een Ontdekkingsreis naar je Innerlijke ZIJN…
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
14/09/2023
Gemiddelde leestijd: 8 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
Tijd voor jezelf! Laatst kwam een man van rond de veertig bij me op consult. Ik zag dat hij moe was. Het wit van zijn ogen was niet helder wit meer, er liepen rode adertjes doorheen. Met gebogen hoofd zit hij voor me.
‘Nee, ik heb geen vragen.’ zegt hij me.
‘O.k.’ zeg ik ‘dan ga ik kijken wat ik tegenkom.’
Ik stem me op de man af en binnen een paar seconden komen er vele beelden. Ik zie hoe druk hij in het dagelijkse leven is. Druk, druk, druk. Hij heeft last van de ziekte van ‘druk-druk-druk-zijn’.
Moeten, en nog eens moeten
Ik zie dat hij moeilijk iets uit handen kan geven en het gevoel heeft alles zelf te moeten doen. Als ik heb verteld wat een drukte ik zie, beaamt hij: ‘Ja, u heeft gelijk. Ik heb geen tijd meer voor mezelf! Het gaat de hele dag maar door, zelfs in de weekenden. Ik weet niet hoe ik alles voor elkaar moet krijgen.’
‘Wat moet u voor elkaar krijgen?’
‘Nou gewoon, mijn werk, als ik thuiskom wil ik er zijn voor mijn vrouw en kinderen. Daarbij sport ik graag, tennis, karate.’
‘Bij alles wat u net noemde: heeft u het idee te ‘moeten’?’
Er is zoveel te doen…
Verbaasd over de vraag antwoord hij: ‘Mijn werk moet ik doen, want anders verdien ik niets!’
‘Heeft u geen leuk werk?’ vraag ik.
‘Jawel, ik vind mijn werk heel leuk. Nou ja, sommige aspecten ervan niet, maar over het algemeen ben ik dik tevreden.’
‘Wat is er nog meer te moeten?’ blijf ik aandringen.
‘Ik vind dat ik er moet zijn voor mijn vrouw en kinderen. Dat is toch logisch?! Vroeger was mijn vader er nooit. Als hij van zijn werk thuiskwam, dan had hij ’s avonds altijd wel weer van alles te doen. Dat wil ik mijn kinderen niet aan doen. Ik vind dat mijn kinderen ook aandacht nodig hebben.’
ik weet het niet…
‘Wanneer tennist u en wanneer doet u aan karate?’
‘Ik tennis twee avonden in de week en karate doe ik het liefst op vrijdagavond, maar daar komt het niet altijd van. In ieder geval wel op de zaterdagmorgen. Maar op zaterdagmorgen wil mijn vrouw ook dat ik meega met boodschappen doen. Dus het is altijd haasten op zaterdag. De zondag is er weer voor de kinderen of andere sociale verplichtingen. Dus u ziet: ik heb nooit tijd voor mezelf!’
‘Als u wel tijd voor uzelf zou hebben, hoe zou die tijd dan worden ingevuld door uzelf?’ vraag ik hem.
Hij kijkt me aan alsof hij me niet snapt. Dus ik stel de vraag nog maar een keer:
‘Wat zou u doen als u wél tijd voor uzelf zou hebben?’
De man kijkt me stil aan, zucht, probeert wat te zeggen, maar er komt geen woord uit zijn mond.
‘Ik weet het niet.’ zegt hij uiteindelijk ‘Ik heb nooit tijd voor mezelf, dus ik zou ook niet weten wat ik dan zou willen doen. Ik heb daar nooit over nagedacht…’
de illusie van levensgeluk
Soms denkt men geen tijd voor zichzelf te hebben. Nu is het leven sowieso, zoals wordt gezegd door geleerde Meesters, een illusie. Ons denken veroorzaakt die illusie. Zoals de man waar ik dit gesprek mee had. Zijn illusie is dat hij nergens tijd voor heeft. Maar zoals hij zelf zegt: ‘Ik tennis twee avonden in de week en karate doe ik het liefst op vrijdagavond, maar daar komt het niet altijd van. In ieder geval wel op de zaterdagmorgen.’
Vervolgens zegt hij: ‘Ik vind dat ik er moet zijn voor mijn vrouw en kinderen. Dat is toch logisch?! Vroeger was mijn vader er nooit. Als hij van zijn werk thuiskwam, dan had hij ’s avonds altijd wel weer van alles te doen.’
Er is niet zoveel verschil met wat zijn vader deed, ook hij is drie avonden per week niet thuis. Voor kinderen lijkt het dan dat hij er nooit is.
‘De zondag is er weer voor de kinderen of andere sociale verplichtingen. Dus u ziet: ik heb nooit tijd voor mezelf!’ vertelt deze man. Ik neem aan dat de kinderen gewenst zijn, en dat hij er plezier in heeft zondags gezamenlijk wat te doen.
Bovendien zegt hij over zijn werk het volgende: ‘’Jawel, ik vind mijn werk heel leuk. Nou ja, sommige aspecten ervan niet, maar over het algemeen ben ik dik tevreden.’
Ook zijn werk draagt bij aan zijn levensgeluk. ‘Tijd voor jezelf hebben’ betekent toch hetzelfde als tijd hebben om die dingen te doen die je graag doet?!?
Kort lontje
Ik krijg regelmatig mensen op consult die het gevoel hebben geen tijd voor zichzelf te hebben. Het gevoel hebben alles te ‘moeten’. Van de week nog, een vrouw van 43 jaar ‘moest’ van alles. Ze zag er, net zoals die man, gestrest uit, tegen overspannen aan.
Ze kwam bij me met de vraag waarom ze tegenwoordig toch zo’n ‘kort lontje’ had. Jaren geleden was ze een en al rust, maar de laatste jaren kon ze bijna niets meer hebben.
In je jeugd word je geprogrammeerd door je ouders, opvoeders, leerkrachten, het geloof, je omgeving, etc. etc. Op een gegeven moment ben je volwassen, en onbewust wordt deze programmatie door jezelf doorgezet. Vervolgens wordt het een moeten in jezelf, en als je al zoveel ‘moet’ kun je het moeten van iets anders, of iemand anders er niet meer bij hebben.
ik moet…
Mensen zeggen soms: ‘ik moet naar dat feestje’. Of: ‘Nee, ik kan vanavond niet, want ik moet naar een film.’ Misschien ken je het van jezelf, hoe vaak gebruik je het woord ‘moet’ of ‘moeten’ terwijl het geen verplichtingen zijn, maar juist leuke en/of gezellige bezigheden.
Door vaak het woord ‘moeten’ te gebruiken, kun je innerlijk in de stress raken. Een mens heeft vrijheid nodig. Dwang – of dat nu innerlijke of dwang door anderen is – leidt tot vermoeidheid. Je hebt het gevoel dat je nooit klaar bent. Je kunt het ervaren als dat je overal alleen voor staat. Dat kan zelfs leiden naar eenzaamheid, je niet begrepen voelen, een kort lontje, je minderwaardig voelen, een burn-out, etc., etc.
Neem je eens voor om de komende week naar wat je zegt en/of denkt te luisteren. Welke (onbewuste) dwang naar jezelf en/of naar anderen toe is er in jouw woorden c.q. je denken besloten?
Innerlijke rust
Hoe kun je innerlijke rust krijgen? Hoe kun je je leven weer ervaren als prettig? Het gevoel hebben dat je alle tijd hebt? Eigenlijk heel simpel: door uit dat eeuwige, emotioneel belastende patroon te komen. Door bij jezelf te rade gaan: waar dwing ik mezelf toe? Wat ik doe, past dat bij mijn ZIJN?
Door heel bewust je leven onder de loep te nemen, en te ontdekken wat bij jou hoort en wat door jezelf of anderen je wordt opgelegd. Sowieso biedt het vele voordelen om je leven een paar keer per jaar te onderzoeken. Je af te vragen: datgene dat ik nu doe, wil ik dat wel? Zo ja, waarom? Zo neen, waarom?
Vele voordelen!
Dit zijn de voordelen daarvan:
- Zelfinzicht: Door tijd te nemen om naar jezelf, je leven, je gedachten, je emoties, je handelingen heel bewust te kijken, krijg je een dieper inzicht in wat bij je past. Dit helpt je beter te begrijpen waarom je bepaalde keuzes maakt en hoe je jezelf kunt verbeteren. En eventueel veranderingen in je leven aan te brengen.
- Emotionele intelligentie: Een dieper in zicht in jezelf gaat gepaard met een grotere emotionele intelligentie. Dit betekent dat je beter in staat bent om je eigen emoties te begrijpen en te beheersen, evenals die van anderen om je heen. Dit kan leiden tot gezondere relaties en effectievere communicatie.
- Empathie en mededogen: Door een dieper begrip van jezelf en anderen te ontwikkelen, kun je meer empathie en mededogen tonen. Dit helpt bij het opbouwen van goede verbindingen en het vermogen om anderen te ondersteunen in tijden van moeilijkheden.
- Verhoogde creativiteit: Het ‘ken uzelve’ kan je creatieve denkprocessen stimuleren. Door bewust te zijn van verschillende perspectieven en mogelijkheden, kun je nieuwe ideeën en oplossingen ontdekken voor je problemen.
- Verbeterde mentale helderheid: Een verhoogd bewustzijnsniveau gaat vaak gepaard met een grotere mentale helderheid en focus. Hierdoor kun je beter omgaan met stress en uitdagingen in het dagelijks leven.
- Zingeving en levensdoelen: Door dieper in jezelf te duiken, duik je dieper in het leven. Waardoor je een dieper gevoel van zingeving en richting in je leven ontwikkelt. Je kunt beter begrijpen wat echt belangrijk is voor jou en wat je wilt bereiken.
- Spirituele groei: Voor sommige mensen kan het leiden tot spirituele groei en een groter gevoel van verbondenheid met het Universum of iets groters dan henzelf.
- Effectief besluitvormingsproces: Wanneer je diep bewust bent van wat bij je ‘hoort’ zal je de juiste beslissingen nemen. Dit omdat je meer inzicht hebt in de consequenties van je keuzes.
- Verbeterde gezondheid en welzijn: Een hoger bewustzijn maakt je bewust van de behoeften van je lichaam en geest, waardoor je beter voor jezelf kunt zorgen en een gezondere levensstijl toepast.
- Positieve impact op de samenleving: Sowieso hebben mensen met een hoger bewustzijn een positieve invloed op hun omgeving. Ze zijn eerder bereid om anderen te helpen en bij te dragen aan positieve veranderingen in de wereld.
Jezelf heropvoeden
Jezelf heropvoeden, zoals ik dat noem, heeft soms jaren nodig. Immers de opvoeding c.q. programmatie in je jeugd heeft ook jaren gekost. Vandaar dat zo’n ingesleten patroon niet in een paar weken is opgelost. Het kan maanden van zelfreflectie, bewustwordingsoefeningen en spirituele groei vereisen.
Als je tijd voor jezelf wilt hebben, neem dan elke dag een half uur of in ieder geval een kwartier de tijd om te kijken naar je huidige situatie. Kijken naar hoe sta ik momenteel in het leven? Volg ik mijn passie, of ben ik in een eigen gemaakte draaimolen terecht gekomen? En vraag ook eens aan anderen hoe ze jou ervaren.
Wees niet bang wat ze daarop antwoorden. Ieder kijkt met ‘eigen’ ogen, het kan voor jou een nieuwe invalshoek naar jezelf toe betekenen. Of: wat ze in jou zien, heeft men zelf ook, dus het kan eventueel een reflectie van henzelf zijn.
Een spirituele ontdekkingsreis
Het is een reis die zeker de moeite waard is. Het brengt je naar een dieper begrip van jezelf, en tegelijkertijd meer begrip voor de mensen om je heen. Je komt op deze manier terug bij je authentieke ZIJN!
Ik wens je een fantastische, spannende, ontspannende, en avontuurlijke reis toe!
Lieve groet,
Daisha
P.s: Heb je een vraag, en dat kan over van alles zijn. Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Tweewekelijks op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.
Wil je automatisch op de hoogte blijven? In de linker zijkolom van dit artikel (of bovenin het artikel op wanneer je op je mobiel leest) kun je je abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel