Negativiteit beïnvloedt je Gezondheid…
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
17/11/2022
Gemiddelde leestijd: 10 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
Dat er wat kan veranderen in Nederland, dat is voor iedereen duidelijk. De huidige crisis haalt het goede in de mens naar boven, maar ook het negatieve. De agressie en wantoestanden winnen steeds meer terrein. Laten we in onze kleine omgeving beginnen. Nee, nog dichterbij: in onszelf. Hoe kunnen we onze innerlijke oorlog overwinnen?
In het woord ‘overwinnen’ zitten de woorden ‘over’ en ‘winnen’. Het woord ‘over’ geeft aan dat het voorbij is met die innerlijke oorlog. Wanneer iets over is, dus voorbij, kan er iets anders voor in de plaats komen. Iets ‘winnen’ kan nimmer zonder inspanning. Winnen betekent dan ook ‘door moeite verkrijgen’!
Negatieve mensen gebruiken je aandacht om hun ellende bij je te parkeren. Ze willen hun verhaal doen en blijven daarbij vaak hangen in negativiteit, machteloosheid en een slachtofferrol. Als je kunt stuur het gesprek zoveel mogelijk weg van negatieve onderwerpen. Laat de ander haar of zijn verhaal doen en luister met aandacht, maar laat de negativiteit niet ongebreideld doorgaan.
De draad van Ariadne
Wat betekent de draad van Ariadne? Het is een middel om jezelf te redden uit een of andere moeilijkheid. Ariadne hielp de held Theseus om te ontsnappen uit het labyrint. Ze gaf hem een zwaard en een kluwen wol (de draad van Ariadne). De wollen draad moest hij afwikkelen terwijl hij het labyrint inging. Theseus doodde met het zwaard de Minotaurus die in het labyrint huisde, en vond dankzij de draad van Ariadne de uitgang terug.
Als negatieve gevoelens de overhand krijgen in je contact met de ander en je ‘vast’ loopt, dan kan ‘het afwikkelen van de bol wol’ je helpen hier weer beweging in te krijgen. Door terug te gaan naar het begin, bijvoorbeeld naar de gevoelens die je had toen je je geliefde ontmoette. Of naar het gevoel van enthousiasme waarmee je je eigen bedrijf startte.
In alles zit een ‘rode draad’ verweven, ofwel een essentie. Door terug te gaan naar het begin van een relatie of activiteit, en het dan tot nu toe te volgen, kun je weer de essentie – de rode draad – ontdekken. Dit kan je vrijmaken van negatieve gevoelens waar je in vast dreigt te lopen.
Pak in gedachten in situaties waarbij je het contact met de ander als moeizaam ervaart het verhaal van de draad van Ariadne erbij: sta eens stil bij wat je van de ander (je collega, broer, vriend of vriendin, ouders of partner) zo waardeert. Wat raakte je bij je eerste ontmoeting met de ander, wat waardeer je in de ander? Concentreer je op dit gevoel en adem dit helemaal in. Benoem dit eventueel in een gesprek met de ander en als het mogelijk is kijk dan samen terug naar ‘het probleem’ dat speelt of speelde.
Heel Nederland
In 2010 deden Sander (mijn echtgenoot) en ik mee aan de Tweede Kamer verkiezingen, met als partijnaam ‘Heel Nederland’. De naam Heel Nederland was bewust gekozen. Het ‘heel’ is voor helen, heel als onverdeeld, compleet en wij allen!
In ons verkiezingsprogramma kondigden we al aan dat het zo niet verder kon met de menselijke maat in Nederland. Sindsdien is het nog erger geworden.
Waarom zijn we niet met Heel Nederland door gegaan? De kosten zijn zo hoog om een politieke partij in stand te houden, zeker als je met verkiezingen mee wilt doen, dat we toen bijna failliet waren. Jarenlang hebben we er over gedaan om de leningen die we er voor aangingen af te betalen. Terwijl we met een eigen startkapitaal van 80.000 euro begonnen!
Zelfdoding
In mijn consulten krijg ik regelmatig te maken met dat iemand zelfdoding heeft gepleegd. Kinderen vanaf 12 jaar en ouder, studenten die de samenleving niet meer zien zitten. Eigenlijk alle leeftijden, maar wat mij het meest verontrust dat men al als jonge puber het leven niet meer ziet zitten. Terwijl dat juist de meest bruisende tijd van je leven is. Het aantal zelfdodingen is bijna 1900 mensen in 2021, 20% meer dan in 2020! Dat kan toch niet zo doorgaan!!!
In 2010 kreeg Heel Nederland te weinig stemmen om mee te doen in de Tweede Kamer. Nederland was er waarschijnlijk nog niet aan toe om te zien dat er nog meer fout zou gaan, zoals we toen al aankondigden. De ‘bomen groeiden nog naar de hemel’, zoals het spreekwoord luidt. Ook al waren er wantoestanden, men sloot de ogen ervoor. Vaak kregen we te horen ‘Wat moet er dan geheeld worden in Nederland?’
Wat willen wij?
Ons partijprogramma bestond uit dertig A4-tjes, teveel om hier te herhalen. Toch even een kort stukje daaruit.
‘Als mens zijn wij onderdeel van dat altijd dynamische geheel. Van één bewustzijn in tal van manifestaties en op verschillende niveaus. De mensheid evolueert en transformeert in nauwe samenhang met haar natuurlijke omgeving. Uit deze wederzijdse wisselwerking en afhankelijkheid volgt dat respect voor het ecologische systeem en de eigen leefomgeving het uitgangspunt is voor elk handelen.
Hoewel verschillend in aard, ontwikkeling en gerichtheid, zijn alle mensen gelijkwaardig. Het leven is een geestelijke leerweg voor mens en maatschappij, voor het individu en voor het collectief. Daarom is op ieder moment de wereld als leerweg zoals deze moet zijn. Het is ieders taak elkaar op deze weg te helpen en te ondersteunen, en steeds te streven naar schoonheid, waarheid, liefde, openheid en vrijheid.
Het besef dat alle mensen verschillend, zoekende en lerende zijn, maakt van mededogen en rechtvaardigheid een vanzelfsprekendheid in de omgang met anderen. Dualiteit is inherent aan leven op aarde, dit brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee.
Het is tijd om de eenzaamheid in Nederland op te lossen!
In een land met bijna 18 miljoen mensen bedreigt eenzaamheid de volksgezondheid. Nu voelt iedereen zich wel eens eenzaam of alleen, dat bedoel ik niet. Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst.
Eenzaamheid gaat vaak gepaard met negatieve gevoelens. Zoals leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten. Eenzaamheid gevoelens hebben invloed op je gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven.
Minstens 15 % van de Nederlanders – dus ruim 2,5 miljoen mensen – heeft last van ernstige eenzaamheid. In 2019 was dit nog net iets meer dan 10%. Bij gescheiden mensen ligt dit percentage op dit moment zelfs op 21%.
Eenzame mensen voelen zich niet verbonden met anderen. Ervaren een leegte en voelen zich niet in staat daarin verandering aan te brengen. Naast deze 15 % is nog eens 30% (ruim 5,5 miljoen mensen) van de Nederlanders naar eigen zeggen te vaak eenzaam. Eenzaamheid verzwakt de mens, men is vatbaarder voor ziekten en het leidt tot stress.
Ons onderbewustzijn ervaart lange periodes van afzondering als onveilig en onnatuurlijk. Onderzoekers van de VU in Amsterdam doen al jaren onderzoek naar wat eenzaamheid is en welke problemen dit met zich meebrengt. Uit het onderzoek blijkt dat eenzaamheid een groot maatschappelijk probleem is.
Eenzaamheid heeft niet te maken met dat je te weinig mensen om je heen hebt. De kluizenaar kan zielsgelukkig zijn en de drukbezette man of vrouw met een uitgebreid sociaal netwerk kan zich eenzaam voelen. Sociaal isolement is niet hetzelfde als eenzaamheid. Het bezoeken van eenzame mensen maakt hen niet minder eenzaam.
Spiritualiteit
Heel Nederland (Heel NL) was een spirituele politieke partij. Spiritualiteit is niet voorbehouden aan een bepaalde groep mensen. Ieder mens is spiritueel als hij of zij bewust leeft. Bewust zijn van wat je doet en wat er om je heen gaande is. Als je de essentie kunt zien én wat belangrijk is voor nu en in de toekomst. Lange of kortetermijnvisie, bewust zijn van de consequenties van wat je doet, je handelen, je woorden.
Spiritualiteit is dan ook het meest aardse dat er bestaat. Praktisch blijven in verbondenheid met iedereen en alles. Een energetisch bewustzijn, het afstemmen op wat daadwerkelijk nodig is. Alle aspecten en facetten van maatschappij en samenleving zo veel mogelijk ruimte geven. Respect en waardering voor anderen. Verantwoordelijkheid nemen en dragen. Het ‘Wij’-denken en ‘wij’-leven.
Protocollen
Dat was wat wij onder andere beoogden in 2010. In 2022 en in verdere jaren is het een noodzaak dat de regering, de bestuurders, werkgevers, ook wijzelf, kortom iedereen zich bewust wordt dat we naar een andere samenleving moeten. Er worden steeds meer protocollen voorgeschreven, bij de artsen en specialisten, in de Zorg, voor ZZP”ers, etc., etc.
Een protocol beschrijft hoe er in de dagelijkse praktijk gehandeld moet worden. En geeft stap voor stap aan hoe iets gedaan moet worden. Dat betekent dat er niet meer gekeken wordt naar de mens, men moet naar een standaard handelen. Wij mensen zijn niet hetzelfde, zeker niet qua lichaam en geest. Dus de eenheidsworst waar iedereen aan moet voldoen, is onmenselijk.
We kennen een paar artsen die of stoppen, of naar een ander land verhuizen vanwege de vele protocollen die er momenteel worden opgelegd in hun functioneren naar de patiënten. De protocollen beperken hen om datgene voor hun patiënten te doen die zij nodig achten. Ze kunnen niet meer handelen naar de eed die ze hebben afgelegd. Deze is:
‘Ik zweer/beloof dat ik de geneeskunst zo goed als ik kan zal uitoefenen ten dienste van mijn medemens. Ik zal zorgen voor zieken, gezondheid bevorderen en lijden verlichten. Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen. Ik zal aan de patiënt geen schade doen.’
Radio Merlijn, een soort Netflix voor je Ziel
Onder het motto: verander de wereld, begin bij jezelf, zijn Sander en ik in 2008 met Radio Merlijn gestart – www.radiomerlijn.nl – met als doel: Via onze internet radio bieden we GRATIS inspirerende, motiverende, helende, spirituele, bijzondere, inzichten biedende, mensen verbindende en bewustmakende programma’s.
We schrikken er niet voor terug om diep in het leven te duiken en toch speels en luchtig te zijn. Het geestelijke, emotionele, sociale en lichamelijke welzijn van de mens blijft daarbij centraal staan. Want daar gaat het om: innerlijke ontwikkeling, bewustwording, het bevorderen van het groeiproces, eenheid, liefde, respect en begrip creërend!
Wat jammer is, we merken dat er vanaf medio dit jaar steeds minder luisteraars zijn. Is iedereen druk met zichzelf, of zijn de tv-programma’s, Netflix en andere kanalen belangrijker geworden dan jezelf ontwikkelen naar een bewust levend mens? Heeft niemand meer zin om na de lockdowns via de computer, IPad of telefoon nog iets te doen. Nee, dat is het zeker niet. Met name het telefoongebruik is de laatste jaren sterk gestegen. En dat is niet door met elkaar te bellen!
In 2016 ben ik met de GRATIS tweejarige online-opleiding de ‘Transformatie Academie’ gestart. Ook daar merk ik dat mensen al gauw afhaken. Terwijl er slechts een minimaal aantal uren aan studie van je wordt gevraagd. Is het omdat men geen zin meer heeft in de confrontatie met de eigen IK?
Laten we er weer een Heel Nederland van maken…
Wist je trouwens dat het oorspronkelijk Latijnse woord ‘minister’ ‘dienaar’ betekent. Laat de overheid er voor de burgers zijn en niet andersom. Het is tijd voor vertrouwen! Vertrouwen in dat men als mens wordt behandeld en niet als een nummer of een of ander probleemgeval.
Verandering begint altijd hier en nu. Door te handelen in overeenstemming met universele wetmatigheden, kunnen wijzelf ons eigen welzijn bevorderen. Maar ook dat van de gemeenschap waar wij deel van uitmaken en waarvoor wij dus medeverantwoordelijk zijn.
Hoe kun je dat doen? Empathie, een zuivere intuïtie, mededogen, moed, tolerantie, daadkracht, inlevingsvermogen, rust en geduld zijn daarbij onmisbare instrumenten.
Laten we ervan af nu aan werken. Op je eigen wijze, naar eigen kunnen, om van het huidige verscheurde Nederland weer een Heel Nederland te maken. En natuurlijk met heel ons hart en Ziel! Draag je steentje bij, op wat voor manier dan ook, een steen welke ons land een geweldig thuis kan maken. Voor iedereen, wie je ook bent, wat je ook doet.
Klein in het Groot zijn, en Groot in het Klein zijn…
Inayat Khan beschreef zijn gevoelens als volgt:
‘Soms voelde ik mij te klein voor mijn idealen en verlangens, vooral wanneer ik mijn beperkte ZELF vergeleek met deze uitgestrekte wereld. Maar op andere momenten als ik door het antwoord dat mijn hart gaf, besefte om Wiens werk het ging, Wiens dienst het was, Wiens roep het was, werd ik in extase gebracht, alsof ik werd uitgetild boven de beperkingen, waaronder mensen gebukt gaan, door het bewust worden van de waarheid…’
Zie wat er om je heen gebeurt, met jezelf gebeurt, zo kan het niet verder gaan. De moraal van dit betoog is: Let op wanneer jijzelf vanuit een negatieve spiraal handelt, spreekt, oordeelt, etc. Doe niet mee met de media, die heden ten dage de ene negatieve sensatie na de andere aan ons voorschotelt.
Omgaan met kritiek
Afgelopen dinsdag, 15 november 2022, ben ik in het radioprogramma ‘Transformatie Academie’ begonnen met de miniserie ‘omgaan met kritiek’. In het programma vertelde ik onder andere: Uit tal van studies blijkt dat alle vormen van kritiek, ook zelfkritiek een zeer negatieve invloed heeft op ons lichaam, onze emoties en ons denken.
Wanneer men mensen aansluit op gevoelige, elektronische apparaten, waarmee men de hartslag, de hersengolven, de ademhaling en de huidweerstand kan meten, ziet men hoe elk orgaan in het lichaam, binnen een seconde reageert in de vorm van snellere hartslag, iets meer gaan zweten, meer onregelmatige ademhaling, snellere hersengolven, spieren, die gaan spannen.
Een gezond iemand herstelt zich snel, zelfs binnen enkele minuten. Anderen hebben langere tijd nodig. Hoe heftiger de emotie, hoe langer het meestal duurt voor men zich hersteld heeft. Zo ontdekte men dat twee minuten denken aan een ruzie maakt dat de slijmvliezen van de mond en de neus 6 uur lang geen afweerstoffen produceren, die nodig zijn om de bacteriën en virussen, die in het voedsel of de lucht aanwezig zijn te doden.
Door aan iets anders te denken, zoals een vriend of vakantie, zich te ontspannen of naar mooie muziek te luisteren, kan men het herstelproces versnellen. Al die reacties ziet men ook bij tegenslagen, zich gefrustreerd voelen, kritiek krijgen, maar ook bij zelfkritiek, waarbij men zeer negatieve opmerkingen maakt tegen zichzelf. Maag en darmen gaan minder goed werken. Sommige mensen zijn zeer gevoelig voor kritiek. Vaak hangt dit samen met de omstandigheden tijdens de vroegste jeugd.
In het radioprogramma van afgelopen dinsdag geef ik tips hoe je om kunt gaan met je eigen criticus, én de negatieve reacties van anderen. Hier kun je luisteren naar het eerste deel van deze miniserie: https://www.radiomerlijn.nl/uitzending-gemist/transformatie-academie
A.s. dinsdag wordt het vervolgd! Mis geen enkele uitzending, het zijn minimaal vier afleveringen en misschien wel vijf. Elke week gratis te beluisteren, live op dinsdagavond of de hele week daarna bij Uitzending gemist – www.radiomerlijn.nl
Lieve groet,
Daisha
P.s: Heb je een vraag, en dat kan over van alles zijn. Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Tweewekelijks op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.
Wil je automatisch op de hoogte blijven? In de linker zijkolom van dit artikel (of bovenin het artikel op wanneer je op je mobiel leest) kun je je abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel