Mislukt? Geweldig!
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
19/11/2020
Gemiddelde leestijd: 9 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
Je weet het niet meer, je ziet het niet meer zitten. Je hebt het gevoel dat je in het verleden verkeerde besluiten hebt genomen. Daardoor zijn menige keren de zaken anders gelopen dan je bedoelde. Je twijfelt als je weer een besluit moet nemen. En die zijn er dit jaar en de komende jaren nog genoeg te nemen. Wat moet je nu doen?
Ik ga je helpen om uit je twijfel, onzekerheid of wellicht faalangst te komen. Ooit mislukt? Geweldig, want dan kan ik je pas helpen! Je zult zien dat al je fouten, vergissingen, wandaden en alles dat je nog meer kunt bedenken, geweldig waren. Tenminste als het voortkwam uit onbewust gedrag, omdat je niet beter wist. Je moest dat namelijk (onbewust, vanuit je Ziel) doen om jezelf iets te leren.
Wanneer je dit leest ben je beslist een leergrage Ziel, kan niet anders. Kijk maar, wanneer je al je mislukkingen, je onzekerheden, je angsten zou opschrijven, kun je bijna een boek vullen. Doe maar niet, want er zou geen ego meer van je overblijven. Een te groot ego is niet goed, maar geen ego is desastreus, want dan word je passief…
Ik ga het met je hebben over onzekerheid, angst en alles dat een mislukking lijkt, ja lijkt!
Compleet mislukt en toch succes!
Wij kennen J.K. Rowling als de buitengewoon succesvolle schrijfster van de Harry Potter serie. Maar in de eerste jaren na haar studie leek ze compleet mislukt. Een buitengewoon kortstondig huwelijk was vastgelopen, ze was werkeloos, een alleenstaande moeder en zo arm als je maar kunt zijn in Groot-Britannië.
Jaren geleden (in juni 2008) gaf ze een prachtige speech voor afstuderende studenten aan de universiteit van Harvard. Afstudeerspeeches worden geacht een inspirerende, verheffende aangelegenheid te zijn, waarbij de jongeren wat wijze woorden meekrijgen, nu ze op het punt staan de wereld te veroveren. Dus uit de vele onderwerpen die de Britse auteur J.K. Rowling op 5 juni 2008 had kunnen aansnijden in haar toespraak voor de kersverse academici die aan Harvard waren afgestudeerd, was ‘falen’ beslist geen gewone keus.
Wat wist zij, schrijver van de waanzinnig populaire Harry Potter-serie, nu helemaal van mislukken? En bovendien, hoe kon het relevant zijn voor deze toehoorders, die immers behoorden tot de besten en meest veel belovenden van hun generatie? Maar in haar speech, getiteld ‘De meerwaarde van falen en het belang van verbeelding’, vertelde ze haar gehoor: ‘Wat ik op jullie leeftijd voor mezelf het meest vreesde, was niet armoede, maar mislukking – en ik was naar alle maatstaven de grootste mislukkeling die ik kende.’
Waarom mislukkingen je helpen…
Ze vertelt in die speech dat het niet bepaald prettig is om te mislukken: ‘Nu ga ik hier niet beweren dat het leuk is om te mislukken. Die periode in mijn leven was duister en akelig, en ik had geen flauw benul dat er ooit een sprookjeswending zou komen — zoals de pers het sindsdien steevast noemt. Ik had ook geen idee hoe lang die donkere tunnel nog zou zijn, en een hele tijd was het licht aan het einde ervan veel meer hoop dan werkelijkheid.’
En dan legt ze uit waarom mislukken haar zo enorm heeft geholpen:
‘Waarom begin ik dan nu over de voordelen van mislukken? Eenvoudigweg omdat alles wat niet essentieel was wegviel. Ik maakte mezelf niet langer wijs dat ik iets was wat ik in werkelijkheid niet was, en ik stak al mijn energie in het afmaken van het enige werk dat ervoor toe deed. Als ik geslaagd was op een ander gebied, dan was ik misschien nooit zo vastbesloten geweest om te slagen op dat ene terrein waar ik voor mijn gevoel echt thuishoorde.’
Jasper van der Kolk zegt: de moraal van haar verhaal:
De wetenschap dat tegenslagen je wijzer en sterker hebben gemaakt betekent, dat je daarna weet dat je alles aankunt. Je zult jezelf en de kracht van je relaties nooit echt kennen, totdat ze door tegenslag op de proef zijn gesteld. Dat besef is een geschenk, al is de weg ernaartoe misschien pijnlijk, het is meer waard dan alle diploma’s en getuigschriften die je ooit hebt gehaald.
Een gelukkig Mens!
Ik, Daisha, heb in mijn leven vele diploma’s gehaald. Het begon op mijn veertiende met een typediploma, daarna het stenodiploma, middenstandsdiploma en ULO-B. Vervolgens secretaresse, Assurantie diploma A, Belastingconsulent, financieringsdiploma, met deze laatste kon ik destijds zelfs een eigen bank beginnen. Ik heb een tijd voor makelaar gestudeerd en vele opleidingen op spiritueel gebied gedaan, zoals Shiatsu, astrologie, numerologie, etc. etc.
In mijn werkbare leven, en dat is nu al 57 jaar, heeft nog nooit iemand naar mijn diploma’s gevraagd. Komt ook omdat ik altijd een kleine zelfstandige ben geweest. Misschien dat als ik in loondienst had willen gaan, dat deze dan wel zouden zijn gevraagd.
Ik heb meer geleerd van dingen die niet goed zijn gegaan dan die wel goed gingen. De theoretische kennis die ik in mijn leven heb opgebouwd is waardevol. Maar aan de vele levenservaringen, de mislukkingen, verkeerde handelingen, etc. in mijn leven heb ik meer als MENS, als gelukkig mens!
Waarom is dat laatste belangrijker? Wanneer eerst alles goed gaat in je leven en ineens gaat alles ontzettend fout krijg je meestal een black-out. Of je wordt onzeker, of je durft niet verder te gaan. Omdat je nooit hebt geleerd hoe je dit soort problemen kunt oplossen. Wanneer eerst alles fout gaat, heb je verschillende mogelijkheden kunnen uitproberen, ervaringen opgedaan. En weet je op een gegeven moment wat wel en wat niet werkt. Ofwel hoe iets snel tot een oplossing kan komen, of hoe je dingen op een totaal andere manier kan aanpakken.
Angst is niet bang-zijn maar Alertheid
Je kunt angstig zijn om aan iets te beginnen. Geen probleem, angst kan heel nuttig zijn. Het houdt je alert, je komt niet in de verleiding iets te onderschatten. Weet je, zonder angst zou je wellicht niet goed functioneren. Angst stelt je in staat om je (eventueel te grote) ego opzij te zetten. Noem het geen angst, noem het alertheid! Door je alertheid zie je eerder hoe het op een andere manier beter zou kunnen gaan.
Louise Hay zegt in haar boek je kunt je leven helen:
‘Ik geloof in een macht die veel groter is dan ik en die op elk moment van elke dag door me heen stroomt.
Ik open de wijsheid in me wetende dat er slechts één Intelligentie is in dit Universum.
Deze Ene Intelligentie geeft alle antwoorden en alle oplossingen, Hij verricht alle helingen.
Ik vertrouw op God, op deze Macht en Intelligentie, wetende dat alles wat ik hoef te weten aan mij getoond wordt op de juiste tijd en plaats en in de juiste volgorde. Alles is goed in mijn wereld.’
En daar ben ik het volledig mee eens. Alles dat in mijn leven gebeurde, moest gebeuren. Er is iets die dat stuurt, iets dat veel groter is dan ik als mens. Is het mijn Ziel, is het God, is het de wet van het Universum? Ik weet dat God mij helpt en begeleidt wanneer het mij teveel wordt. Soms helpt Hij op het laatste nippertje, als het bijna misgaat. Dit om mijn grenzen te verleggen, om vertrouwen te hebben dat het – ook al ziet het er erg slecht uit – het altijd weer goed komt.
Fysieke, emotionele en geestelijke vervulling
Volgens Maslow hebben wij mensen om lichamelijk in evenwicht te zijn primair de behoefte aan fysieke vervulling. Zoals voeding, drinken, zuurstof, kleding, onderdak, enz., en zaken als seks, sport en comfort. Dat is het 1e niveau. Het 2e niveau, ofwel je emotionele evenwicht is het nodig dat je in je jeugd je veilig voelde, dat je geborgenheid en sociale verbondenheid hebt ervaren. Daarna kan men pas geestelijk evenwicht bereiken.
Mislukt? Geweldig! Al die zogenaamde mislukkingen willen jou iets vertellen! Kom er achter wat dat is. Niet door het mij te vragen, niet door het een ander te vragen. Vraag het aan jezelf, je innerlijke kind, je Ziel. Wat mis je NU in je eigen IK?
1e niveau: Is het regelmaat? Discipline, tijd nemen voor je behoeften?
2e niveau: Knuffel je jezelf, in gedachten of daadwerkelijk? Streel jezelf en geniet ervan, elke dag je huid aanrakend en dan liefst alle delen van je lichaam. Voel dat je leeft!
Ga je over je grenzen heen om te kijken waar die grens dan ligt? En weer een keer over je grens om te kijken of je grens inmiddels toch niet verder ligt? Ok, het is een keer niet goed gegaan, maar je bent toch niet meer dezelfde van toen? Alle cellen van je lichaam zijn inmiddels veranderd, dus ook de IK!
Het is alsof je een foto van jezelf neemt – een foto van vijf, tien jaar geleden- en je kijkt er nu naar en dan zeg je tegen jezelf, terwijl je het in de spiegel vergelijkt: ik ben nog niets veranderd! Onzin, doe het maar eens. Zelfs na een jaar zie je er al anders uit. Al is het maar je haar, je kleding, je ogen, enz.
Elke dag slechts één stapje zetten helpt je!
Nog beter is: grenzeloos zijn. En jouw grenzen zeker niet door anderen te laten bepalen!
Aanvaard jezelf, totaal met alles er op en er aan. Je zogenaamde fouten, mislukkingen, je behoeften, je driften, je hebzucht én je Liefde. Wat ook belangrijk is: sluit je aan bij een groep, Radio Merlijn bijvoorbeeld. Maak contact met anderen, hoor ergens bij!
Voel met heel je wezen dat je erbij hoort. Gewoon zoals je bent, met al je mislukkingen, fouten, etc. Besteed aandacht aan wat ik hiervoor heb gezegd over het 1e en 2e niveau! Zorg goed voor jezelf en ontwikkel zelfvertrouwen. Dus:
welkom mislukking, welkom angst, weg onzekerheid.
Wat ook helpt om een YES- of een NO-dag te doen (een dag op álles ja of nee zeggen). Je leert daar ontzettend veel van. Over jezelf, over je situatie, of de mensen om je heen. Doe in ieder geval elke dag één stap, die je altijd al wilde zetten, maar tot nu toe nog niet hebt gedaan. Eén kleine stap, en dan weer een stapje, voetje voor voetje, uiteindelijk zal het zo groot als een sprong zijn. Kom en doe!
Terug naar Thuis
In mijn blog van 1 januari 2020 vertel ik dat we elkaar nodig hebben. Niet als perfecte mensen, juist jij als unieke persoonlijkheid. Keer terug naar je diepste Kern. Michael Barnett schreef daar iets moois over:
Terugkeer naar je diepste Kern, je THUIS!
We zijn allemaal kinderen van het Universum. Ook al wandelen en leven we op Planeet Aarde, maar ook de Aarde maakt deel uit van het Universum.
Dus…
Wat betekent dat in de praktijk? Het betekent dat het mogelijk is om te leven vanuit de Ene Energie die alles omvat, de energie die constant dynamisch is, constant inventief – de energie van de Schepping zelf. Dan besef je dat je er al deel van uitmaakt – het omvat jou, jij bent het en het is jij.
Het is een energie die van niemand is, want het is van iedereen en alles. Het kan niet worden gegeven of weggenomen, het kan alleen worden gerealiseerd en gedeeld.
Wanneer je ermee in contact bent, kun je elk moment de essentie van het leven in jezelf voelen.
Wees je bewust dat JIJ er een Unieke Uitdrukking van bent. Je ontdekt dan dat je moeiteloos naar je Ware ZIJN leeft. Je zult op een diep niveau voelen dat je Thuis bent aangekomen, waar jij en alle dingen beginnen.
Maak het sterke in je sterker
Kijk naar jezelf zoals je bent: zie je goede kanten, waardeer deze. Wees niet boos of verdrietig vanwege kanten die je in jezelf niet zo makkelijk accepteert. Zie wat er is, zonder oordeel, zonder schuld: het leven heeft je dit gebracht. Accepteer wie je nu bent, op dit moment, en bouw voort op het fundament dat er al is. Er is vaak meer opgebouwd dan je wellicht beseft. Onderken dat je vaak meer kijkt naar de dingen die er nog niet zijn, of die je anders zou willen hebben. Wees je daar bewust van. En richt je dan op datgene wat er wel is.
In onze jeugd leren we helaas aandacht te geven aan de negatieve dingen in ons leven. Op school kreeg je een rode streep door datgene wat fout was. Je kreeg dan een slecht cijfer. Je werd bestraft wanneer je zogenaamd als kind ‘fout’ was geweest. Terwijl datgene dat goed was gegaan, wat je goed deed, wat je gepresteerd had bijna niet werd erkend.
In de I Tjing krijg je het advies: maak je sterke kwaliteiten en gaven nog sterker, en het zwakke zal meegroeien in het sterk zijn. Ofwel focus je aandacht op datgene wat je goed kunt, en/of goed gaat, en het ‘zwakke’ zal vanzelf sterker worden.
Veel succes, veel liefs,
Daisha
P.s: Heb je een vraag, en dat kan over van alles zijn. Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Tweewekelijks op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.
Wil je automatisch op de hoogte blijven? In de linker zijkolom van dit artikel (of bovenin het artikel op wanneer je op je mobiel leest) kun je je abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel