Mishandeling
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
07/03/2012
Gemiddelde leestijd: 4 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
Mishandeling kent vele vormen. Fysiek, lichamelijk dus, en geestelijk. Wikipedia zegt over mishandeling: het toebrengen van verwondingen of pijn of andere schade tegen het lichaam van een persoon gericht. Geestelijke mishandeling is iemand geestelijk kwellen, angst aanjagen of vernederen.
Een vrouw vertelt: ‘Ik weet niet hoe ik uit deze situatie kan komen. Al jarenlang word ik door mijn man mishandeld, zowel lichamelijk als geestelijk. Elke keer als hij whisky heeft gedronken is het weer zover. Door het minste of geringste wordt hij razend op me. Ik houd mijn mond, maar ook dat is niet goed. Hij slaat me dan in mijn gezicht en schreeuwt: ‘Als je niets zegt, dan sla ik je mond wel open!’ Vaak is het zo erg dat mijn gezicht bont en blauw is.’
Ze gaat verder: ‘Ik durf niet meer te slapen. Als ik eerder slaap dan hij, dan is hij daar weer boos over. Ik word dan wild wakker gemaakt met de woorden: ‘Ja, slaap jij maar lekker, jij maakt je nergens zorgen om. Ik ben zo bang dat hij straks de kinderen wat aandoet. Mijn kinderen zijn 11, 9 en 4 jaar oud. Ik weet niet wat ik moet doen. Als ik naar de politie ga, dan wordt hij misschien opgepakt en heb ik helemaal geen leven meer als hij vrij komt.’
Ik vraag haar: ‘Heb je wel eens een instantie benaderd en dit probleem voorgelegd?’
‘Nee,’ zegt ze angstig ‘zo dadelijk worden de kinderen uit huis gehaald. Ik kan niet zonder ze.’
Mishandeling… je voelt je machteloos, je weet niet wat je moet doen als het je gebeurt. Ook degene die mishandelt is vaak machteloos. Niet dat ik het goed praat wat de ander doet, maar het gebeurt vaak uit een onbewuste machteloosheid. Je wilt weer macht over iets of iemand hebben. Helaas komt mishandeling vaker voor dan bekend is. De gevallen die bekend worden zijn vaak maar een tipje van de grote ijsberg.
Seksuele mishandeling. Het begint met dat je kwaad bent op de ander. En als je zo boos bent, heb je geen zin in seks met de ander. Op een gegeven moment worden de gevoelens zo opgeborgen dat je ook niets meer kunt voelen. Zelfs op jonge leeftijd hebben echtparen vaak al jaren geen seks met elkaar. Terwijl dat juist de vereniging met elkaar is, je vormt weer een éénheid.
Helaas heb ik in mijn eigen leven in de drie voorbije huwelijken vaak te maken gehad met mishandeling, zowel lichamelijk als geestelijk. Het verhaal over de vrouw van net, is mijn eigen verhaal.
Hoe ik dit heb opgelost? Door na heel lang aarzelen toch naar de politie te gaan. Maar eerst heb ik door een vriend foto’s van me laten maken, helemaal naakt. Dat was voor mij al een overwinning om te doen. Zo kon je de verwondingen over mijn hele lichaam zien. Ik heb deze foto’s bij de politie achtergelaten. Ik deed nog geen aangifte, maar toen ik thuiskwam heb ik rustig verteld wat ik had gedaan. Dat als er nog één keer zoiets zou gebeuren, dat de politie dan klaar zou staan om hem voor geweld op te pakken. De consequenties daarvan zouden zijn: weg carrière, weg vrouw en kinderen. Hij heeft daarna nooit meer whisky gedronken…
Ik ben als maagd mijn eerste huwelijk ingegaan. Als goed katholiek was dat vroeger heel gewoon. Helaas, weet ik nu: heb seks voor je huwelijk. Want wat er tevoorschijn kwam op seksueel gebied wens ik niemand toe.
Machteloos stond ik er jaren in. Ik werd er letterlijk gek van. Ik werd er zo gek van, dat ik na de zoveelste mislukte zelfmoordpoging hem de deur uit heb gezet. Geholpen door een innerlijke kracht kon ik met mijn twee kleine kinderen alleen verder.
In een ander huwelijk kon mijn man zijn ex-vrouw niet loslaten. Het was zelfs zo erg dat ik haar, en hun kinderen, in mijn huis heb opgenomen. Op een gegeven moment vormden zij nog steeds het oude gezinnetje, maar dan wel op mijn kosten.
Dit zijn slechts enkele zinnen van wat mijn ervaringen zijn op het gebied van mishandeling. Je begrijpt, ik zou er een boek over kunnen schrijven.
Hoe ver moet je gaan met je tolerantie? Wanneer durf je de stap te nemen om het te beëindigen? Om jezelf niet meer de schuld van alles te geven? Wanneer is het genoeg?
De antwoorden hier op zijn voor iedereen verschillend, tenminste de wijze waarop. Niet het moment, het moment is meteen!
Als je mishandeling toestaat, mishandel je tegelijkertijd jezelf! Je bent dan zowel slachtoffer als dader. Als je dit beseft, weet je ook hoe je het kunt stoppen. Je wilt immers niet de dader zijn. Doordat je je laat mishandelen, laat je het bestaan en help je de ander om door te gaan.
Enkele voorbeelden van mishandeling:
– Een vrouw vermoedt dat haar man vreemd gaat. Hij ontkent dit elke keer weer. Zij probeert haar wanhoop weg te drinken. Haar man ergert zich daar vreselijk aan en laat dat duidelijk merken. Voor de vrouw betekent deze ergernis aandacht. Dus blijft de vrouw doordrinken, dan maar negatieve aandacht!
– Een kind heeft ADHD. Nu is al lang geconstateerd dat door verkeerde voeding met bepaalde E-nummers en veel suiker ADHD ontstaat en/of verergerd. Maar ja, je kunt je kind toch geen snoep of patat weigeren?
– De ex-man laat niets meer van zich horen na de relatie van zijn kant verbroken te hebben. Ja, af en toe nog als het zo uitkomt. De vrouw blijft verlangen naar die enkele momenten per jaar en haar leven staat stil.
– Een moeder bekritiseert haar volwassen kinderen. Ze voeden hun kinderen helemaal verkeerd op en dat laat ze regelmatig horen. Niet door het rechtstreeks te zeggen, maar door onderhuidse opmerkingen te maken waar de kleinkinderen bij zijn.
– Een man is helemaal geobsedeerd door een vrouw. De vrouw is getrouwd, hij ook trouwens. Hij kan geen seks meer hebben met zijn eigen vrouw, hij voelt het als ontrouw naar die vrouw waar hij iedere minuut aan denkt.
Kijk eens in je eigen leven, in je eigen situatie, door wie of wat wordt jij mishandeld? Of ben jij degene die onbewust iemand anders mishandeld? Door vervelende roddelpraatjes achter de rug van de persoon te vertellen. Door verwachtingen te hebben van de ander, waarvan je diep in je hart weet dat de ander die niet na kan komen. Door macht te willen hebben over de omgang met je kinderen, kleinkinderen, familie, vrienden of anderen. Dat de omgang met hen op jouw manier moet en niet anders.
Tip: als je stopt met elke vorm van mishandeling – zowel het toestaan in je eigen leven als het doen naar anderen – ben je een gelukkig mens!
Hartelijk dank dat je dit hebt gelezen!
Lieve groet,
Daisha
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel