Keukentafel Psychologie hfdst 7 Zijn deuren en ramen obstakels?
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
11/03/2015
Gemiddelde leestijd: 5 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
Deuren en ramen kunnen een obstakel zijn
Wanneer we een nieuw huis betrekken, besteden we veel aandacht aan het verven, eventueel behangen en het praktisch neerzetten van de meubelen. Maar meestal besteden we geen aandacht aan het energetisch neerzetten van alle meubelen. Daarbij beperken ramen en deuren helaas vaak om het allemaal écht energetisch neer te zetten. Toch zijn daar oplossingen voor.
Hoezo energetisch? Deuren en ramen zijn ‘open gaten’, ook als ze niet openstaan. Zoals ik al eerder schreef zijn wij mensen qua fysieke samenstelling, energetisch én in ons onbewuste systeem nog steeds dezelfde mensen als onze oerouders.
Onze oerouders woonden oorspronkelijk in grotten, later in lemen hutten. Het gevaar van wilde dieren of kwalijke lieden beperkten zij door slechts één opening te hebben. En uiteraard om de warmte binnen te houden. Nog steeds hebben wij dit in ons onbewuste energiesysteem zitten. Nog steeds hebben we het gevoel dat als iets open kan dat daaruit gevaar kan komen.
Bovendien moet men in ruimtes met veel ramen en deuren de kachel een graadje hoger zetten. Ook wanneer de ramen van dubbelglas zouden zijn. Waarom? Omdat zo’n ruimte kouder aanvoelt.
Hoe los je dit op?
Tegenwoordig hebben huizen en gebouwen veel ramen om zoveel mogelijk licht binnen te laten. En deuren om alle ruimtes van alle kanten toegankelijk te maken. We halen daarmee onbewust het ‘gevaar’ binnen. Mensen die in een dergelijk huis wonen of in zo’n gebouw werken, zullen zich vaak onrustig of misschien zelfs opgejaagd voelen.
Hoe kun je dit oplossen? Door wanneer je een bepaalde deur niet nodig hebt, deze te ‘barricaderen’ met een kast of een scherm. Zijn er veel deuren en wil je ze toch af en toe gebruiken, hang dan een gordijn pal tegen de deur.
En wat doe je dan met de vele ramen? Zet daar mooie hoge planten voor, daar haal je meteen de natuur mee in huis. Is daar geen ruimte voor, gebruik dan één of meerdere gordijnen.
Mijn werkruimte
In mijn werkruimte heb ik twee grote ramen en twee deuren. Door één raam kijk ik heerlijk de natuur in, werkelijk een prachtig uitzicht. Het andere raam is achter mij en dus een ‘gevaar’. Hier heb ik een mooi rood gevoerd fluwelen gordijn hangen. Zover dicht dat het een ‘muur’ achter mij vormt. Het andere gedeelte laat ik een klein stukje open, zo kan er nog licht binnenstromen.
De deur waar iedereen binnenkomt is recht tegenover mij. De andere deur is van onze slaapkamer. En ja, die gebruik ik dus ook. Daar hebben we – aan de slaapkamer kant – een gordijn hangen. In de slaapkamer hebben we een deur die rechtstreeks op de Deel uitkomt. Vlak voor je daar naar toegaat, hangt ook een gordijn. Zo is de slaapkamer heerlijk ‘veilig’ gemaakt voor eventuele ‘indringers’.
In de slaapkamer zijn drie grote ramen met een prachtig uitzicht. Toch hebben we een raam ‘bedekt’ met dichte vitrage, zodat de kamer een meer intiem karakter krijgt. Het bed staat zodanig dat precies achter het bed de muur is. Opzij daarvan zijn twee grote ramen. Zo kan ik elke morgen vanuit bed het prachtige landschap inkijken en de vogels zien eten. Maar het bed blijft beschermd door de muur.
Onze oerouders woonden oorspronkelijk in grotten, later in lemen hutten. Nog steeds hebben wij dit in ons onbewuste energiesysteem zitten.
In een vorig huis was de slaapkamer zo groot dat de linnenkast als ‘muur’ voor de deur van mijn werkruimte kon staan. Je moest dus om de linnenkast heen om de slaapkamer binnen te komen. Ook een manier om het energetisch onbestemde gevoel op te heffen.
De verandering werkt geweldig!
C. mailt: ‘Met plezier lees ik je artikelen over keukentafelpsychologie! Ik ben zelf psycholoog en zocht eigenlijk intuïtief altijd wel de goeie plek uit bij vergaderingen op het werk. Maar om eerlijk te zijn heb ik me nooit bedacht dat het ook handig is om thuis te kijken hoe we aan tafel zitten. Ik denk thuis niet strategisch …
De indeling is eigenlijk uit praktische overwegingen door de jaren heen zo gegroeid. We hebben bovendien een keuken met heel wat deuren; 1 naar de gang, 1 naar de kamer, 1 naar de kelder en 1 naar de bijkeuken EN ook nog een raam!
De tafel stond eerst met een kopse kant tegen de muur aan, tegenover het raam met aan 1 lange kant de deur naar de gang en aan de andere lange kant de deur naar de bijkeuken. Als gezin zaten wij 2 aan 2 aan de lange kanten van de tafel. Eigenlijk had er niemand de leiding dus… Na het lezen van je artikelen heb ik de keukenindeling overhoop gegooid. Inclusief het verhangen van de lamp!
Mijn man sputterde tegen; hij vond het maar ouderwets. Ik heb hem verzekerd dat als ik straks (misschien) meer verdien dan hij, ik wel aan het hoofd van de tafel ga zitten. En dus is de tafel een kwartslag gedraaid; deze staat nu vrij van de muur. Mijn man is momenteel de kostwinner, dus die heeft de ereplaats aan de kop van de tafel tegenover de deur van de gang (de hoofdingang) gekregen. Onze oudste zoon zit aan zijn rechterhand en ik zit aan zijn linkerhand, onze dochter zit aan mijn linkerhand. En het is echt veel gezelliger aan tafel! Ontspannen levendig.
Omdat ik niet zeker wist of onze zoon en dochter misschien beter van plek zouden wisselen, hebben we dit een paar dagen uitgeprobeerd. Maar al snel gaven ze allebei aan dat de eerdere indeling beter beviel en bevalt. Geweldig!!’
Toch nog een vraag…
En C. gaat verder: ‘Nu heb ik een vraag: Mijn man moet regelmatig voor een project 1-2 weken naar het buitenland. Ik ga dan op zijn plek zitten en mijn dochter op die van mij; de kinderen zitten dan dus tegenover elkaar. Is dat handig? Of kan mijn dochter beter op haar eigen plek blijven zitten; dan zitten mijn dochter en ik op de kopse kanten tegenover elkaar? Dus ik aan het hoofd, mijn zoon aan mijn rechterhand en mijn dochter weer aan zijn rechterhand? Ik ben heel benieuwd naar je advies. Dankjewel! Hartelijke groet, Corinne.’
Af en toe allemaal van plek veranderen brengt wonderen!
Geweldig wat je schrijft, Corinne, in het begin is het altijd even wennen. Vaak wanneer een ander je opdraagt te veranderen, heb je zoiets van ‘Moet dat nou?’ Mooi dat je man er toch in mee is gegaan en zie het resultaat, echt geweldig!
Zoals je al goed aan voelde, bij het stellen van je vraag, kun je het beste je dochter aan jouw linkerkant laten zitten wanneer jij aan de kopse kant zit. Je zou ook het volgende kunnen doen. Wanneer je man op zakenreis is, blijft iedereen op de plek zitten alsof je man – en vader – nog thuis is. Dan blijft hij er bij horen en voelen jullie je meer compleet. (Of je moet blij zijn dat hij even weg is, maar dat kan ik me niet voorstellen.) Energetisch kan zelfs je man onbewust voelen dat, ook al is hij weg, er nog steeds bij hoort!
Wil je echter als kostwinner erkend worden, ga dan ervaren hoe is het is om op de kopse kant te zitten. Trouwens heel af en toe van plek verwisselen – ook met je kinderen – kan voor iedereen een mooie ervaring zijn!
Lieve groet,
Daisha
P.s.: In het programma Zielsverwanten, elke zaterdag om 20.00 uur, beantwoord ik vragen. Je kunt dit daarna nog de hele week bij ‘Gemist’ beluisteren via Radio Merlijn www.radiomerlijn.nl
Heb je een vraag? En dat kan over allerlei kwesties gaan, jezelf, je gezin, werk, familie, droom, gezondheid, etc. stuur deze met voornaam en geboortedatum van de betrokken personen naar daisha@radiomerlijn.nl Privacy is verzekerd, ik noem geen naam of geboortedatum in het programma.
Wil je automatisch op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over Keukentafelpsychologie? Hier kun je je gratis abonneren op mijn blogupdates.
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel