Goed en Kwaad: het kwaad in de wereld heeft een functie voor ons mensen!
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
27/10/2022
Gemiddelde leestijd: 9 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
Afgelopen weekend sprak ik in de opleiding Zielentaal over dat het Yin-Yang principe altijd in de mens aanwezig zal zijn. Ook op onze aarde en in het Universum zal het altijd aanwezig zijn. Het Yin en Yang principe verwijst naar twee tegengestelde principes of krachten die alle aspecten van het leven en het universum doordringen.
Yin en Yang zijn overal vertegenwoordigt!
Yin staat voor vrouwelijkheid, de aarde, het koude, het donkere, het openstaan voor…, het noorden, vochtigheid etc.
Yang staat voor mannelijkheid, het lichte, de hemel, warmte, het zuiden, droogte, actie.
In wezen zijn het geen tegenstellingen, maar aanvullingen op elkaar. Het één kan niet zonder het ander. Wanneer hier in Nederland overvloed is, dan is er in een ander land armoede, ofwel tekort.
Zo ook in ons mensen. Als we een en al liefde zijn, dan zit er ook iets duisters in ons verborgen. En dat duistere kan soms plotseling als een ‘vulkaan’ naar boven komen.
Een sterk voorbeeld hiervan is de ‘Iceman’. Het waargebeurde verhaal over één van de meest beruchte huurmoordenaars van de Verenigde Staten: Richard Kuklinski. Een man die in het dagelijkse leven een brave huisvader was met een modelgezin. Hij deed ontzettend veel voor de gemeenschap. Zat je in moeilijkheden Richard hielp je met geld of op andere wijze. Niemand vroeg hoe hij aan zijn geld kwam. Men had geen enkel vermoeden dat hij in werkelijkheid een ijskoude huurmoordenaar was die grof geld verdiende van criminelen. (Film bij Netflix)
Tegenstellingen brengen evenwicht
Wanneer er hier vrede is, is er ergens anders oorlog. Hoe sterker we trachten vrede te brengen op aarde, hoe sterker iemand anders oorlog ontketend. Hoe meer liefdevolle daden we doen en/of uitzenden, hoe meer we te maken kunnen krijgen met kwaadwillenden. Daarbij hoe kun je liefde verspreiden in een omgeving waar al liefde aanwezig is? Dat is net zoiets als de planten buiten sproeien terwijl het stortregent. Vandaar dat mensen die het verspreiden van Liefde als taak hebben opgenomen in dit leven, altijd in situaties komen waar weinig of geen liefde aanwezig is.
Zo is ook ieder mens, presteer je goed in het éne, dan heb je kans dat je op een ander gebied slecht presteert. Ik was bijvoorbeeld op school slecht in talen. Ik kreeg meestal een 6 of minder op mijn rapport. Terwijl ik voor de wiskunde vakken (dat waren vroeger Algebra en Meetkunde) tienen had op het examen.
Ben je een ‘doener’, dan ben je meestal geen filosoof, enz. Misschien eens goed om bij jezelf na te gaan waar je goed in bent en waar slecht. Het Yin-Yang principe van het leven wil altijd een staat van evenwicht bereiken, ofwel dat het samen 100% is. Dus zouden we iets minder ‘druk, druk, druk-zijn’, dan krijg je uiteraard meer innerlijke rust.
Mijn man, die in 1993 is gestorven, had twee rechterhanden. Alles wat hij zag kon hij maken, zijn studie Meester in de Rechten rondde hij na drie jaar op 49-jarige leeftijd af. Hij was goed in allerlei materiële zaken op te knappen, super intelligent, maar op sociaal gebied was hij weer slecht. Door wat hij allemaal kon en voor elkaar kreeg werd hij zeer gewaardeerd. Maar door zijn slechte sociale vaardigheden, maakte hij aan de andere kant vele vijanden.
Oude wijsheid
Lang, lang geleden heb ik informatie kunnen opslaan die je nergens meer kunt vinden op internet. Zeer waardevolle informatie van Edgar Cayce en andere geweldige mensen. Wie was Edgar Cayce (1877-1945)? Het hangt ervan af hoe men hem bekijkt. Een groot deel van zijn tijdgenoten kende de ‘wakkere’ Edgar Cayce als beroepsfotograaf. Een andere groep mensen, voornamelijk kinderen, bewonderde hem als de aardige onderwijzer van de zondagsschool. Zijn eigen familie kende hem als een geweldige echtgenoot en vader.
De ‘slapende’ Edgar Cayce was een volslagen andere persoon; een paragnost. Bekend bij duizenden uit alle rangen en standen, die dankbaar waren voor zijn hulp. Velen van hen zijn ervan overtuigd dat hij hun leven gered of veranderd heeft. De ‘slapende’ Edgar Cayce stelde medische diagnoses, was profeet en een toegewijd Bijbelkenner. Hier kun je meer lezen over Edgar Cayce.
Kortom: een zeer bijzonder persoon. Waar ik al sinds ik me kan heugen grote bewondering voor heb. Ruim vijftig jaar geleden kwam ik voor het eerst iets over Edgar Cayce tegen. Waarschijnlijk doordat ik nieuwsgierig was naar hoe hij zijn helderziende gaven gebruikte. Zijn kennis op elk gebied, ofwel de kennis die hij doorkreeg was immens groot!
Goed versus Kwaad
Toen ik vanmorgen in een map op mijn PC bladerde waar ik veel van zijn gegevens heb opgeslagen, kwam ik het volgende tegen. Het is opgesteld door Johanna van Zwet, of Johanna nog leeft heb ik nergens kunnen vinden. Ook heb ik verder niets over haarzelf kunnen vinden. Ze heeft een paar boeken geschreven, maar dan in het Engels, zoals bijvoorbeeld: A Parent’s Toolbox for Spiritual Growth.
Johanna van Zwet vertelt over ‘Het kwade in dienst van menselijke ontwikkeling.‘ Dit naar aanleiding wat Edgar Cayce en Khalil Gibran uitleggen waarom het kwaad in de wereld nodig is voor ons mensen!
Johanna vertelt: Evenals vele anderen heb ik in de afgelopen weken de TV-beelden van etnische zuivering en bombardementen met gemengde gevoelens aan mij voorbij laten trekken. En alsof deze portie geweld en wreedheid nog niet voldoende is, voegen zich daar nog dagelijks andere gruwelen aan toe.
Het nieuwsbericht maakt dagelijks melding van de meedogenloze mens die zich in kille wreedheid ontpopt. Is het mogelijk, zo vroeg ik mij af, om zonder angst, cynisme, of erger nog: onverschilligheid, te reageren wanneer gewelddadige gebeurtenissen zich als een giftige cocktail aan ons presenteren? Ik snakte geestelijk naar adem, en besloot dan ook inspiratie op te doen bij de werken van twee geliefde geestelijke leiders: Edgar Cayce’s “A Search For God” (vert.: “Een Zoektocht Naar God”) en Kahlil Gibrans “De Profeet”.
Hoopvol perspectief !
Zowel Cayce als Gibran spreken over misdaad en over het kwade. Beiden bieden een hoopvol perspectief als het gaat om menselijke barbaarsheid. Sterker nog, ze beweren dat goed en kwaad, dag en nacht, deel uitmaken van de menselijke ervaring, en een groter doel dienen. En laat ik daaraan toevoegen dat dit grotere doel ons begrip te boven zal gaan indien we het niet nadrukkelijk proberen te begrijpen. Maar als de recente gruwelen iets hebben losgemaakt, dan is het wel een drang naar duiding, een zoektocht naar zin.
Nu meer dan ooit hebben we er behoefte aan boven onze initiële angst uit te rijzen. Dit om opnieuw geloof en hoop in onze armen te sluiten. Laten we eens kijken wat deze beide mystici over de mensheid te zeggen hebben. Het beeld dat Cayce en Gibran van de mensheid schilderen is er een van verbondenheid. We zitten als het ware met z’n allen in hetzelfde schuitje. Dat betekent dat we moeten denken in termen van menselijke verbondenheid, in plaats van verschillen tussen mensen.
Beide leiders spreken over de mensheid als een eenheid, als een enkel organisme: We zouden onszelf nooit moeten toestaan ons gescheiden en apart te voelen van God en van onze medemensen; want hetgeen onze naaste aangaat aan de andere kant van de wereld gaat ons aan. (Edgar Cayce in ‘A Search For God’). Een enkel blad kan niet geel worden zonder het stille medeweten van de ganse boon. (Khalil Gibran in “De Profeet”)
Afscheiding van de Spirituele Wereld
Tegelijkertijd vroeg ik me toen af: worden de metaforische bladeren überhaupt geel, en wat word ik dan geacht te doen? Op deze vraag biedt Cayce’s filosofie een antwoord. Hij legt uit dat alle Zielen in het begin één waren met de Vader. Ze waren allen gezegend met vrije wil.
Echter enkelen van deze Zielen kozen ervoor om zich af te keren van het Licht en brachten zo het kwade op het toneel. Ze wisten echter niet dat ze niet langer meer in een gezegende toestand verkeerden. Er was dringend behoefte aan een manier om de Zielen tot die gewaarwording te brengen. Dat is de reden voor de fysieke ervaringswereld.
Door het meemaken van gebeurtenissen in de tastbare wereld worden Zielen zich bewust van hun afscheiding van de spirituele wereld. Door ervaring, door lijden, door conflicten en overwinningen, en door liefde en dankbaarheid leert de Ziel onderscheid te maken tussen dag en nacht, licht en donker, goed en kwaad. De Ziel moet leren echte waarden te plaatsen waar ze horen. Het doel van de Ziel op aarde is om de aard van zijn relatie tot de Schepper te leren begrijpen en zodoende meer en meer in het Licht te leven. Maar waar bevinden wij ons dan, stelde ik mij de vraag, hoe ver nog tot het Licht?
Dwergen in de mist
Laten we, om deze vraag te beantwoorden, eens kijken wat Kahlil Gibrans visie is op de reis van de mens. Gibran legt uit dat ons goddelijk-zelf voor altijd onbesmet blijft. Maar hij voegt daar meteen aan toe dat ons goddelijk-zelf niet de enige is die in ons verblijft. Veel in ons is nog mens, en veel in ons is nog niet aan het mens-zijn toe: ‘maar een vormloze dwerg die slaapwandelt in de nevel, zoekend naar zijn eigen ontwaken’.
Zolang we dwergen blijven in de mist, maken we geen onderscheid tussen goed en kwaad, tussen wreedheid en liefde. Maar zodra we ons ontwikkelen als mens, worden we hoe langer hoe meer gevoelig en groeit ons onderscheidingsvermogen.
Barbaarsheid en gruweldaden beginnen op ons in te werken. De mens in ons is het die kennis heeft van misdaad. Ontwikkelen we ons dan nog verder, dan breekt uiteindelijk de dag aan van ons god-zelf en zien we alle daden in het volle licht.
Eén met alles!
Gibran zegt daarover: Alleen dan zul je weten dat de rechtopstaande en de gevallen mens dezelfde persoon zijn, die in de schemering staat tussen de nacht van zijn dwerg-zijn en de dag van zijn god-zelf. (uit ‘De Profeet’)
Wat kunnen wij, die met gestokte adem een wereld aanschouwen van wrede oorlogsvoering en willekeurige moordpartijen, nu aanvangen met deze perspectieven? Cayce adviseert ons om onverminderd door te zetten, want Gods plan voor de wereld zal niet omvergeworpen worden (‘A Search For God’)
We waren één met de Vader in het begin, en zullen één zijn met Hem aan het einde. Duistere gebeurtenissen vormen de aanzet tot een ommekeer in ons opdat we het licht opnieuw waarderen en omhelzen. Ze sporen ons aan echte waarden te plaatsen waar ze horen. En als we dan uiteindelijk begrijpen wat de aard is van onze relatie tot de Schepper en tot elkaar, dan aanschouwen we tezamen de glorieuze dageraad van ons goddelijke zelf.
Tot zover de wijze woorden van Johanna van Zwet.
Het is zoals het is!
Schrik niet wanneer je hebt besloten om vanuit en in Liefde te leven, dat er zomaar ineens een duiveltje uit je tevoorschijn kan komen. Zowel goed als kwaad hebben we allemaal in ons. Wanneer je het kwade in je gaat bestrijden, zal het steeds sterker worden. Immers waar je aandacht naar toegaat geef je energie, en wordt daardoor steeds sterker.
Wil je sterk vanuit Liefde functioneren? Heel mooi, maar ook dit kan escaleren. Waar in? In claimgedrag, in het afwijzen van mensen die dit niet doen.
Tja, wat kun je dan doen? Wanneer je yin en yang in balans houdt, ben je neutraal. Weet dat ieder mens het goede in zich heeft én het slechte. Dus veroordeel geen mensen die het ‘kwade’ in zich naar buiten laten komen. Je weet niet waardoor het ‘kwade’ in hen is ontstaan.
Soms zijn daar liefdevolle redenen voor! En ‘kwade’ daden hebben de functie om mensen de ogen te openen die ze tot dan toe gesloten hadden. Zo worden bepaalde wetenschappers nu als goden aanbeden en kunnen ze daardoor dingen doen die de mensheid veel schade toebrengen. Maar hierdoor leren ze wel aan de mensheid om nimmer een blind vertrouwen of een God-status aan wie dan ook toe te kennen, en altijd het eigen oordeelsvermogen te gebruiken.
Wanneer ik de neiging heb om een gedrag van mezelf of een ander af te keuren, herinner ik mezelf aan wat Jezus ooit zei: ‘Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen.’ Jezus heeft nooit iemand veroordeeld, zal ook niemand veroordelen. Ook jou niet, wat je ook hebt gedaan in je leven. Blijf neutraal, en dat kun je ook vertalen naar zoals mijn antwoord op veel dingen is: ‘het is zoals het is!’ En weet: Fouten maken is menselijk, het is geen reden om elkaar te veroordelen!
Lieve groet,
Daisha
P.s: Heb je een vraag, en dat kan over van alles zijn. Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Tweewekelijks op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.
Wil je automatisch op de hoogte blijven? In de linker zijkolom van dit artikel (of bovenin het artikel op wanneer je op je mobiel leest) kun je je abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel