Corruptie
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
29/05/2014
Gemiddelde leestijd: 5 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
Miljarden aan prestatievergoedingen uitgegeven
Sander vroeg aan mij: ‘Hoe kunnen we toch de corruptie stoppen?’ ‘Niet, tenminste we niet, maar jij wel.’ Was mijn antwoord. Sander keek me vragend aan en ik ging verder. Corruptie ontstaat door hebzucht en ieder mens heeft hebzucht in zich. De ene persoon heeft het alleen meer onder controle dan de ander. Maar bijna niemand heeft corruptie helemaal onder controle. Dat kan alleen wanneer je er iedere dag bewust voor kiest om niet corrupt te willen zijn.
Sander stelde deze vraag, omdat hij een artikel had gelezen dat pensioenfondsen 4,5 miljard euro hadden uitgegeven aan prestatievergoedingen (lees bonussen) voor vermogensbeheerders (lees banken). Terwijl we jaarlijks meer moeten betalen aan pensioenpremie en de pensioenen zelf omlaag gaan.
Ik krijg, omdat ik daar de leeftijd voor heb, een klein pensioentje. Ieder die pensioen ontvangt weet dat we gekort zijn. En wellicht door de uitkeringen van de grote bonussen zeker qua pensioen niet met de inflatie mee zullen gaan. Sander was daar heel verontwaardigd over. Vandaar dat ik hem zei: Ga bij jezelf na waar jij corrupt in bent. Ofwel niet eerlijk in bent, manipuleert, moppert in gedachten en niet tegen de persoon zelf. Er is zoveel corruptie in het klein, dat er ook veel in het groot moet zijn. De natuurwet zegt: wat in het klein is, is evenveel in het groot.
Ik ben niet corrupt
Nu denk je wellicht: ‘Ik ben zeker niet corrupt.’ Toch, wanneer ik voorbeelden ga noemen moet je misschien erkennen dat ook jij corrupt kan zijn. Je wilt graag een nieuwe computer, laptop, iPhone, tv of ander prachtig toestel waarvan je denkt het nodig te hebben. Je oriënteert je via Google, maar komt er niet helemaal uit. Je gaat naar een speciaalzaak en laat je uitgebreid voorlichten.
Op een gegeven moment neem je het besluit om een bepaald type te kopen. Je vraagt aan de winkelier hoeveel deze kost. Je schrikt van de prijs, want onderweg bij het zoeken via de sites ben je voor hetzelfde type een lagere prijs tegengekomen. Je denkt bij jezelf: Nou dan bestel ik het toch maar in de webshop.
Corruptie is de macht die iedereen heeft, het is iemand benadelen in ruil voor persoonlijk gewin.
“Je bedankt de winkelier hartelijk en zegt: ‘Ik denk er nog even over na.’ Vervolgens ga je thuis meteen achter de computer en bestelt het type waarvan je, dankzij de deskundige winkelmedewerker, te horen hebt gekregen dat dat het beste bij jouw wensen past.
Dit komt zoveel voor dat er zelfs een nieuw woord voor bestaat: Showrooming. Hoe klein het ook lijkt, dit is een vorm van corruptie. Men denkt vaak ‘ik ben toch geen dief van mijn eigen portemonnee!’ Maar je bent wel een dief van andersmans portemonnee. Je benadeelt hiermee de winkelier – die personeel en een duur winkelpand moet betalen – ten gunste van je eigen gewin.
Hij zoekt het maar uit
Nog een voorbeeld. Je hebt te horen gekregen dat er ontslagen gaan vallen. Binnen een jaar weet je wie er wel of niet uit moet binnen het bedrijf. Oei, denk je, dat wil ik niet zijn. En je gaat vreselijk je best doen om maar niet ontslagen te worden. De gezellige babbeltjes met je collega’s worden sterk ingeperkt, want het is nu echt werken geblazen. Waar je normaal gesproken je collega nog hielp of adviseerde denk je ‘Die moet het zelf maar uitzoeken. Als hij/zij het niet weet dan maak ik meer kans om te blijven.’. En ja hoor, ook dit is corruptie…
Gelukkig was je niet de enige die verviel in corruptie en daar bedoel ik niet je collega’s mee, maar de directeur van je bedrijf. Ook degene die bepaalt dat binnen een bepaalde periode er werknemers uit moeten, gebruikt zijn of haar macht om je tot harder werken aan te zetten. Dit door de duidelijkheid over wie er kan blijven zo lang mogelijk uit te stellen. Eerlijker zou zijn om meteen mee te delen hoeveel mensen er uit moeten en wie dat zijn. Maar nu hoeft hij ineens veel minder moeite te doen om zijn personeel te motiveren, handig toch?
Een ander benadelen in ruil voor persoonlijk gewin
Corruptie is de macht die iedereen heeft, het is iemand benadelen in ruil voor persoonlijk gewin. De potentiële klant bij de winkelier. De persoon die roddelt over de ander om zichzelf beter te voelen. De baas die zijn macht misbruikt om zijn werknemers harder te laten werken. Mensen manipuleren om een zeker aanzien te krijgen. Producten verkopen waarvan je weet dat ze de gezondheid schaden.
Medicijnen voorschrijven, terwijl je weet dat de patiënt ze niet inneemt. Maar ja, wanneer je ze niet voorschrijft, mis je als huisarts die mooie bonus op het eind van het jaar.
Zogenaamd algemene informatie inwinnen aan iemand en net doen of je betaald advies gaat nemen bij deze persoon. Maar door de antwoorden al genoeg weet en zeker de persoon hiervoor niet gaat betalen.
Een keer noemde een man mij een graaier, omdat hij vond dat ik teveel voor het consult vroeg. Deze man leefde al jaren van een uitkering en was niet bereid aangepast werk aan te nemen. Wie is dan de graaier ofwel de corrupte?
Ontevreden met je leven of jezelf?
Een vrouw vertelde me dat ze na jaren in een burnout te zijn geweest nu wel zou kunnen werken. Maar bij de arts deed ze of het nog niet kon, omdat ze nu de hele dag kon doen waar ze zin in had. Corrupt?
Een man zit na zijn pensionering de hele dag te mopperen op zijn vrouw. Hij is elke dag thuis en voelt zich nutteloos. In plaats van op zoek te gaan naar een nieuwe zinvolle invulling van zijn leven doet hij niets. Zijn onvrede en frustratie reageert hij af op zijn vrouw. Ook een vorm van corruptie!
Een vrouw heeft weinig eigenwaarde en verspreidt negatieve verhalen over haar man aan iedereen die maar wil luisteren. In plaats van iets te veranderen en te werken aan haar eigenwaarde gebruikt ze de negatieve roddels over haar man om zichzelf beter te voelen. Ondertussen voelt de man dat er iets gaande is, zowel aan het gedrag van zijn vrouw en dat van de mensen uit zijn omgeving. Maar omdat het een verborgen strijd is, kan hij zich niet verweren en wordt steeds passiever en meer onzeker.
Mensen zoals jij en ik
Ik kan zo nog duizenden vormen van corruptie opnoemen, die mensen bewust of onbewust plegen.
Nu zou je kunnen zeggen dat deze vormen van corruptie in het niet vallen bij de schandalen in het bankwezen, pensioenfondsen of bij de overheid. Maar dan vergeten we dat deze ‘grote’ schandalen gepleegd worden door mensen zoals jij en ik. Mensen van vlees en bloed. Met een verleden, een gezin, wensen voor de toekomst, idealen. Door hun (maatschappelijke) positie heeft hun corruptie grotere gevolgen, maar het blijven mensen zoals jij en ik.
Dus vandaar dat ik tegen Sander zei: Wij niet, maar jij wel. Dat begint met je hebzucht onder controle te hebben. Bewust te zijn, dat wanneer je iets doet voor persoonlijk gewin – maar daarbij de ander in welk opzicht dan ook schaadt – dat dat corruptie is. Alles dat in het klein gebeurd, gebeurt ook in het groot.
Wanneer ieder mens weigert zich te begeven in de kleinste corruptie, dan zal het na verloop van tijd ook niet meer in het groot gebeuren. Zo bewerkstelligen we een cultuurverandering die uiteindelijk de corruptie zal uitbannen.
Niet meer roken? Ondenkbaar in de jaren 60!
In de jaren 60 was het absoluut ondenkbaar dat het roken op een dag niet meer geaccepteerd zou worden. Iedereen rookte overal. En wie daar problemen mee had, of niet tegen kon, die had gewoon pech.
Toch is roken tegenwoordig veel minder geaccepteerd dan 15 jaar geleden. Omdat er meer niet-rokers zijn dan wel-rokers is de maatschappelijke druk om te stoppen veel groter dan vroeger.
Zo zal het ook gaan met het beëindigen van de corruptie,
tenminste als we er samen in ons eigen leven mee beginnen.
Hartegroet,
Daisha
P.s.: Lees hier het artikel over de pensioenfondsen op Geen Stijl (let op, grof taalgebruik).
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel