Ik ben Zoekende
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
05/11/2020
Gemiddelde leestijd: 8 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
Jaren geleden hoorde ik iemand zeggen: ‘Ik ben zoekende!’ Lange tijd vroeg ik mij af wat die persoon aan het zoeken was. Nieuwsgierig geworden vroeg ik, toen ik het ook een ander hoorde zeggen: ‘Wat zoek je dan?’ ‘Ik ben op zoek naar mezelf!’ was het min of meer verwijtende antwoord. Wat dom, dat ik dat niet begreep, lag er in haar stem besloten.
‘Dat lijkt mij een onmogelijke opdracht. Je bént immers jezelf, dus hoe kun je je zelf dan zoeken? Dat is net zoiets als je bril zoeken, terwijl je deze op je neus hebt. Of je ogen zoeken waar je mee kijkt.’opperde ik. ‘Hoe doe je dat, jezelf zoeken?’ Schouderophalend omdat ik er werkelijk niets van begreep, kreeg ik als antwoord: ‘Nou gewoon!’
‘Als het zo gewoon is, waarom heb je jezelf dan nog niet gevonden?’ bleef ik aandringen. ‘Volgens mij kun je jezelf niet zoeken. Zoeken is namelijk een handeling die buiten je ligt. Als je zoekt wil je iets vinden, anders zou je het niet zoeken. Zelfs van binnen kun je jezelf niet zoeken, omdat je helemaal jezelf bent. Er is geen plek in jezelf of buiten jezelf waar je jezelf kunt vinden. Jij als totaal, je geest, je lichaam, je ziel, je ervaringen, je kwaliteiten, je eigenschappen, je mogelijkheden, je denkwijze, je gevoel en nog veel meer, ben JIJ. Is die ‘mezelf’ als totaal.’
Wat zoek je?
‘Ik begrijp er werkelijk niets van dat je zegt ‘op zoek te zijn naar jezelf’. Als ik zoiets zou zeggen, zou ik mezelf meteen afvragen: ‘Waar ben ik dan op zoek naar?’ Deze vraag stel ik dan ook aan degene die zoiets zegt. Helaas, krijg ik nimmer voldoende antwoord. Er wordt iets gezegd van: ‘Nou ja, je weet toch wel wat ik daarmee bedoel!’
‘Nee,’ zeg ik dan weer ‘nee, ik weet echt niet wat je daarmee bedoeld!’ Je kunt op zoek gaan naar aspecten van jezelf, dat kan ik begrijpen. Ik neem aan als je op zoek bent naar iets dat je dan weet wat je zoekt. Anders is het echt onbegonnen werk.
Zoiets als: Je loopt in je huis rond omdat je iets zoekt. Wat zoek je dan? Ja, dat weet ik niet!
Je begrijpt dat dat dan lang zoeken wordt. Ik stel me dat voor als: In huis kom je allerlei verschillende dingen tegen en tegen ieder ding zeg je dan: ‘Ja, jou zocht ik! of: Nee, jou zocht ik niet!’ Dat lijkt me heel verwarrend. Volgens mij kun je daar ook nooit klaar mee zijn. Er is altijd wel weer iets nieuws in huis, al zouden dat maar boodschappen zijn die je in huis haalt.
In de ‘ik’ zitten vele aspecten. Vergelijkbaar met een groot huis vol met spullen. In huis is zeker niet altijd alles zichtbaar, veel zit opgeborgen in kasten. De kasten kun je vergelijken met je onbewuste. Nog een voorbeeld: Op het scherm van je computer zie je tekst staan, maar dat is slechts een fractie van de teksten die in de computer kunnen worden opgeslagen. Het meeste is onzichtbaar voor je. Bij de kast kun je de deur opendoen en dan zien wat er allemaal in ligt. Bij de computer kun je gegevens uit het bestand halen en dat bekijken.
Je onderbewuste is vergelijkbaar met die kast of nog beter met die computer. Er is oneindig veel in opgeslagen. Klaar om gebruikt te worden. Gelukkig niet altijd paraat, want dan zou het heel druk worden in je hoofd! Elke dag komen er weer nieuwe indrukken bij. Heb je wel eens een video opgenomen? Ja? En dan later weer afgespeeld? Op de film die je afspeelt, zie je ineens allerlei dingen die je bij het opnemen niet zijn opgevallen. Zo ook met de geluiden, je hoort ineens allerlei geluiden die je eerder niet zijn opgevallen!
Check, check, dubbel check!
Je bewuste ziet en checkt in je onderbewuste of je het al een keer eerder hebt meegemaakt. Dat gaat in duizendste van seconden, zo snel dat je het je niet bewust bent. Je onbewuste geeft aan je bewuste het signaal of het veilig is of niet, of het aangenaam is of niet, enz.
Een peuter die nog nimmer ervaren heeft wat een waterplas is, loopt gewoon door. De peuter ziet het als grond waar hij/zij op kan lopen. Pas als de peuter geleerd heeft, dat je op dit water niet kunt lopen, zal hij niet meer doorlopen. Je kunt nog zo vaak zeggen tegen een peuter dat een kachel ‘auw’ doet, als de peuter nimmer ervaren heeft dat de hitte van de kachel je kan branden, dan is de kachel voor hem/haar iets ongevaarlijks.
In je onderbewuste zit alle informatie die je op bewust niveau hebt ontvangen. En naar mijn mening ook wat in vorige levens is gebeurd. Je onderbewuste vergelijkt alle nieuw binnengekomen berichten met de data die reeds eerder is opgeslagen. Het is niet instaat om een nieuwe gedachte te produceren!
Je bewuste ontvangt de gegevens via je zes zintuigen. Deze gegevens worden direct naar je onderbewuste gestuurd om verwerkt te worden. Als het daar is aangekomen wordt er gekeken of je zoiets al eerder hebt meegemaakt of dat het nieuwe informatie is. Als er informatie over te vinden is in je onderbewuste, wordt er gekeken of het aangenaam was of niet. En je reageert op de wijze zoals het toen bij je is binnengekomen. Ook al zijn de omstandigheden nu anders, de personen niet meer dezelfde en ben je nu volwassen in plaats van toen het kind! Is het informatie die nieuw is, beslis je op dat moment of je er in meegaat of niet.
Bijvoorbeeld: Op jonge leeftijd maakte je mee dat je ouders schreeuwende ruzie hadden. Zo’n ruzie dat je er erg bang voor was. Als er nu iemand tegen je schreeuwt, word je bang. Bang dat die persoon ruzie zoekt. Terwijl de persoon wellicht doof is en zijn eigen stem niet kan horen! Of dat de persoon zich machteloos voelt en eigenlijk tegen zichzelf schreeuwt! Zou je je bewust zijn dat de persoon die schreeuwt doof is of zich machteloos voelt, dan zou het niet in je opkomen om te denken dat hij aan het ruzie maken is! Je onderbewuste zal echter altijd ervoor kiezen om een situatie te vergelijken met het verleden, het kan zelfs niet anders. Jij als mens kunt wel de keuze maken om hier niet naar te luisteren en de situatie als nieuw te benaderen. Ofwel door niet direct te reageren op de conclusie van je onbewuste, maar eerst de situatie nog eens goed te bekijken.
Verleden, Heden, Toekomst
In het bovenbewuste is alle data uit het verleden, het heden en de toekomst opgeslagen. Als je in dit bewustzijn leeft, bestaat er geen tijd en plaats meer. Je verwerkt alle data tegelijkertijd en je leeft vanuit je gevoel, je intuïtie! Je inspiratie komt van binnenuit. Doordat het van binnen uit komt, zijn er meestal geen woorden te vinden om te beschrijven waarom je zo handelt, waarom je zo reageert. Je intuïtie wordt niet geprogrammeerd door je verstand. Het haalt de data uit vele dimensies.Vandaar dat het vaak niet te verklaren is waarom je dat zegt of zo doet.
Dan is er nog het superbewuste. Het superbewuste omvat het onbewuste, het bewuste en het bovenbewuste. Je ziet dan zowel het onbewuste, het bewuste en het verleden, alsmede het heden en de toekomst. Mensen die op dit niveau leven, kunnen anderen redden van hun verkeerde ideeën over zichzelf en/of anderen.
Jezelf Ontdekken…
Terug naar de zoekenden! Zoek niet jezelf, je zou dan slechts een deelaspect van jezelf kunnen zoeken. Wees jezelf, dat is waar het omdraait. Vergelijk jezelf niet met iemand anders. Jij bent op je eigen manier goed en mooi. Jezelf vergelijken met anderen is niet goed voor je zelfwaardering, je eigenwaarde. Of jij of de ander komt er slechter van af. Kritiek dooft je eigenwaarde. Of het nu kritiek is op jezelf of op de ander. Het verwijdert je van jezelf en van de ander, het maakt je eenzaam!
Natuurlijk maak je fouten, dat is een natuurwet. Maar daarvoor hoef je nog geen kritiek te hebben! Het is ook een natuurwet dat iedereen vanuit goede intenties handelt. Als je handeling echter vertroebeld wordt door angst, fanatisme, kwaadheid of kritiek, verliest je handeling de zuiverheid. Hierdoor wordt je handeling destructief.
Je kunt jezelf ontdekken door ‘doen’. Door je levenspad te lopen en bewust te worden waarom je juist dit pad loopt en niet die van een ander. Je kunt pas weten wat je pad is, als je het gelopen hebt. De eerste stappen vormen nog geen pad. De vele stappen die je hebt afgelegd, vormen je pad! Zoek daarom niet naar een pad, naar jouw weg, naar jouw doel. Je zult deze niet kunnen vinden. Immers je weg vind je door deze te gaan!
Door de stappen te zetten die je nu wilt of die je nu denkt te moeten doen, komt je doel steeds dichterbij. Ik zou de rode draad die door je leven loopt voor je kunnen zien. Ik zou de rode draad, datgene waar je altijd rekening mee kunt houden met wat je ook doet in je leven, kunnen benoemen. Maar ik kan niet bepalen welk pad, welke weg, jij daarvoor moet gaan. Dat is je eigen vrije keuze. Je kunt het moeilijke pad nemen, terwijl je je dat niet bewust bent. Je kunt het makkelijke pad nemen, terwijl je dat niet zo ervaart. Jijzelf bepaalt welke keuze je hierin maakt, niet je omstandigheden!
Stilte helpt!
Je mogelijkheden, je kwaliteiten, je eigenschappen ontdek je niet door te studeren, een studie van jezelf te maken of ‘jezelf te zoeken’. Je ontdekt ze door te doen! Er is geen enkele school, geen enkele richting, die jou kan leren wie je bent. Je kunt er alleen maar achter komen, door te ZIJN.
Je voor een tijdje terugtrekken van je dagelijkse leven, je werk, je gezin, geven je de rust om jezelf als totaal te ervaren. Het verbreedt je horizon. En dan liefst in stilte, zonder de geluiden van jezelf of van anderen. Je kunt dan de stem van je ‘totaal’ horen. Neem jezelf voor om minimaal eens per jaar een week in Stilte te gaan. Als je een druk bestaan hebt, liefst vaker. Het komt niet alleen jezelf, maar ook je gezin, je werk, ten goede! Wacht niet te lang, zo dadelijk vergeet je je voornemen!
Lieve groet,
Daisha
P.s.: Dit artikel is gebaseerd op hoofdstuk 8 uit mijn boek: Stilte…,Geboren in Stilte
Daisha de Wijs ISBN 90-810955-1-X Copyright 2012 www.stilte.nu
P.s: Heb je een vraag, en dat kan over van alles zijn. Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Tweewekelijks op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.
Wil je automatisch op de hoogte blijven? In de linker zijkolom van dit artikel (of bovenin het artikel op wanneer je op je mobiel leest) kun je je abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel