Keukentafel Psychologie hfdst 6 Psychologie van de Slaapkamer
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
05/03/2015
Gemiddelde leestijd: 5 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
9 miljoen Nederlanders liggen alleen in bed
Leuk om te weten hoe de plek is als je samen in bed ligt, maar van de 16 miljoen Nederlanders liggen er zeker 9 miljoen alleen in bed. En dan tel ik België of andere landen niet eens mee. De prognose is dat door de vergrijzing het alleen nog maar meer mensen worden.
Jitske stelde via Facebook dan ook een hele goede vraag: Kun je ook de relatie met je zelf verbeteren als je alleen woont en alleen je bed deelt met jezelf??
Nu heeft Jitske waarschijnlijk helderziende gaven, want daar wil ik het juist deze keer over hebben.
Ze bleef alleen achter
In maart 1981 overleed plotseling mijn schoonvader. Voor hem waarschijnlijk een hele fijne dood. Hij haalde zijn broer op bij de trein. Ze hadden zo’n lol met elkaar dat mijn schoonvader op een gegeven moment voorover viel op het stuur. En bleek onmiddellijk overleden te zijn. Hij kan dus met recht zeggen: ik lachte me dood. Triest, zeker voor alle nabestaanden. Sindsdien raad ik alleenstaanden aan om bewust de linker- of rechterkant van het bed te kiezen. Welke kant je kiest ligt aan wat je met jezelf wilt bereiken.
Toch hoop ik ook op die manier te overlijden. Of zoals mijn vader: hij ging slapen en werd niet meer wakker. Heerlijk lijkt me dat!
Kom, ik dwaal af, weer even terug naar de psychologie van de mens. Deze keer niet van de keukentafel, maar van de slaapkamer. Mijn schoonvader was de steun en toeverlaat van mijn schoonmoeder. Zij deed de huishouding, zoals dat vroeger gewoonlijk was. Hij deed de financiën en regelde wat er nog verder te regelen valt.
Het plotseling wegvallen van haar man was uiteraard heel verdrietig. Op je 70ste ineens alleenstaand worden en zelfstandig moeten zijn, dat valt niet mee. De financiële zaken waren geen probleem, die heb ik overgenomen, maar dan zijn er nog zoveel andere dingen die gedaan moeten worden. Ze had wel een rijbewijs, maar reed nooit. Alleen boodschappen doen had ze nooit gedaan, dat deden ze meestal samen of mijn schoonvader deed het alleen. Ineens moest mijn schoonmoeder dus alles zelf regelen.
Na vijftig jaar toch maar veranderen?
Wij woonden 50 kilometer uit elkaar, even naar haar toegaan om iets te doen ging ook niet elke dag. Haar onzelfstandigheid, niet weten wat te doen, begon na enige tijd voor haar en ons te zwaar te worden. Toen kwam ik op een lumineus idee, zou de Keukentafel Psychologie ook in bed werken?
Mijn schoonmoeder sliep altijd links in bed en dat bleef ze doen na het overlijden van haar man. Ik raadde haar aan om op de plek van haar man te gaan liggen, dus rechts. In eerste instantie om zich minder eenzaam te voelen. Immers mijn schoonvader had bijna vijftig jaar op die plek gelegen en dan heb je je energie aardig achtergelaten.
Na ongeveer een maand merkte ik dat haar gedrag veranderde. Ze nam rijles, ging autorijden en deed haar boodschappen zelf. Op een gegeven moment deed ze al haar kleren in de zak van Max – dat heette toen nog zo – en kocht een hele nieuwe garderobe. Dit zou ze daarvoor nooit gedurfd hebben. Mijn schoonvader was nogal zuinig. Ze zocht nieuwe vriendinnen, ging op vakantie en leefde als een vrije zelfstandige vrouw. En deed dingen die ze nog nooit had gedaan!
Het werkte dus! Sindsdien raad ik alleenstaanden aan om bewust de linker- of rechterkant van het bed te kiezen. Welke kant je kiest ligt aan wat je met jezelf wilt bereiken. Het werkt tot nu toe – dus na bijna 25 jaar – nog steeds bij bijna iedereen. Het maakt niet uit of je in een tweepersoonsbed, een twijfelaar of eenpersoonsbed ligt. De meeste eenpersoonsbedden van tegenwoordig zijn extra breed, dus kun je zeker spreken van een linker- en rechterkant.
Het werkt door in je werk, familie, bedrijf, relatie, etc.
Wanneer rechts en wanneer links?
De invloed van je plek in bed werkt door in veel aspecten van je dagelijkse leven. In je bedrijf, familie, werk, vriendenkring en in elke situatie die je tegen kunt komen. Maar welke kant moet je dan kiezen voor jezelf en je situatie? En wat bedoel ik met de rechter- of linkerkant? De positie rechts of links in bed is vanuit de ligging op je rug. O.k., maar welke kant kun je dan het beste kiezen? Begin met jezelf het volgende af te vragen…
Heb je het gevoel dat je te zelfstandig in het leven staat? Dat mensen zoiets hebben van: die redt zich wel, die hoeven we niet te helpen. Wil je vriendelijker overkomen, want mensen vinden je nogal nors. Ben je een perfectionist en wil je daarvan af? Wil je flexibeler worden en/of niet meer zo serieus in het leven staan? Sta je open voor een nieuwe relatie of voor een maatje in je leven? Ben je manager, directeur of heb je de leiding over een aantal mensen en wil je daar beter mee omgaan? Wil je je intuïtie ontwikkelen? Kortom: wil je een gevoelsmens zijn?
Ga dan van de rechterkant van het bed naar de linkerkant verplaatsen! Niet mee wachten, vanavond nog doen. Echt, je wordt zachter, vrouwelijker, intuïtiever en mensen zullen je verandering zien. Een uitstraling die niemand zal ontgaan!
Ook voor ZZP’ers en Leidinggevenden
Voel je je afhankelijk of heb je het gevoel dat niemand naar je omkijkt? Ben je ZZP’er, maar vind je het moeilijk om klanten voor je te winnen? Heb je problemen om je in een groep mensen te begeven, maar zou je dat wel graag willen? Wil je meer zeggenschap in je familie, vriendenkring, je werk of in andere situaties? Wil je promotie en durf je het niet te vragen? Wil je gehoord worden? Zou je een groep willen toespreken of op het toneel willen staan? Wil je meer succes in je leven? Kortom: daadkrachtiger worden?
Ga dan van de linkerkant van het bed naar de rechterkant verhuizen. Doe het vanavond nog, des te eerder je het doet des te eerder je het bereikt. Je zult merken dat je elke dag een stapje verder komt op je nieuw ingeslagen assertieve pad!
Werkt het ook zo als je op je linkerzij of rechterzij gaat liggen? Helaas, dat weet ik niet. Ik ben in bed zo’n woelwater, dat ik dan weer op de linker- en dan weer op de rechterzij lig.
Wij wisselen regelmatig van plek
Kelly zegt via Facebook: Grappig. Maar wat als je 6 jaar getrouwd bent en nog steeds geen vaste plek in bed hebt? De ene keer links, andere keer rechts.
Mijn antwoord: Gewoon zo laten, vooral niet veranderen. Ik wou dat iedereen dat aandurfde, dan zouden er minder relatieproblemen zijn. Het spreekwoord luidt: ga eens in de schoenen van een ander staan. Jullie gaan nog een stapje verder: je gaat in elkaars energie liggen. Daar heb je moed voor nodig en jezelf kunnen ‘opdelen’. Echt geweldig!
Lieve groet,
Daisha
P.s.: In het programma Zielsverwanten, elke zaterdag om 20.00 uur, beantwoord ik vragen. Je kunt dit daarna nog de hele week bij ‘Gemist’ beluisteren via Radio Merlijn www.radiomerlijn.nl
Heb je een vraag? En dat kan over allerlei kwesties gaan, jezelf, je gezin, werk, familie, droom, gezondheid, etc. stuur deze met voornaam en geboortedatum van de betrokken personen naar daisha@radiomerlijn.nl Privacy is verzekerd, ik noem geen naam of geboortedatum in het programma.
Wil je automatisch op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over Keukentafelpsychologie? Hier kun je je gratis abonneren op mijn blogupdates.
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel