Keukentafel Psychologie hfdst 4 Eerst Onrust, dan Rust !
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
19/02/2015
Gemiddelde leestijd: 6 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
Wanneer je een steen in het water gooit…
Je hebt jarenlang een zelfde samenstelling in het gezin gehad en dan komt daar ineens verandering in. Doordat er een kindje wordt geboren, een nieuwe liefde in je leven komt of door de tafelschikking anders te maken. Elke verandering heeft een impact op de betrokkenen, klein of groot. We reageren vaak onbewust op energie, elke trillingsfrequentie doet iets met ons. Elke cel van ons is continu in beweging en reageert op beweging. Je begrijpt dat hierdoor elke verandering tijd nodig heeft. Het is net zoals je een steen in het water gooit. Eerst zijn er kringen, na enige tijd wordt het water weer rustig. Zo is het ook wanneer je aan tafel iets veranderd.
Volgende week zal ik de plaats in bed bespreken, nu beantwoord ik een paar belangrijke vragen.
Een nieuwe Liefde
Vraag van Juliëtte: Ik vraag me af wat de beste plaatsen zouden zijn als er een man in ons gezin komt. Ik woon samen met mijn kinderen; vader en ik zijn al 10 jaar gescheiden.
Ik zit zelf aan de kop van de tafel, de oudste (zoon) links en de jongste (dochter) rechts van mij. Voor mijn gevoel klopt dat, ook met de beschrijving die je gaf in je blog. Ik vraag me af waar een eventuele nieuwe partner plaats zou ‘moeten’ nemen, zodat we allemaal onze juiste plek hebben. En ook nieuwsgierig naar hoe dat eruit zou zien mocht de nieuwe partner ook een of meer kinderen hebben. Alvast bedankt. Hartelijke groet, Juliëtte.
Doe rustig aan
Antwoord: Je vraag vertelt me dat je al helemaal openstaat voor een nieuwe liefde. En dat deze of al gaande is of bijna in je leven is. Tien jaar lang hebben de kinderen jou voor je alleen gehad. Of het makkelijk voor ze zal zijn om jou met een ander te delen, ligt aan het karakter en de leeftijd van de kinderen. Je kinderen hebben allebei de tienerleeftijd, sowieso een leeftijd waar in henzelf al veel veranderd. Elke verandering die daar bovenop komt kan opstand betekenen. Doordat je ook de geboortedata van jullie mailde, kan ik zien hoe ze zullen reageren.
Wanneer een nieuwe man nu in je huis zou komen wonen en dagelijks aan tafel zou zitten, kun je het volgende verwachten. Je zoon is een allemans vriend en zou er geen moeite mee hebben, maar wil wel zijn speciale plek bij jou behouden. Je dochter heeft moeite met onrechtvaardige situaties. En zal dat zo ervaren als zij haar plek rechts naast jou zou moeten afstaan. Zij zou daar moeite mee hebben. Vooruitlopend op de nieuwe situatie zou je nu al het volgende kunnen doen. Jij blijft aan het hoofd van tafel zitten, je dochter links van je, je zoon aan de rechterkant.
Door deze verandering aan te brengen, verbreek je nu alvast een jarenlange gewoonte. Waardoor een nieuwe verandering makkelijker wordt geaccepteerd. Bovendien krijgt je zoon de plaats die hem als oudste toekomt en je dochter kan in de nieuwe situatie dezelfde plaats aan tafel behouden.
Straks, wanneer de nieuwe partner regelmatig bij je aan tafel komt, kan hij het beste de plek rechts naast je zoon nemen. Mocht hij na een jaar permanent bij jullie wonen en heeft hij ook kinderen, dan moet de situatie opnieuw bekeken worden. Het ligt er dan aan hoe vaak zijn kinderen bij jullie zijn, hoe oud ze zijn en hoeveel kinderen het zijn.
Een dochter is geboren!
Vraag van Kitty: Mijn vriend en ik hebben in november 2014 een dochtertje gekregen. Een goed begin is het halve werk dus ik neem graag jouw tips mee voor als we straks onze tafelmomenten hebben met z’n drieën.
We hebben een langwerpige woonkamer en in het midden staat de eettafel. Aan de ene kop zit je met je rug naar de keuken en aan de andere kop zit je met je rug naar de tuindeur. Aan beide ‘tafelhoofden’ dus niet direct een muur achter je.
Als je aan het hoofd zit met je rug naar de keuken dan zit de persoon rechts van je met z’n rug tegen de muur. Ben benieuwd wat voor advies je hebt. We wisselen nu van plek. Net wat uitkomt, m’n vriend zit wel graag op de plek met z’n rug tegen de muur. Groetjes Kir
Ruggensteun is belangrijk, het voelt veilig
Antwoord: Fijn dat je het nu al vraagt, zo kun je voorkomen wat de meeste mensen doen. Namelijk wanneer het kindje in de kinderstoel zit deze aan het hoofd van de tafel zetten. Het is dan zo gemakkelijk met voeren, want dan kun je er beiden bij. Zoals ik al schreef in hoofdstuk één is deze plek te ‘zwaar’ voor een kind. Waarom? Dat vertel ik in het betreffende hoofdstuk.
Jullie hebben een pittig dametje in jullie midden mogen ontvangen. Ontzettend lief maar ook een volhoudertje, des temeer dat haar plaats aan tafel belangrijk is. Voor iedereen is het prettig om ruggensteun te hebben. Dat kan met planten worden gecreëerd, het eenvoudigst is als het al aanwezig is en dat is de muur. Ga straks met z’n drietjes aan de lange kant van de tafel zitten, met achter jullie de muur. Je vriend aan de rechterkant, je dochter in het midden en jij links van je dochter.
Wat zal je dochtertje zich veilig voelen, zo tussen jullie in. Het is een beetje lastig wanneer je moet voeren, maar dat lukt wel. En als ze straks zelfstandig kan eten, dan wordt de tafelschikking anders. Je vriend (tenminste als hij de meest verdienende is) aan het hoofd van de tafel met de rug naar de tuindeur waar een plant voor staat. En jij links van hem en je dochter weer links naast jou.
Het voelt evenwichtig, maar toch…
Vraag van Marta: Wat een interessante reeks artikelen over de keukentafelpsychologie! Nu ben ik benieuwd hoe ik naar onze situatie kan kijken want deze heb ik nog niet beschreven gezien volgens mij. Wij hebben een lange tafel en zitten daarom uit praktische overweging 2 aan 2 aan de zijkanten en niemand aan het hoofd van de tafel. Zie de tekening. Aan de zijkant van vader en jongste is een groot raam. Achter vader en oudste een muur. Achter mij en jongste de keuken en rechtsachter van mij een deur waar vader zicht op heeft.
Op zich voelt het wel in evenwicht en prettig. Het enige is dat onze jongste erg slecht eet en een hele sterke eigen wil heeft. Ik heb er vrede mee want we kunnen hem niet dwingen. Alleen hij zit tegenover z’n vader en die ergert zich af en toe rot aan zijn eetgedrag, hij probeert hem dan over te halen om te eten en dat kan spanning geven.
Kun je wat meer vertellen over de effecten van deze opstelling en waar we wellicht iets kunnen verbeteren? Alvast bedankt! Met vriendelijke groet, Marta
Spanning tussen mensen voorkomen
Antwoord: Iedereen wordt met een bepaald karakter, kwaliteiten en missie geboren. In een gezin komen bijna altijd jonge en oude Zielen bij elkaar. Het hangt van zoveel factoren af of het wel of niet ‘klikt’ tussen elkaar, dat het ook niet anders kan dan dat er min of meer spanningen zijn wanneer meerdere mensen met elkaar samen wonen.
De spanning tussen vader en de jongste zoon is dan ook niet verwonderlijk. Het zou te ver gaan om hier te vertellen wat de oorzaken daar van zijn, dus laten we direct naar de oplossing gaan.
Het beste kun je de tafel in de lengte evenwijdig aan het raam zetten. Vader gaat dan aan het hoofd zitten met aan zijn achterkant de muur. Moeder links naast hem en daar weer naast de jongste zoon. Jullie hebben dan wel een open ruimte achter je, maar alles beter dan spanning aan tafel. Je zou dit kunnen opvangen door een fauteuil, een kastje of een mooie grote plant daar te zetten.
De oudste zoon gaat dan aan de rechterkant van vader zitten. Hopelijk achter zich nog een klein stukje muur of anders een plant. Je oudste heeft een hekel aan veranderingen. Maar wanneer die eenmaal hebben plaats gevonden en gestabiliseerd, dan is het voor hem geen probleem om zo’n mooie ere plaats te hebben. (Zie daartoe de uitleg in hoofdstuk twee.)
Ik hoor graag welk effecten de veranderingen over enige tijd in bovengenoemde situaties hebben!
Lieve groet,
Daisha
Volgende week bespreek ik de plek in bed.
P.s.: In het programma Zielsverwanten, elke zaterdag om 20.00 uur, beantwoord ik vragen. Je kunt dit daarna nog de hele week bij ‘Gemist’ beluisteren via Radio Merlijn www.radiomerlijn.nl
Heb je een vraag? En dat kan over allerlei kwesties gaan, jezelf, je gezin, werk, familie, droom, gezondheid, etc. stuur deze met voornaam en geboortedatum van de betrokken personen naar daisha@radiomerlijn.nl Privacy is verzekerd, ik noem geen naam of geboortedatum in het programma.
Wil je automatisch op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over Keukentafelpsychologie? Hier kun je je gratis abonneren op mijn blogupdates.
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel