Nooit meer piekeren…
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
31/03/2022
Gemiddelde leestijd: 8 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
Ons verstand kan maar één ding tegelijk, en dat is denken. Ons denken gebruiken we de hele dag, prima, maar als denken piekeren wordt… Lees hoe je eenvoudig het piekeren achter je kunt laten!
Stop met piekeren, je doet jezelf enorme schade aan. Wanneer je piekert komen iedere keer dezelfde gedachten weer terug. Gedachten die over iets gaan wat nog komen moet, of wat al voorbij is. Piekeren gaat nooit over het NU! Dus krijg je het advies: leef in het nu, pas mindfulness toe. Ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
Het lost niets op!
Het verschil tussen nadenken en piekeren is: wanneer je nadenkt vind je een oplossing. Bij piekeren draai je in cirkels rond waardoor je nimmer tot een oplossing kan komen. Erger nog, je komt in angst terecht, je brengt jezelf in een negatieve spiraal waar je zelf nauwelijks meer uitkomt.
Natuurlijk piekert iedereen wel eens, zo heel af en toe. Maar als het elke dag wordt, ook al is het een paar uur, dan maak je jezelf ziek. Ik heb ik het nu niet over een dwangneurose, als het zover is gekomen moet je je laten begeleiden door een specialist.
Doe het jezelf niet aan, heb jezelf lief, stop met piekeren! Je komt namelijk in een ongrijpbare angst terecht, waardoor er sowieso geen oplossing komt. Het kan zelfs leiden tot stress of een burn-out. Het kan je allerlei lichamelijke en mentale problemen geven.
Bij piekeren gaat het vaak over situaties waarvan je dénkt dat het problemen op gaat leveren. Maar wat helemaal niet zo hoeft te zijn. Of de situatie is al achter de rug, waardoor je dus niets meer kunt veranderen. In plaats van dat je na gaat vragen hoe de ander de betreffende situatie ervaart of heeft ervaren, blijft het maar malen in je hoofd.
Je Ziel
Een voorbeeld uit de praktijk:
Na 56 jaar huwelijk overlijdt de echtgenoot, net nadat ze een fikse ruzie hebben gehad. De vrouw blijft met een schuldgevoel achter. En doordat ze erover piekert wordt het schuldgevoel groter en groter. Weet dat een Ziel, die naar de ‘andere wereld’ is gegaan geen menselijke emoties meer heeft. Dus ook geen boosheid, gramschap of teleurstelling.
Wel zijn de emoties, die tijdens het leven niet verwerkt of opgelost zijn, in de Ziel opgeslagen. Doordat de Ziel terug kan kijken op de (vele) vorige levens, wordt meestal de essentie ‘gezien’ waardoor het is ontstaan. Bij ruzie zijn er altijd twee mensen betrokken. Mensen die geprikkeld waren, of elkaar niet begrijpen. In ieder geval de Ziel heeft meer inzicht en overzicht met betrekking tot het gebeurde.
Jonge Zielen hebben nog niet dit bewustzijn. Dan kan het zijn, dat wanneer de twee mensen in een volgend leven weer samenkomen, de ruzie nog tussen hen hangt. Zoals het broertje van drie jaar tegen zijn moeder zegt, die het net geboren zusje laat zien: ‘Kun je het niet weer terugbrengen?’ Zo kunnen deze twee elkaar jarenlang triggeren, ofwel pesten. Net zolang totdat ze op een bepaalde leeftijd komen en zich uiteindelijk met elkaar verzoenen.
Mijn baas mag me niet
Nog een voorbeeld uit de praktijk: Je hebt de idee dat jij op je werk niet goed functioneert. Immers je baas doet nogal afstandelijk naar je. Het lijkt dat je het nooit goed doet bij hem of haar. Dat hoeft niets met jouw functioneren te maken hebben. Wel dat het een reactie kan zijn op dat jij en je baas niet op dezelfde ‘golflengte’ zitten.
Zou je je baas vragen naar hoe hij of zij vindt dat je functioneert, krijg je misschien het volgende te horen: ‘Nee, ik heb geen enkel probleem met hoe je werkt, maar wel dat het soms wat langzaam gaat.’ Of, en hier heb je meer kans op: ‘Nee, het heeft niets met jou te maken. Ik ben gewoon wat geprikkeld door bepaalde omstandigheden.’
Stop met piekeren, ga liever navragen hoe de ander het gebeurde heeft ervaren. Of als het nog in de toekomst ligt, stop jezelf. Je hebt tien seconden – voordat het nadenken begint – om een keuze te maken. Je voelt de onrust alweer bij je binnensluipen, in die tien seconden kun je besluiten om je aandacht op iets anders te richten.
Maangevoelig?
Vooral in deze dagen kan het zijn dat je gaat piekeren. Morgen, 1 april 2022, is het Nieuwe Maan. Bij deze stand van de maan kun je twee dagen ervoor en twee dagen erna de neiging krijgen om te gaan doemdenken. De nieuwe maan trekt namelijk je energie naar beneden, dus ben je eerder bezorgd. Je kunt zelfs depressief zijn en het allemaal niet meer zien zitten.
De maan heeft invloed op water, en wij mensen bestaan voor 70 tot 80% uit water.
Bij nieuwe maan is het eb en bij volle maan is het vloed. Bij eb word je naar ‘beneden’ gezogen, bij vloed is alles helemaal vol. Dus ben je dan blij, dan kun je euforisch zijn. Of gebeurt er iets verdrietigs, dan kan je verdriet supergroot zijn.
Dus voel je je wat down rond de nieuwe of volle maan, dan hoef je slechts een een paar dagen te wachten. Meestal is die gevoelsstemming dan weer voorbij. Tenminste als je niet blijft piekeren (of piekeren over het feit dat je aan het piekeren bent). Wanneer de maan zelfs een grote oceaan kan beïnvloeden, dan zeker zo’n klein mens als wij zijn!
Hoe stop je piekeren?
De oplossing voor piekeren is, je gedachten naar iets anders sturen. Probeer maar eens één dag het volgende: de hele dag bewust zijn waar je mee bezig bent.
Begin de dag als volgt: wanneer je wakker wordt, rek je je even heel bewust uit voordat je opstaat. Beweeg je spieren en laat je lichaam heel bewust langzaam wakker worden. Daarna sta je op en maak dan eerst wat bewegingen. Slechts één of twee minuten je bijvoorbeeld je armen rondslingeren, even stampen met je voeten, etc.
Zo doe ik dat altijd. Vervolgens ga ik eerst naar het toilet. (Wellicht doe jij dat ook?!). Als vrouw ga je zitten, als man zou ik dat ook aanraden. Even zittend bijkomen van het wakker worden. Bewust voelen hoe je lichaam zich ontlast (of ontwatert).
Het tandenpoetsen doe ik heel bewust, zowel ’s morgens als ‘s avonds. Mijn gebit is mij dierbaar, altijd al geweest. Vooral na de geboorte van mijn tweede kind in 1970 was mijn gebit behoorlijk aangetast. Gelukkig had ik een goede tandarts die het zodanig heeft hersteld, dat ik sindsdien zelden problemen heb gehad met mijn gebit.
’s Avonds poets ik met een elektrische tandenborstel. Dat lijkt vanzelf te gaan, maar ik voel welke tand en kies zijn aangeraakt. Ik voel of elke tand en kies dezelfde aandacht hebben gehad. Om vervolgens mijn mond met water te spoelen dat een aangename temperatuur heeft. Het water waarmee ik mijn mond spoel, en ik me mee was krijgt alle aandacht.
Vorig jaar brak ik mijn rechterarm, waardoor ik zelf niet kon douchen. Sander (mijn man) douchte me, ik voelde waar hij niet was geweest. Bij het afdrogen voelde ik wat nog nat was zonder het aan te raken. Dat is het voordeel als je je bewust bent van je lichaam.
Ga zo verder…
Douche je of was je heel bewust en secuur. Niet zomaar wassen, maar voelen dat je elk plekje hebt aangeraakt. Je hele lichaam heeft aandacht nodig! Na het afdrogen is het heerlijk om je met een lekkere zuivere lotion in te wrijven.
’s Morgens een klein uurtje aan je lichaam besteden is geen overbodige luxe. Immers je lichaam staat de hele dag tot je dienst. Geef je lichaam daarom ook ’s avonds je bewuste aandacht. Het heeft je toch maar weer door de dag heen geholpen.
Soms besteed men meer aandacht en tijd aan de auto, dan aan het lichaam. Men gebruikt de juiste benzine, gas of elektriciteit voor de auto, en regelmatig een wasbeurt, zodat de auto zo lang mogelijk mee kan. Terwijl het lichaam vaak niet de juiste voeding krijgt om levenslang goed te kunnen functioneren!
Wanneer je ontbijt, blijf je met je aandacht bij het kauwen. Elke hap 33 keer kauwen is het gezondst. Tel bij elke hap tot 33 en je hebt geen tijd meer om te piekeren. Wat je daarbij wint is, dat de voeding door het vele kauwen voorbereid is met de enzymen van je speeksel. Wat je spijsvertering zeer ten goede komt. Hierdoor wordt het voedsel al enigszins in de mond verteerd, zodat je maag en darmen het makkelijker hebben.
Het is het meest gezonde wat je voor je lichaam kunt doen om gezond te blijven of weer te worden.
Maak jezelf vrij!
De meeste mensen denken niet na bij de ‘rituelen’ van alle dag. Het zijn gewoonten geworden, het gaat vanzelf. Helaas is het zo, dat hoe meer je uit gewoonte doet, hoe meer je kans hebt dat je gaat piekeren.Probeer één uur per dag alles heel bewust te doen. Slechts een uurtje volhouden, dat is per dag een uur minder piekeren. Je zult merken dat de rest van de dag bewuster wordt ervaren, zodat het piekeren geen kans krijgt.
Alles dat je drinkt, eet en/of doet: doe het bewust. Blijf met je aandacht bij datgene dat je op dat moment doet, het maak je bewust van jouw ZIJN!
Je zult meer vrijheid ervaren, meer betrokken zijn bij jezelf. En het mooiste is zo kom je makkelijker in contact met je ZIEL!
Ga je toch piekeren bedenk dan het volgende:
Onzekerheid = alert zijn. Voel je je onzeker, benoem het dat je alert bent. Het is in wezen ook alertheid.
Angst = je vriend. Angst behoedt je voor dwaze dingen te doen. Maak de angst tot je vriend, vooral niet wegjagen. Wanneer je geen angst wilt hebben groeit deze juist. Alles dat je aandacht geeft groeit.
Wantrouwen = gebrekkig vertrouwen. ‘Wan’ betekent gebrekkig, niet volledig. ‘Trouwen’. Betekent een verbintenis aangaan. Wantrouwen is een gebrekkige verbintenis met jezelf!
Irritatie = geprikkeld zijn. Ofwel door iets of iemand getriggerd worden. Dan kun je beter bij jezelf nagaan wát je triggerde dan geïrriteerd te blijven, daar heb je alleen jezelf mee!
Je zelf helend vermogen
Wat is er niet mooier dan je zelf helend vermogen te gebruiken, in welke situatie dan ook. Zeker bij het piekeren!
Stop met jezelf naar een negatieve spiraal te laten ‘glijden’.
Stop met de slapeloze nachten.
Stop met niet lekker in je vel te zitten.
Stop met angstig zijn voor de toekomst.
Stop met schuldgevoelens te hebben naar iets wat je niet kunt over doen.
Gebruik je denken om te analyseren, gebruik je verstand puur rationeel. Je gevoel is contact hebben met je hart. En je hart is vol liefde. Je verstand is goed in de voor- en nadelen van iets tegen elkaar af te wegen.
De oplossing om niet meer te piekeren is in wezen eenvoudig.
Misschien wat ongewoon voor je. Als je het prettig vindt om vanuit gewoonten te leven, maak je dan deze gewoonte eigen: zoveel mogelijk – zonder oordeel – aandacht geven aan wat je op dat moment doet!
Lieve groet,
Daisha
P.s: Heb je een vraag, en dat kan over van alles zijn. Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Tweewekelijks op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.
Wil je automatisch op de hoogte blijven? In de linker zijkolom van dit artikel (of bovenin het artikel op wanneer je op je mobiel leest) kun je je abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel