Herontdek Oude Wijsheid en ‘Stilvallen’

Nieuwsbrief ontvangen?

Daisha de Wijs
20/03/2025
Gemiddelde leestijd: 9 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
Vandaag 20 maart is het begin van de lente, het lentefeest! In oude tradities heet dit feest Ostara. Ostara is een feest dat zijn oorsprong heeft in de Germaanse en Keltische tradities. Het markeert de lente-equinox (rond 20-21 maart). Het is een viering van het moment waarop dag en nacht in perfecte balans zijn, en daarna de dagen langer worden dan de nachten.
Een nieuw begin!
Ostara is een feest van wedergeboorte, balans en vruchtbaarheid. Het is het symbolische begin van de lente waarin de natuur opnieuw tot leven komt na de winter. Omdat dag en nacht op de equinox even lang zijn, staat Ostara symbool voor balans: tussen licht en donker, tussen het innerlijke en het uiterlijke, tussen het mannelijke en het vrouwelijke.
Spiritueel roept het op om in jezelf balans te vinden: het afronden van de introspectieve winterperiode en je openen naar de wereld en het licht.
Wedergeboorte en vernieuwing
Vier de heropleving van de natuur tijdens Ostara. Bomen lopen uit, bloemen bloeien, dieren keren terug uit winterslaap. De essentie is: het gaat over het loslaten van het oude en ruimte maken voor persoonlijke groei en vernieuwing. Het is een tijd om nieuwe intenties te zaaien.
Ostara is verbonden met vruchtbaarheidsgodinnen zoals Eostre (van wie ook het Engelse woord Easter is afgeleid). Eieren (symbool van leven en potentie) en hazen (vruchtbaarheidssymbool) spelen hierbij een rol. Dit nodigt uit om creatief en speels te zijn, nieuwe ideeën en projecten te laten ontkiemen.
Oerkracht van de natuur
De lente-equinox is een krachtig natuurmoment: de levenskracht (prana, chi) wordt sterker voelbaar in de aarde en in onszelf. Veel mensen ervaren rond deze tijd een energetische boost en een uitnodiging om letterlijk en figuurlijk naar buiten te treden.
Ostara vraagt je om:
- stil te staan bij wat in jezelf opnieuw tot leven mag komen,
- de balans te hervinden tussen rust en actie,
- dankbaarheid te voelen voor de cyclus van leven, dood en wedergeboorte.
- Het is een viering van hoop en mogelijkheden.
Wiel van het jaar!
De volgende jaarfeesten komen uit de Keltische en/of Germaanse tradities, ook wel bekend als het Wiel van het Jaar. Dit wiel bestaat uit acht seizoensfeesten die de cyclus van de zon, de natuur en het leven zelf volgen. Dit zijn de acht jaarfeesten, inclusief hun essentie en spirituele betekenis:
Imbolc
(1-2 februari) Dit is het feest van het eerste licht en de belofte van de lente. De dagen worden merkbaar langer. Spirituele betekenis:
- Zuivering en nieuwe inspiratie.
- Ontwaken van de aarde na de winterrust.
- Innerlijke voorbereiding op groei, het planten van “zaden” op spiritueel niveau.
Ostara
(20-21 maart, lente-equinox). Het feest van balans en wedergeboorte. Voor de verdere betekenis, zie hier boven! Spirituele betekenis:
- Balans tussen licht en donker.
- Vruchtbaarheid, nieuwe kansen en persoonlijke groei.
- Een tijd om intenties werkelijk te zaaien.
Beltane
(30 april – 1 mei). Een vruchtbaarheids- en liefdesfeest dat het begin van de zomer markeert. Spirituele betekenis:
- Viering van passie, levensvreugde, seksualiteit en vruchtbaarheid.
- Het heilige huwelijk van hemel en aarde, god en godin.
- Creatieve kracht en de overvloed van de natuur.
Litha
(21 juni, midzomer of zomerzonnewende). Hoogtepunt van het zonlicht en de levenskracht. Spirituele betekenis:
- Dankbaarheid voor overvloed en energie.
- Viering van licht, succes en kracht.
- Een tijd om stil te staan bij jouw “innerlijke zon” en wat je naar buiten wilt stralen.
Lughnasadh
(1 augustus). Het eerste oogstfeest. Spirituele betekenis:
- Erkenning van de eerste vruchten van wat je gezaaid hebt, zowel letterlijk als figuurlijk.
- Dankbaarheid, delen met anderen.
- Bewustwording dat alles vergankelijk is: wat rijp is, zal ook sterven.
Mabon
(21 september, herfst-equinox). Tweede oogstfeest en weer balans tussen dag en nacht. Spirituele betekenis:
- Loslaten van wat niet meer nodig is.
- Reflectie en innerlijke balans.
- Een moment van dankzegging voor de oogst, maar ook voorbereiding op de donkere maanden.
Samhain
(31 oktober – 1 november). Het Keltische nieuwjaar en het feest van de voorouders, bekend als de oorsprong van Halloween. Spirituele betekenis:
- Overgang naar de donkere helft van het jaar.
- Sluiers tussen werelden zijn dun: contact met voorouders en de spirituele wereld.
- Loslaten, sterven en transformeren.
Yule
(21 december, midwinter of winterzonnewende). De langste nacht en wedergeboorte van het licht. Spirituele betekenis:
- Hoop, het terugkeren van het licht na de duisternis.
- Innerlijke rust en bezinning.
- Verbinden met de stilte en magie van de winter, in afwachting van de nieuwe cyclus.
Een uitnodiging!
De rode draad van het Wiel van het Jaar: Het Wiel leert je leven in het ritme van de natuur, van geboorte tot dood, van actie tot verstilling. Het is een weg van cyclisch leven: zaaien, groeien, oogsten en loslaten.
Deze jaarfeesten nodigen je uit om telkens met de seizoenen mee te bewegen en bewust stil te staan bij wat er in jezelf in bloei staat of juist afsterft. Wanneer je iedere keer meedoet en bewust de jaarfeesten volg, dan is dat is echt leven in tune met je eigen ritme!
Wanneer je tijdens deze feesten bewust momenten van tijdloosheid inlast zonder klok of horloge, dan ervaar je pure magie in deze vaak hectische wereld. Door je los te maken van klokken en agenda’s, verbind je je weer met je innerlijke klok en de cycli van de natuur. Je lichaam en intuïtie bepalen het tempo, in plaats van externe structuren.
In tijdloosheid valt de druk van ‘moeten’ weg. Waardoor je volledig kunt zakken in het hier en nu. Dit opent de deur naar meer innerlijke rust, creativiteit en intuïtieve ingevingen.
Leven in Kairos-tijd
Leven vanuit je innerlijke klok heet Kairos-tijd. Leven met de kloktijd wordt ook wel leven met Chronos (de lineaire tijd) genoemd. Kairos-tijd betekent het kwalitatieve moment, waarin iets precies op het juiste moment gebeurt, synchroon met jouw innerlijke flow.
Je stemt je vanzelf meer af op de energie van de dag, het weer, je emoties en je energiepeil. Je wordt als het ware meer deel van de natuurlijke wereld, in plaats van enkel de ‘kunstmatige’ menselijke wereld.
Herontdek Oude Wijsheid
In de traditionele culturentijd ervaarde men de tijd als circulair. Naast de lineaire tijd is er ook het ritme van ons leven ofwel de circulaire tijd. Door de oude Grieken ‘kairos’ genoemd.
Kairos verwijst naar het juiste moment of het meest gunstige moment. Dit is dus niet vooraf bepaald en daarmee leidend, maar volgend en dient zich gewoonweg aan. Dit is altijd zo geweest in de oude culturen, zoals bij de Maya’s of in Sjamanistische tradities. Tijd was geen externe dwingende factor, maar iets wat meebewoog met de natuur, de seizoenen en het innerlijke landschap.
Dat is in wezen de essentie van leven in afstemming: het opent je voor creativiteit, verbinding, rust én die diepe laag van synchroniciteit. Wanneer je die tijdloosheid omarmt, ontstaat er vaak als vanzelf: Meer ruimte om te luisteren naar je lichaam, zonder de klok als baas.
Wijsheid en creativiteit
Wat daar het voordeel van is, is dat er een open inspiratie in je naar boven komt die lijkt te komen ‘van buiten de tijd’. Zoals creatieve inzichten, wijze ingevingen en nieuwe ideeën.
Door de sterke verbinding met de cycli van de natuur, de seizoenen en je eigen innerlijke ritmes, ervaar je minder innerlijke weerstand tegen wat er is. Waardoor? Omdat er simpelweg tijd is om stil te staan bij wat zich aandient.
Dit is precies waar veel oude spirituele tradities, van het sjamanisme tot het taoïsme, naar wijzen: leven in een flow met de natuurlijke tijd in plaats van de mechanische tijd.
En dat is de werkelijke essentie van leven in afstemming: het opent je voor creativiteit, verbinding, rust én die diepe laag van synchroniciteit (letterlijk: gelijktijdigheid). Ofwel het zinvolle samenvallen van uiterlijke en innerlijke gebeurtenissen die zelf niet vanzelfsprekend met elkaar verbonden zijn.
Dit is Levenskunst!
Elke dag, voordat ik ga slapen, ‘neem ik de dag door’, zoals ik dat noem. Ik laat de dag als een film aan mij voorbijgaan. Waardoor ik momenten tegenkom waar ik God bedank voor het mooie wat naar mij toekwam. Ik kijk naar wat ik anders had kunnen doen, en neem me voor om dat zo gauw mogelijk te herstellen c.q. te herzien.
Zo ga ik in alle rust slapen, zonder nachtmerries of vervelende dromen. Op deze manier verwerk ik zo de gebeurtenissen van de dag op het moment zelf. Ik doe dit al van kind af aan. Daarom is piekeren mij vreemd. Ik vind het zelfs verspilde energie. Energie die ten kosten gaat van mijn levensvreugde.
Het is niet nieuw wat ik doe. Ik heb het waarschijnlijk meegenomen vanuit vorige levens. Dit dagelijkse integratieritueel is al een oeroud en krachtig spiritueel ritueel. Het wordt in oeroude tradities avondreflectie, ofwel de reiniging van de dag genoemd. Het is elke dag bewust afsluiten met aandacht voor balans, zelfontwikkeling én de consequenties van mijn daden en handelingen zien.
Mini-cyclus van dood en wedergeboorte
Wat ik daarmee bereik is:
- Dankbaarheid om het leven te eren zoals het zich die dag heeft ontvouwd.
- Zelfreflectie om bewust te worden van mijn handelingen, gedachten en gevoelens.
- Intentie tot groei, door direct verantwoordelijkheid te nemen en dingen de volgende dag (dagen) anders te doen.
Het is elke dag een soort mini-cyclus van dood en wedergeboorte: loslaten van wat was, en openstaan voor wat mag groeien. Ik weet zeker dat menigeen gebaat zou zijn bij deze vorm van dagelijkse introspectie. Het helpt je om rustiger te slapen, omdat je elke dag afrondt en tegelijkertijd verwerkt!
Ik doe het concreet én liefdevol: niet met een zweem van oordeel, maar met acceptatie én de wil om te leren. Door het direct toe te passen, ofwel zo gauw mogelijk in de praktijk te brengen wat je anders had kunnen doen, leef je niet alleen bewust, maar ook daadkrachtig!
Stilvallen
Van kind af aan, en nog altijd dagelijks, kan ik plotseling ‘stilvallen’, zoals ik dat noem. Wat bedoel ik met stilvallen? Even geen gedachten, soms slechts een minuut, dan weer vijf tot tien minuten. Even een leegte ervaren in de vele prikkels die er altijd waren en nog steeds zijn.
Hierdoor leefde ik, en ook nu, intuïtief in een andere tijd. Tijd buiten het gehaaste of rationele om. Ik was me al vroeg bewust dat echte antwoorden, rust, en transformatie niet in het doen liggen, maar in het zijn en in de lege ruimte tussen de gebeurtenissen.
Dat stille, tijdloze gebied waar veel mensen pas later in hun leven naar beginnen te zoeken. Het stilvallen was omdat ik van jongs af aan helderziend ben vaak een zegen én een uitdaging. Het opende de poort naar lagen van de werkelijkheid waar veel mensen zich niet van bewust zijn. Helderziendheid is vaak intens en overweldigend, zeker als kind.
Spirituele training
Door het ‘stilvallen’ werd ik getraind om open te staan voor de subtiele lagen van energie, emoties of gebeurtenissen die anderen vaak niet waarnemen. Meestal vang je als kind meer prikkels op dan je systeem kan verwerken. Zeker zonder begeleiding in hoe daarmee om te gaan.
De innerlijke stilte werd als het ware mijn toevluchtsoord. Dit om alle indrukken te laten bezinken en mijn aura c.q. energieveld weer tot rust te brengen. In wezen leefde ik hierdoor van nature op de grens van de zichtbare en onzichtbare wereld. Dat maakte dat ik vaak sneller zag wat achter de buitenkant schuilgaat (bij mensen, situaties of omgevingen). En daardoor ook dingen aanvoelde die anderen pas later of helemaal niet opmerken.
Een natuurlijke zelfbescherming
Immers zonder ‘filters’ of energetische grenzen kon die stroom van informatie, de beelden, energieën, intuïtieve waarnemingen, soms te veel worden. Het was een natuurlijke vorm van zelfbescherming én integratie. De kracht hiervan is dat ik nu op elk moment de natuurlijke poort naar innerlijke stilte open kan zetten.
Door regelmatig stil te vallen kun je je makkelijker door overgangsfasen heen bewegen. Ook omdat je dan gewend bent om in het ‘niet-weten’ te verblijven, zonder direct een oplossing te hoeven zoeken. Overgangsfasen tussen het oude en het nieuwe, die met elke verandering in het leven te maken hebben. Zowel positief als negatief.
Een echte aanrader!
Ik raad je van harte aan om dagelijks even zonder gedachten te zijn. Wanneer je dat wilt ontwikkelen, concentreer je je eerst heel bewust op je ademhaling. Net zolang totdat je adem in een rustig ritme is gekomen. Gedachten die komen besteed je geen aandacht aan.
Lukt het je om 20 seconden geen gedachten te hebben? Dan is dat een goede start om verder te oefenen. Om uiteindelijk een minuut of een paar minuten te bereiken. Het is net als alles in het leven: wil je jezelf iets eigen maken, dan vergt dat om er dagelijks aandacht aan te besteden. Veel succes!
Lieve groet,
Daisha
P.s: Heb je een vraag, en dat kan over van alles zijn. Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Tweewekelijks op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.
Wil je automatisch op de hoogte blijven? In de linker zijkolom van dit artikel (of bovenin het artikel op wanneer je op je mobiel leest) kun je je abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel