de Eerste Indruk is Bepalend… of niet

Nieuwsbrief ontvangen?

Daisha de Wijs
23/01/2025
Gemiddelde leestijd: 6 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
Je komt iemand tegen en de eerste indruk is: Tjé, wat is die persoon aardig. Of: ik weet het niet, maar ergens klopt er iets niet. De eerste indruk krijgt vaak een gevolg. Je wordt argwanend als je eerste indruk niet goed is. En heel positief als deze wel goed is. Je denken bepaalt dus hoe je de persoon uiteindelijk zult vinden. De eerste indruk is echter een verificatie met je onbewuste.
Je verifieert onbewust: Heb ik deze persoon, zoals deze er ongeveer uit ziet, al eerder in mijn leven ontmoet? En wat zijn mijn ervaringen daarmee? Waren ze goed, dan wordt de persoon ook goed gekeurd. Zo niet, dan uiteraard niet. Dat gaat in een miljoenste seconde. Zo vlug dat je bewuste het niet bij kan houden.
De meeste misverstanden ontstaan omdat mensen elkaar niet begrijpen. We denken dat we begrijpen wat een ander zegt, maar is dat ook zo? Hoe wij communiceren, verbaal en non-verbaal, heeft altijd effect op de ander en tegelijkertijd op onszelf. Maar voordat wij gaan communiceren is er al heel wat gebeurd.
Je onbewuste
Het gezegde: ‘De eerste indruk is bepalend‘, is juist. Inderdaad bepalend, maar waarvoor? Voor een illusie! Zou je naar de diepte gaan, je Ziel inschakelen, dan zou de situatie wel eens heel anders kunnen zijn. Dan zou het wel eens precies andersom kunnen zijn. Dus de persoon die je beoordeeld op: dat voelt niet goed, deze zou wel eens je grootste helper, je liefdespartner kunnen zijn. Jammer toch, als je dat misloopt…
We reageren meestal op wat in ons onbewuste aanwezig is. Vandaar dat je soms beter niet op je eerste indruk af kunt gaan. Niet alleen datgene wat je vanaf je geboorte tot nu toe hebt meegemaakt zit in je energetisch systeem. Ook vorige levens hebben invloed op ons huidige leven.
Je onbewuste is een databank van wat er in je huidige leven gebeurt of is gebeurd. Maar het is ook de databank van de herinneringen uit vorige levens. Je bewuste verifieert continu met je onbewuste of je het al eens eerder hebt meegemaakt.
Niet precies dezelfde situatie, maar iets dat er slechts voor een fractie op zo’n zelfde situatie lijkt! Je bewuste kan dan denken: ‘Oh, foute boel.’ Zelfs al voordat je de werkelijkheid hebt kunnen onderzoeken!
Vorige levens
Wanneer je sterft en je je lichaam verlaat, heb je al heel wat ervaringen in je leven gehad. Ervaringen die de leerprocessen van dat leven zijn. Overtuigingen, jouw waarheid, angsten, twijfels, mooie momenten, ontwikkelen van nieuwe kwaliteiten, loutering en alles dat je maar in een leven kunt meemaken of zijn. Trauma’s, mislukkingen, en andere zaken die op de een of andere manier niet zijn gegaan zoals je dat had gewild in dat vorige leven, noem ik ‘littekens in je Ziel’.
Je kunt heel liefdevol zijn opgevoed en toch het gevoel hebben dat niemand van je houdt. Of als kind en nog steeds als volwassene een onverklaarbare behoefte hebben aan complimenten, zodanig dat het nooit genoeg is. Wanneer je in een vorig leven koud en kil bent opgevoed, dan zal er in je huidige leven een enorme behoefte zijn aan liefde.
Claimgedrag
Wanneer een baby of peuter een bijna onverzadigbare behoefte aan liefde heeft, wordt dit als claimgedrag opgevat. De verzorger krijgt dan het advies er niet te veel aan toe te geven. Jammer, heel jammer!
Het resultaat is namelijk dat het kind, wanneer het volwassen is, in relaties juist gaat claimen. Een akelig iets wanneer je gelijkwaardigheid beoogt in een relatie. Het claimgedrag veroorzaakt dat men zich gauw afgewezen voelt als de ander een andere mening heeft. Dit wordt dan weer ervaren als kritiek. Of men voelt zich niet begrepen. Zo kan het zijn dat daardoor de ene na de andere relatie wordt beëindigd. Als volwassene wil je een gelijkwaardige partner en niet een ‘kind’ als partner.
Zou je het kindje onuitputtelijke liefde hebben gegeven, dan is het tekort aan liefde aangevuld. En kan men als volwassene een evenwichtige relatie aangaan. Geloof me, baby’s of peuters kunnen nog geen claimgedrag hebben ontwikkeld. Het is de liefde die ze aan je vragen, omdat ze deze niet genoeg hebben mogen ontvangen in hun vorige leven.
Bewust en onbewust
Kinderen ontwikkelen tot ongeveer 3 – 4 jaar slechts het kortetermijngeheugen. Het heeft een beperkte capaciteit en een korte duur, meestal slechts enkele seconden tot minuten. Het kortetermijngeheugen functioneert als een soort ‘notitieblok’ van de hersenen, waarin je tijdelijk informatie opslaat en verwerkt.
Vandaar dat het kindje tot die leeftijd geen jaloersheid, wrok, angst, etc. kan ontwikkelen. Het kan eventueel dit uit vorige levens meegenomen hebben, maar dan nog is het niet bewust. Dus kan er ook geen claimgedrag of welke negatieve eigenschap in het korte leventje zijn ontwikkeld.
Heb je vijand lief…
Veronderstel dat je in je Ziel de herinnering hebt van iemand uit een vorig leven. Dan kan het goed zijn dat wanneer je met de persoon een fijn contact hebt gehad, je meteen een ‘klik’ hebt met die persoon. En wanneer er iets negatiefs met de persoon is gebeurd, dat je eerste reactie is: ik mag je niet!
Het spreekwoord ‘Je vijand is je beste leermeester’ is er niet voor niets. Het betekent dat je veel kunt leren van mensen die je tegenwerken, uitdagen of confronteren. Je vijanden of tegenstanders kunnen je vaak wijzen op je zwakke plekken, tekortkomingen of dingen die je anders niet zou opmerken. Hun kritiek of tegenstand kan een waardevolle les zijn in persoonlijke groei, zelfreflectie en het verbeteren van jezelf.
Als iemand je regelmatig uitdaagt of kritiek geeft, kan dat frustrerend zijn. Maar als je goed luistert, kan die persoon je misschien iets leren over je gedrag, aanpak of denkpatronen, wat uiteindelijk je persoonlijke ontwikkeling stimuleert. Bovendien wanneer je een bepaalde eigenschap in de ander ziet, moet je deze zelf ook hebben. Je kunt alleen maar iets in de ander herkennen als je dat ook in jezelf hebt.
Spaanse schepen
Het beste voorbeeld daarvan vind ik het verhaal dat de inheemse Amerikanen de Spaanse schepen niet herkenden omdat deze buiten hun referentiekader vielen. Ze hadden nooit eerder zeilschepen gezien en konden daarom niet begrijpen wat ze waren. Ofwel hun hersenen konden deze visuele informatie niet verwerken. Vandaar dat de inheemse bevolking zonder dat ze zich konden verdedigen overrompeld en vermoord werden.
Ieder mens interpreteert wat men ziet op basis van eerdere kennis en ervaringen. Als iets volledig nieuw is en geen verbinding heeft met wat je eerder hebt meegemaakt, is het nauwelijks te begrijpen. Ofwel je herkent het nieuwe niet, en het komt zelfs niet in je op dat kan bestaan.
Iets compleet nieuws en ongekends is moeilijk te begrijpen. Onze waarneming wordt gefilterd door onze ervaringen. Het is dan ook belangrijk om open te staan voor nieuwe perspectieven en mogelijkheden, zelfs als ze buiten ons begrip lijken te liggen.
De energetische en spirituele brug
Hoe kunnen we nu antwoorden uit onze Ziel krijgen? Tussen je bewustzijn en je Ziel zit een soort kanaal. Dit kanaal kun je zien als een energetische of spirituele brug tussen je bewustzijn en je Ziel. Het is de manier waarop je bewustzijn toegang krijgt tot de wijsheid, intuïtie en leiding van je Ziel. Het kanaal maakt het mogelijk dat signalen, intuïtie, en innerlijke leiding vanuit je Ziel je bewustzijn bereiken. Dit kan gebeuren in de vorm van inspiratie, intuïtie, dromen, of plotselinge inzichten.
Het kanaal fungeert ook als een stroom van energie tussen je fysieke en spirituele zelf. Hoe opener dit kanaal is, hoe meer je bewustzijn afgestemd is op de essentie van je Ziel. Je ego of je geconditioneerde zelf kan dit kanaal blokkeren of vertroebelen. Twijfel, angst, en een te sterke identificatie met je dagelijkse bewustzijn kunnen ervoor zorgen dat de stem van je Ziel moeilijker te horen is.
Ontspan…
Wanneer je ontspannen bent of open, dan staat dit kanaal open. De informatie kan dan vrij heen en weer stromen. Als je iets echt wilt weten, dus zeker wilt weten, komt er een bepaalde spanning in je. Waardoor dit kanaal wordt gesloten, terwijl deze voor de goede informatie juist open zou moeten staan. Doordat het kanaal gesloten is, ga je conclusies trekken op wat je uiterlijk ziet. Niet op wat je Ziel aangeeft.
Voorbeeld: Je bent met iemand in gesprek en je vertelt over iets wat je op een site hebt gelezen. Terwijl je de naam van de site wilt geven, ontglipt deze je. Het is echter zulke belangrijke informatie dat je Ziel het toch echt door wilt vertellen, daarom begon je er ook over. Ondanks dat je hard nadenkt, komt er helemaal niets. De persoon is weg, je ligt ’s avonds in bed – heerlijk ontspannen – en ineens weet je het weer. Of als je de volgende morgen wakker wordt, weet je het.
Hoe krijg je contact met je Ziel? Dat vertel ik volgende week…
Lieve groet,
Daisha
P.s: Heb je een vraag, en dat kan over van alles zijn. Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Tweewekelijks op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.
Wil je automatisch op de hoogte blijven? In de linker zijkolom van dit artikel (of bovenin het artikel op wanneer je op je mobiel leest) kun je je abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel