Eenzaam, maar niet alleen?!?
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
23/01/2014
Gemiddelde leestijd: 4 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
Velen voelen zich momenteel eenzaam in hun relatie. Jammer, want een relatie kan zo mooi zijn. Het draagt bij aan je persoonlijke ontwikkeling en als het goed is aan je levensvreugde. Wanneer je niet meer gelukkig bent in je relatie, je eenzaam voelt, wat kun je dan doen?
Angst voor eenzaamheid
Wat is het verschil is tussen alleen zijn en eenzaam zijn? Voor mij is alleen zijn iets waar je zelf voor kiest. Waar je je prettig bij voelt, een vredige, ontspannen en inspirerende staat van zijn. Terwijl eenzaam zijn een ongewenste situatie is, het is noodgedwongen alleen zijn. Of je eenzaam voelen terwijl er mensen om je heen zijn. In ieder geval is het een onprettig gevoel.
Voor velen is er angst om eenzaam te zijn, zonder partner te zijn. Door deze angst gaat men een relatie aan of houdt deze aan, terwijl de relatie destructief voor je is of onvolledig aanvoelt. En dat alleen om te vermijden dat je eenzaam bent! Terwijl een relatie waar in je je niet prettig voelt juist eenzamer kan zijn dan alleen zijn.
De meeste mensen zoeken onbewust naar zijns- of haars gelijke. Wanneer ze die niet kunnen vinden, kiezen ze een partner die er het meeste op lijkt. Tijdens hun relatie proberen ze dan de partner, óf zichzelf, als gelijke van de ander om te vormen. Ieder heeft echter een uniek karakter, een unieke persoonlijkheid. Ook al probeer je jezelf te veranderen omdat je denkt dat de ander dat graag heeft, je raakt ‘je zelf kwijt’. Je sterft elke keer een beetje van binnen. Je wordt steeds eenzamer en je hebt het gevoel niet meer goed genoeg te zijn of te kunnen doen.
Ieder mens reflecteert op datgene wat de ander over zichzelf denkt. Een normale interactie op onbewust niveau. Je partner of een ander reflecteert dus op dat jij je niet goed genoeg voelt.
Ik heb er genoeg van!
Op een gegeven moment komt alles in je in opstand tegen deze interactie. Je hebt er genoeg van telkens te horen dat je het anders zou moeten doen. Je hebt er genoeg van dat de ander je niet accepteert zoals je bent. Je bent je niet bewust dat het een reactie is op je eigen denken. Wanneer het andersom is, als je de ander probeert om te vormen, zal de partner in opstand komen. Want deze zal hetzelfde ervaren: niet goed genoeg zijn, geen goed meer kunnen doen. Hij of zij zal ervaren dat jij wenst dat je partner verandert, anders doet, anders leeft.
Een belangrijke stap is om eerst van jezelf te houden. Als je van jezelf houdt, accepteer je jezelf én de ander. Accepteer jezelf zoals je bent. Laat je partner zichzelf zijn en blijf degene die je wilt zijn. Een relatie is samen delen, het is nimmer je zelf inleveren. De oplossing is zodanig aan jezelf te werken dat je relatie een toevoeging is en geen noodzakelijk iets.
Lees ook eens: Werken aan je relatie, niet doen!
Kijk samen naar jullie relatie
Kijk samen naar jullie relatie en vooral dat ‘samen’ is belangrijk! Je kunt dat eventueel ook met een deskundig persoon doen. Kijken naar hoe de relatie verbeterd kan worden. Want geloof me; als jij je niet meer prettig voelt in de relatie, dan zal de ander zich ook zo voelen.
Het vergt moed en kwetsbaarheid van beiden: Jezelf open stellen, je wensen aangeven, je angsten vertellen. Eerlijk zijn over hoe je denkt, over de relatie, over je partner, over hoe jij je leven ziet en wilt inrichten. Het vergt ook moed en kwetsbaarheid om te luisteren, naar de wensen van je partner, naar diens angsten of wat je partner graag anders zou willen, in de relatie, in het leven.
Praat met elkaar, sluit compromissen en heb begrip voor elkaar. De ultieme relatie bestaat uit dat je allebei jezelf mag zijn. Dat je er bent voor elkaar, dat het een tweerichtingsverkeer is in plaats van dat de één alles geeft en de ander daardoor dwingt te ontvangen. Kijk eens in jezelf, kun je geven én ontvangen?
Zo kun je het oplossen
Voordat je overhaaste stappen neemt en je relatie denkt te moeten beëindigen, doe dan eerste deze oefening
- Concentreer je op de positieve punten van je relatie.
- Concentreer je op de beginfase van jullie relatie, toen jullie elkaar voor het eerst leerde kennen. Op de leuke en mooie momenten die jullie samen hebben of hadden. En kijk dan wat er en waarom het is veranderd.
- Wat kun jíj doen om de huidige situatie te veranderen? Kijk met een open geest en met een positieve instelling. Kijk naar je zelf, je gewoonten, je onuitgesproken regeltjes en eisen.
- Wordt niet ongeduldig als je er niet meteen uit bent. Neem er de tijd voor, overhaast niets.
Wanneer je nu in deze relatie niet de tijd neemt, geen aandacht besteedt aan het evalueren van je relatie, dan is de kans groot dat je in een volgende relatie dezelfde situatie tegenkomt!
Vragenuur
Iedere 1e dinsdag van de maand presenteer ik het radioprogramma Vragenuur via Radio Merlijn www.radiomerlijn.nl Heb je een vraag over je relatie of andere vragen? Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Graag met geboortedatum van de personen en of je met voornaam mag worden genoemd in het programma. Ik beantwoord dan je vraag.
Lieve groet,
Daisha
P.s.: De relatie beëindigen en/of hoe zit het dan als jijzelf of de ander vreemd gaat? Daarover volgende week!
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel