Keukentafel Psychologie hfdst 5 Hoe lig je samen in bed?
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
25/02/2015
Gemiddelde leestijd: 6 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
Hiërarchie in Bed !
Wanneer een stel c.q. echtpaar bij mij op consult komt om te praten over hun relatieproblemen is de eerste vraag die ik stel: hoe liggen jullie in bed? Ik word dan vreemd aangekeken, want wat heeft dat nu met hun problemen te maken?
Het vertelt mij hoe de onderlinge verhoudingen zijn. De hiërarchie die onderling gaande is, begint al in bed! Wanneer de man en de vrouw qua karakter – ofwel hun ZIJN – niet tot hun recht komen in de relatie is het ook op intiem gebied verstoord. Niet alleen door de problemen, die zijn vaak pas daarna ontstaan De plek in bed bepaalt hoe de harmonie in de relatie is!
Heb je een mannelijke energie?
Voordat ik ga uitleggen wat de beste positie in bed is eerst het volgende. Wanneer ik praat over een mannelijke energie hoeft dit geen man te zijn. Het kan ook de vrouw zijn met een zelfstandig karakter. Die gewend is om eigen boontjes te doppen en liever niet heeft dat de partner zich met haar problemen bemoeit. Eerst wil ze er zelf uitkomen. De keuze en/of de mening van de man of vrouw met dit karakter is meestal doorslaggevend wanneer er besluiten genomen dienen te worden. Besluiten over de huishouding, de financiën of andere praktische zaken. Maar ook besluiten betreffende de opvoeding van eventuele kinderen. Ze vinden het moeilijk om iets uit handen te geven en hebben de neiging de ander te controleren of iets wel/niet is gedaan. Deze persoon doet meteen, in plaats van overleg te plegen.
Wanneer zowel de man als de vrouw zo’n karakter hebben, noem ik dat ‘twee kapiteins op een schip’. Immers ze willen beiden de hoofdbestuurders zijn. En dat levert een moeilijke situatie op als ze een tegengestelde mening hebben. Een schip zou stuurloos worden, zo ook de relatie. Ofwel er ontstaat onenigheid en als dit niet (goed) wordt uitgesproken ontstaan er uiteindelijk relatieproblemen.
Of heb je een vrouwelijke energie?
Wanneer ik praat over vrouwelijke energie hoeft dit geen vrouw te zijn. Het is de persoon die moeite heeft met de verantwoordelijkheid voor essentiële beslissingen te nemen. Het is eerder de ondersteuner dan degene die het voortouw neemt. Deze persoon wil graag eerst alles overleggen en praat dus graag. Maar dan moet er ook worden geluisterd en daar heeft iemand met een puur mannelijke energie niet zoveel geduld voor. Het is ook degene die gezellig samen met elkaar doorbrengt. En niet echt de behoefte heeft om dingen alleen te doen. Degene die van het eten een feest maakt en net even wat extra’s doet om het gezellig te hebben.
In een harmonische relatie hebben beiden niet de puur mannelijke en/of vrouwelijke energie, maar van allebei een beetje. Of ze respecteren en accepteren elkaar voor wat en hoe ze zijn.
Als er een groot leeftijdsverschil is
De leeftijd van beide partners speelt een grote rol. Wanneer er weinig leeftijdsverschil is – zo’n twee tot zeven jaar – weer niet. Een verschil van tien en meer jaren wel. Sander, mijn man, is 31 jaar jonger dan ik ben. Zo’n groot leeftijdsverschil heeft op alle fronten invloed. Zowel in de positie in bed als aan tafel, op de bank etc.
Je kunt deze oudste, vanaf tien jaar en meer, altijd onder de ‘mannelijke energie’ indelen. Immers de oudste heeft meer levenservaringen en (hopelijk) daardoor meer wijsheid, geduld en doortastendheid opgebouwd.
Uit ervaring weet ik dat vrouwen ’s nachts af en toe naar het toilet moeten, meer dan mannen. Het handigste is dan dat de vrouw dichter bij het toilet ligt. Handig ja, maar verstandig? Wanneer de hiërarchie niet in overeenstemming is, zeker niet.
Wie links, wie rechts?
We gaan in bed liggen en wel op onze ruggen. Vanuit deze positie wordt de rechter- en de linkerkant bepaald. De persoon met de meest mannelijke energie kan het beste aan de rechterkant liggen. Degene met de meest vrouwelijke energie uiteraard dan links. Waarom?
Zoals ik al in een eerder hoofdstuk schreef is de rechterkant van ons lichaam de actie, de doe-kant. Onze linkerkant is de sensitieve kant, ook als men links is. De rechterkant van de mens, bestuurt door de linkerhersenhelft, is de praktische, de actie en analyserende kant. De linkerkant van ons, de kant van het hart, is de gevoelskant. Onze natuurlijke staat van zijn is: linkerhersenhelft doet rechts in actie komen. Rechterhersenhelft stimuleert bij links het gevoel, de creativiteit.
Zo komt ieder tot zijn/haar recht
Voor het gemak noem ik vanaf nu de persoon met de meest mannelijke energie ‘de man’. En degene met de meest vrouwelijke energie ‘de vrouw’. De man heeft als hij aan de rechterkant van het bed ligt de vrouw aan zijn linkerkant liggen. Aan de kant van zijn hart, aan de gevoelskant. Hij komt helemaal tot zijn recht doordat zijn mannelijkheid mag bestaan in de relatie en is op deze wijze emotioneel verbonden met zijn partner.
‘Ik heb het gevoel dat ik overal verantwoordelijk voor ben in ons gezin.
Ook de vrouw komt tot zijn of haar recht. Ze mag de ondersteuner zijn en heeft niet per definitie de verantwoordelijkheid wanneer het om belangrijke besluiten gaat. Zo komt ook haar karakter volledig tot zijn recht.
Maar wat nu als de vrouw vindt dat haar ‘man’ teveel doet zonder haar er in te betrekken? Dan kan de man beter aan de linkerkant liggen. Hierdoor is deze op een gegeven moment bereid haar acties te respecteren. Of laat haar vanzelfsprekend mee besluiten.
Twee kapiteins en de oudste
Bij ‘twee kapiteins op een schip’ raad ik aan om regelmatig van plaats te verwisselen. Hoe vaak? Zeker elke maand of twee maanden. Waarom? Op deze wijze worden de karakters min of meer met elkaar in balans gebracht en daardoor is er harmonie in de relatie.
Welke plaats zou nu de oudste moeten krijgen? Volgens mij weet je het al: de rechterkant van het bed! Mocht de jongere partner vinden dat de oudste te autoritair is, of wordt door deze plek in te nemen, dan ook hier regelmatig van plek verwisselen.
In het begin van de relatie, tenminste als het je eerste relatie is, kun je het beste regelmatig omwisselen. Terwijl juist gebruikelijk is dat er meteen wordt gekozen en dat blijft dan jaren zo. Wanneer beiden de relatie als harmonisch ervaren, geen enkel probleem. Maar als de één het gevoel heeft niet meer tot zijn of haar recht te komen: wissel om!
Een voorbeeld uit de praktijk
Een vrouw komt bij me en vertelt: ‘Ik heb het gevoel dat ik overal verantwoordelijk voor ben in ons gezin. We hebben drie kinderen en die doen meer dan mijn man. Die doet echt niets. Ik schilder en repareer wanneer er geschilderd of gerepareerd moet worden. Ik heb zelfs de buitenkant van ons huis moeten schilderen. Hij heeft ook daarbij niet geholpen. Ik doe de financiën, eigenlijk doe ik alles. Ja, hij kookt af en toe, maar de vuilnisbak buiten zetten, ho maar. Vakanties moet ik helemaal regelen, niet alleen waar we naar toegaan, maar ook alles voor die tijd. Er gaat op alle fronten geen of maar heel weinig initiatief van hem uit.’
‘Ja,’ vervolgt ze, ‘zo is hij ook opgevoed. Hij mocht in huis nooit wat doen, dat was vrouwenwerk volgens zijn moeder. Geen wonder dat hij dan zo is. Maar ik ben het zo beu, zo wil ik niet verder in onze relatie. Ik denk er dan ook ernstig over om te scheiden, maar dat vind ik zo sneu voor de kinderen. Want voor de kinderen is hij ontzettend lief. Ik heb het gevoel dat ik geen drie maar vier kinderen heb.’
Waarop ik vraag: ‘Lig jij – als jullie op je rug liggen – aan de rechterkant van het bed en hij links?’
‘Ja!?!’ Was het verbaasde antwoord. ‘Wat heeft dat er nou mee te maken?’
‘Heel veel, bijna alles.’ antwoord ik.
Het eenvoudige recept
Het eenvoudige recept was, naast wat andere adviezen: ‘Wissel van plek om. Jij aan de linkerkant van het bed en je man aan de rechterkant. Het is even wennen en ik raad je dan ook aan om dit zeker drie maanden vol te houden. Ik hoor over enige tijd graag hoe dan de situatie is tussen jullie.’
Drie maanden later vertelt ze me: ‘Wat een verschil, we doen nu veel samen. Hij is veel meer betrokken bij alles, neemt eigen initiatieven. Ik moet uitkijken dat hij straks niet alles bepaalt.’ Zegt ze lachend.
Een jaar later spreek ik haar weer. Ze vertelt dat de relatie zoals die nu is voor haar wel honderd jaar mag voortduren. Ze slapen nog steeds zoals ik had geadviseerd en wisselen heel af en toe van plek. Maar meestal ligt haar man rechts van haar.
Heerlijk toch, dat je met zo’n eenvoudig advies geen scheiding hoeft aan te gaan. Scheelt heel wat in de emotionele ellende én financiën!
Lieve groet,
Daisha
P.s.: In het programma Zielsverwanten, elke zaterdag om 20.00 uur, beantwoord ik vragen. Je kunt dit daarna nog de hele week bij ‘Gemist’ beluisteren via Radio Merlijn www.radiomerlijn.nl
Heb je een vraag? En dat kan over allerlei kwesties gaan, jezelf, je gezin, werk, familie, droom, gezondheid, etc. stuur deze met voornaam en geboortedatum van de betrokken personen naar daisha@radiomerlijn.nl Privacy is verzekerd, ik noem geen naam of geboortedatum in het programma.
Wil je automatisch op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over Keukentafelpsychologie? Hier kun je je gratis abonneren op mijn blogupdates.
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel