daar jaren voor had gespaard, was van van de ene dag op de andere nog maar 300.000 gulden waard. Een huis dat in 1976 was gekocht voor 760.000 gulden, was in 1982 nog slechts 270.000 gulden waard.
De crisis van de jaren tachtig werd vaak vergeleken met die van de jaren dertig. Een belangrijk verschil tussen de twee crisissen was dat het welvaartsniveau in de jaren tachtig veel hoger lag dan vijftig jaar eerder. Helaas gingen veel bedrijven failliet in de jaren tachtig en was het aantal werklozen in 1984 rond de 639.000 mensen. Volgens voorspellingen stevenen we daar weer op af, maar toen waren er zo’n 2,5 miljoen minder mensen in Nederland. Het percentage werkelozen was in die tijd dus veel hoger. Ook was er toentertijd veel verborgen werkloosheid omdat gedeeltelijk arbeidsongeschikten volledig in de WAO kwamen.
In de jaren negentig was er ook een crisis, maar die was weer snel voorbij. Om vervolgens in 2007 in een kredietcrisis terecht te komen, welke tot 2011 duurde en in 2008 zijn hoogte/dieptepunt had. Vanaf 2011 gingen de bomen weer naar de hemel groeien!
De natuur als voorbeeld
Je ziet, het is net als in de natuur:
- winter – de jaren veertig en tachtig
- voorjaar – de jaren vijftig en negentig
- zomer – de jaren zestig en eind jaren negentig, eerste jaren van 2000
- herfst – de jaren zeventig en van 2011 t/m 2019.
En nu vanaf 2020 lijkt het weer winter te worden. Iedere crisis had een andere oorzaak, maar in wezen ook niet. Het lijkt anders, maar de oorzaak was en is nog steeds: de Mens. De ene keer vanuit macht (oorlog), dan weer vanuit hebzucht (steeds meer economische groei), en/of de aandacht verliezen voor elkaar.
M. vertelde me: ‘Ik ben al 25 jaar alleen, mijn man is 25 jaar geleden overleden. Ik heb het vreselijk gehad, ik kon niet wennen aan het almaar alleen zijn. Na enige tijd dat mijn man er niet meer was, zag ik bijna niemand meer. Ik heb het daar ontzettend moeilijk mee gehad. Nu na 25 jaar heb ik mijn draai wel gevonden in het alleen zijn, en vind ik het niet meer erg. Sinds de corona-crisis word ik elke week wel een keer gebeld door de een of ander. Mensen willen weer met mij iets samendoen. En ik denk dan bij mezelf: Hoe dan? Waar waren jullie al die jaren toen ik het moeilijk had?’
Het spirituele effect
Wanneer de hebzucht meer wordt, en de aandacht voor elkaar minder wordt, laat de geschiedenis elke keer zien dat er een economische crisis komt. Is het de bedoeling van een dergelijke crisis om de mens weer met beide voeten op aarde te laten komen? Zodat men weer aandacht krijgt voor elkaar, voor de natuur, voor de aarde, voor alles hier op aarde.
Tijdens een crisis zijn er mensen die snel de tering naar de nering kunnen zetten, ofwel niet meer uitgeven dan dat je binnenkrijgt. Deze mensen leven vanuit een hoger bewustzijn en weten (of voelen onbewust aan) dat het winterseizoen aangebroken is. En dat het tijd is om rustig aan te doen met de middelen die je hebt. Helaas zijn dat misschien slechts 25% van alle mensen.
Om alle luxe te kunnen betalen moet je veel werken, vaak met z’n tweeën. Wanneer men werkt voor het geld om luxe te kopen, een groot huis, een paar keer per jaar op vakantie te gaan, etc. is het in wezen hebzucht. Zodra we een welvarende economie hebben, kan het niet anders dan dat de meerderheid van de mensen hebzuchtig is. Helaas, door het vluchten naar uiterlijke zaken vergeet men dat het voeden van de innerlijke mens belangrijker is dan uiterlijkheden. De laatste jaren was er weer economische groei, vaak ten koste van aandacht voor hun innerlijke Zelf, de kinderen en voor elkaar.
Mondkapjes dragen? Ja ! Je bent je dan meer bewust van het feit dat we aandacht voor de hele situatie dienen te hebben. Respect voor elkaar, aandacht voor elkaar. Het schijnt niet veel bij te dragen aan onze gezondheid, maar het helpt in ieder geval om bewuster met corona om te gaan. Vind je mondkapjes onzin? Doe dat niet, heb respect voor je medemens en draag deze, ook al is het niet prettig.
Van de week moest ik voor controle naar het ziekenhuis. Voor het eerst droeg ik een mondkapje, vanwege mijn COPD was dat zeer onaangenaam. Bovendien had ik net een ‘slechte’ dag, ik was al ‘adembenemend’ zoals ik dat noem. Bij de specialist komende zag ik dat hij geen mondkapje droeg. Verbaast vroeg ik hem waarom hij er geen droeg. Zijn antwoord was: dat hoeft niet, alleen als ik in een openbare ruimte ben. Volgens mij was de gang waar hij net vandaan kwam een openbare ruimte. Wees solidair en geef het voorbeeld, helemaal als je een medisch specialist bent!
een Tijd van Oogsten én Zaaien
Ook al is er een economische winter op komst, dat hoeft niet voor iedereen zo te zijn. Zeker niet als je in het verleden hebt gezaaid. Wat kon je dan zaaien? Het mensgericht zijn, iets betekenen voor je medemens en daarbij altijd werken vanuit een zuivere intentie. Met zuiver bedoel ik, dat je niet de beloning vooropstelde, maar datgene wat je kon doen voor de ander. Dat je niet vanuit ego, maar vanuit menselijkheid werkte. Voor die mensen is de huidige tijd een tijd van oogsten. De ‘winter’ gaat aan hen voorbij!
In deze crisistijd wordt er door velen gezaaid. Nieuwe projecten worden opgestart, mensen worden creatiever dan ooit. Muzikanten die nieuwe cd’s uitbrengen. Theaters die hebben ontdekt dat de mensen ook graag online kijken. Doordat men niet op vakantie gaat, heeft men geld om een opleiding of cursus te volgen. De mens is weer bezig met de eigen ontwikkeling. Waar eerst geen tijd voor was, omdat men druk, druk, druk was.
Allerlei nieuwe mensgerichte initiatieven ontstaan er, zoals lokale bezorgservices, online musea. Digitale lessen, online concerten, dans en beweging, Youtube filmpjes. De artiesten zijn creatiever dan ooit, en maken de meest mooie muziekalbums. Er zijn de laatste maanden meer boeken geschreven dan voorheen. Voor ouderen wordt er veel gedaan.
Waar wordt je hart blij van?
In de natuur betekent de winter dat er een verstilling plaatsvindt, een pauze. Voor de mens is het een naar binnen keren, met familie de feestdagen doorbrengen. Voor veel mensen is deze winter-coronacrisis een rustpauze in het drukke bestaan. Tijd om je af te vragen: Hoe wil ik verder? Wat kan ik in mijzelf en in mijn leven veranderen? Waar wordt mijn hart blij van?
Er zijn genoeg uitdagingen om aan te gaan. Bijvoorbeeld wanneer je al lange tijd met onvrede je werk doet, je afvragen doe ik dit werk vanwege het salaris? Ofwel: verkoop ik mijn Ziel, vanwege de luxe die ik dan heb? Diverse mensen beseffen nu door de corona-crisis dat ze liever hun huis verkopen, dan op de voet verder gaan zoals ze deden.
Heb de moed om je baan op te zeggen, of ga mee in een voorgestelde ontslagprocedure. Zodat je de kans krijgt om datgene te gaan doen waar je hart blij van wordt. Er is door de corona-crisis genoeg mogelijk gemaakt om financieel in ieder geval een basis inkomen te ontvangen.
Een eigenaar van een schoenwinkel, die klantgericht is en service biedt, vertelde mij: ‘Toen de crisis begon, dacht ik wat staat me te wachten, zo dadelijk hou ik geen klant meer over. Ik zag nooit wat in een webshop, je kunt dan geen advies geven. Dus nu toch maar een webshop laten maken, deze was in korte tijd klaar. En wat denk je, we hebben het drukker dan ooit. Niet zozeer door heel veel bestellingen via de webshop, maar er wordt in de shop gekeken en men komt dan van heinde en ver juist bij ons om adviezen te krijgen en schoenen te kopen.’
De ommekeer…
Zouden we door deze corona-crisis eindelijk de ommekeer maken waar ieder mens in wezen voor is gekomen. Namelijk, samen de wereld steeds mooier maken. Gaat de voorspelling die ik op 1 januari 2020 deed, toen er nog geen corona-crisis was en er ook geen zicht op was, nu uitkomen?
Dit was de voorspelling: ‘2020 is de start van een zeer bijzondere cyclus in onze geschiedenis. En wij maken dat allemaal mee, we schrijven met z’n allen een stukje geschiedenis. In de toekomst zal men zeggen dat 2020 het begin van het keerpunt in de Mensheid lag. Het zaadje dat in de komende decennia gaat uitgroeien in een samenleving zoals we nu al wensen: échte interesse in en begrip voor elkaar, liefde wordt het uitgangspunt in plaats van ikke-ikke!
Géen ander levend wezen dan de mens is ertoe in staat om elkaar te helpen. Misschien wel met bepaalde praktische handelingen, maar niet op emotioneel gebied. Als wij elkaar niet helpen, stelt ons dat gelijk aan de onbewuste wezens, de dieren, de natuur, etc.’
Gaan we ons bewust worden dat iedereen iedereen nodig heeft? Dat wie je ook bent, hoeveel je ook verdient, dat we allemaal van gelijke waarde zijn? Dat kennis heel mooi is, maar bewustzijn meer brengt en gelukkig maakt? Als deze crisis nog iets langer duurt, hoe vervelend het ook voor je is, hoe erg het ook is dat mensen eronder lijden, het uiteindelijke resultaat kan voor iedereen iets geweldigs zijn!
Ik voorspelde in december 2015 dat we daar in de periode 2020-2029 naar toe zouden groeien. Met name: ‘De menselijke maat krijgt nu in ieder geval aandacht, zowel in de politiek als het bedrijfsleven. De slogan zal zijn: is het goed voor de mens, dan is het ook goed voor ons land of bedrijf.’
En zie in het eerste jaar van dit decennium wordt daartoe al een grote stap gemaakt!
Wat zaai jij? Hoe is jouw oogst?
Ik ben erg benieuwd.
Wil je me het mailen: daisha@radiomerlijn.nl of daisha@wellenberg.nl
Lieve groet,
Daisha
P.s: Heb je een vraag, en dat kan over van alles zijn. Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Tweewekelijks op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.
Wil je automatisch op de hoogte blijven? In de linker zijkolom van dit artikel (of bovenin het artikel op wanneer je op je mobiel leest) kun je je abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel