Puzzel jezelf in Balans
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
23/07/2020
Gemiddelde leestijd: 7 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
Puzzelen is de nieuwe manier om jezelf te ontdekken!
In NRC kon je onlangs lezen: Tot voor kort oubollig, nu hip: puzzelen. Ook twintigers en dertigers vermaken zich ermee. Vroeger deed je het met de gordijnen dicht. Puzzelen blijkt goed te zijn voor de hersenen.
Uit een onderzoek uit 2004 van Case Western Reserve University in Ohio blijkt dat mensen die rond hun twintigste, dertigste en veertigste actieve bezigheden hebben als lezen, muziek maken en puzzelen, een verminderd risico hebben om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen. De puzzel trekt mensen weg van de televisie, en brengt ze dichter bij elkaar; ze praten en hebben betere gesprekken.
Men noemt puzzelen ook wel het nieuwe yoga. Het stoffige imago is er vanaf. Puzzelen is niet meer iets voor ouderen. Veel jongeren zien het als een soort hersengymnastiek, zeker nu er ook een Nederlands Kampioenschap is en de tijd een rol speelt.
Je leven als een puzzel zien
Weet je dat je ons leven ook als een puzzel kunt zien. Zoals ik eens schreef: je Ziel heeft een specifieke dag uitgekozen, een specifieke periode, precies dat gezin waar je in werd geboren, in dat land, etc. De mens kan dan misschien onbewust leven, maar je Ziel is een en al bewustzijn. En heeft ook al in vorige levens het nodige meegemaakt. Wanneer je nog bewust zou weten wat je in die levens hebt geleerd, beleefd, ervaren, dan zou je daar al een geweldig grootse en mooie puzzel van kunnen maken.
Maar laten we beginnen met het huidige leven. Alles wat er in je leven is gebeurd en gaat gebeuren heeft een bedoeling. Omdat we het telkens als afzonderlijke stukjes zien, krijg je meestal pas aan het eind van je leven het overzicht en het waarom te zien. Toch zou je daar nu al mee kunnen beginnen. Natuurlijk is de puzzel van je leven dan nog niet helemaal af, hoe ouder je bent hoe meer stukjes je aan elkaar kunt leggen. Zodat je al een aardig overzicht hebt van waarom jouw Ziel precies op dat bepaalde moment op aarde is gekomen.
De vele voordelen
In hetkanwel.nl kun je lezen dat puzzelen vele voordelen heeft:
- Het verbetert je geheugen: Bij het maken van een legpuzzel, gebruik je zowel de rechter als de linkerhersenhelft. De linkerhelft is onze analytische kant, die de verschillende puzzelstukjes op een logische manier probeert te sorteren. De rechterhersenhelft is de creatieve kant van ons brein, die het grote plaatje ziet en intuïtief werkt.
Om de puzzel te kunnen leggen, heb je beide kwaliteiten nodig en dus worden zowel de rechter als de linkerhersenhelft aan het werk gezet. Daarmee creëer je niet alleen verbindingen tussen de twee hersenhelften, maar ook tussen de individuele hersencellen. Deze verbindingen verhogen je vermogen om te kunnen leren, te begrijpen en te onthouden. Puzzelen schijnt vooral voor je korte termijn geheugen heel nuttig te zijn. - Het stimuleert vindingrijkheid. We combineren dus de creativiteit van de rechterhersenhelft met het logisch nadenken van de linkerhersenhelft. Dat komt in de praktijk vaak neer op ‘trial & error’, oftewel vallen en opstaan. Het brein maakt een hypothese, die we vervolgens in de praktijk testen. Dit leidt vaak tot innovatieve en probleemoplossende vaardigheden, die je ook buiten het puzzelen kan inzetten.
- Je maakt dopamine aan. Legpuzzels helpen bij het aanmaken van dopamine, het geluksstofje dat een belangrijke rol speelt bij het beloningssysteem in je hersenen. Het succesvol plaatsen van zelfs maar één passend stukje werkt al. Daardoor kunnen we al blijdschap ervaren. Omdat we de beloning willen, willen we de puzzel niet alleen afmaken, maar willen we daarna nog een puzzel maken.
Liefst één, die net wat ingewikkelder is. Daardoor wordt dopamine ook wel in verband gebracht met op beloning gedreven begrip. Wat betekent dat een verhoging van dopamine in je lijf zorgt voor het versterken van begrip en daardoor ons vermogen om te leren verhoogt en ons geheugen verbetert. Ook zou dopamine leiden tot een betere motoriek, een verhoogde concentratie, optimisme en vertrouwen. - Meditatie. Aan de ene kant activeert een legpuzzel dus onze hersenactiviteit, aan de andere kant helpt het ons juist om te ontspannen. Alleen al het grasduinen door de verschillende puzzelstukjes lijkt onze geest te stimuleren om tot rust te komen, zodat we in feite in een meditatieve staat terecht komen. Dit resulteert vaak in beter stressmanagement en leidt tot meer productiviteit en meer (zelf)vertrouwen.
Je ziet van je leven een puzzel maken heeft vele voordelen. Je hersenen worden in balans gebracht, je creativiteit wordt gestimuleerd (of ontwaakt), je wordt er gelukkig van en het is ook nog eens ontspannend. Heerlijk geen stress meer en je staat steviger in je ‘schoenen’.
We gaan aan de slag…
Zo maak je een puzzel over je leven:
- Maak eerst een kort chronologisch overzicht van de gebeurtenissen in je leven. Gebeurtenissen waarbij je een bepaalde voorstelling in gedachten hebt, bijvoorbeeld van je geboorte en je prille jeugd. Je kunt daar ook aanwezige foto’s voor gebruiken. En van gebeurtenissen welke een diepe indruk op je hebben achtergelaten. Weet je niet meer precies hoe oud je op dat bepaalde moment was, dan schat je dat ongeveer.
- Pak dan een A4-vel, leg deze voor je met korte kant aan de zijkanten. Zet ongeveer ergens op het blad een verticale streep over de hele bladzijde. De plaats van die streep wordt bepaald hoe oud je nu bent en hoe oud je ongeveer denkt te worden. Bijvoorbeeld wanneer je 45 jaar bent, zet je de streep ongeveer in het midden. Ben je 60 jaar dan staat de streep meer naar rechts.
Mocht je van tevoren bedenken dat een A4-vel je te weinig ruimte geeft om alles te tekenen, plak dan aan de achterkant van het papier nog een A4-vel er tegenaan.
- Ga dan naar aanleiding van de hoeveelheid gebeurtenissen die je hebt opgeschreven, hetzelfde aantal puzzelstukjes tekenen. Zodanig dat het een geheel is. Je kunt ook een lege puzzel van internet halen en deze uitprinten, zie hier!
- Teken aan de linkerkant van de streep, in de eerst getekende puzzelstukjes, symbolisch je leven tot nu toe. Links van het papier beginnend en dan naar de streep toe werken.
Bijvoorbeeld: als klein meisje hield ik van buiten spelen, daarom teken ik de natuur met een prachtige boom en bloemen. Ik was een ijverige leerling op school, vandaar de tekening met een boek. Vanaf mijn achtste jaar gaf aan de buurtkinderen ‘les’. Ik ‘leerde’ hen wat ikzelf net had gelezen of geleerd, of ik bedacht een verhaaltje. Altijd groot succes!
Je ziet ik begin onderaan, omdat we ook onderaan in ons leven beginnen. Je groeit fysiek en geestelijk van klein naar groot, en nooit andersom. - Maak het je niet te moeilijk, teken heel eenvoudig. Zie mijn tekening hiernaast. Je hoeft geen kunstenaar of kunstenares te zijn om iets te tekenen waarvan jij weet waar het voor staat. Je maakt de puzzel voor jezelf, en niet om trots aan iedereen te laten zien. Je kunt ook verschillende kleuren gebruiken, dat maakt het wel zo mooi.
- Wanneer je denkt alles getekend te hebben, laat je het een paar dagen liggen. Om vervolgens verder te gaan aan de rechterkant van de streep. Hier teken je hoe je wilt dat de rest van je leven gaat worden, ook weer symbolisch natuurlijk. Tip: post het eindresultaat niet op Facebook, maar hang hem ouderwets aan de muur van je slaapkamer of kantoor thuis. Door telkens opnieuw naar je puzzel te kijken vallen er steeds meer stukjes op hun plaats.
Een ontdekkingstocht naar jezelf!
Waarom zou je zoveel moeite doen om een puzzel van je leven te maken? Sowieso voor de unieke, ontspannen voordelen die jouw mentale en emotionele gezondheid bevorderen. Iedereen wil toch gelukkig zijn!
Wat kun je uit de puzzel halen:
- In je hoofd zitten onbewust vele momenten van je leven opgeslagen. Deze kunnen tot blinde vlekken zijn geworden. Door deze puzzel ontdek je welke dat zijn. Bovendien kan een hoofd aanvoelen als een zolder vol met spullen, zo ruim je lekker op in je hoofd!
- Je ontdekt je levenslessen tot nu toe, en bepaalt welke je in de toekomst kunt en/of wilt aangaan.
- Door de puzzelstukjes te maken, maak je tegelijkertijd de balans op van je leven, zodat je beter weet: hoe nu verder…
- Je wordt je bewuster van wie je bent, wat je allemaal hebt geleerd, welke kwaliteiten je hebt ontwikkeld, etc. Het geleerde, de kwaliteiten kun je daardoor heel bewust de komende tijd inzetten.
- Heb je een zware tijd achter de rug, op deze manier kun je die afsluiten.
- En zo kunnen er nog meer redenen zijn waarom je zo’n puzzel zou maken!
Weet je, ons leven is zo kort wanneer je het vergelijkt met de leeftijd van je Ziel. Je leert van deze puzzel hoe je in dit korte leven toch heel wat hebt bereikt. En alles dat je in dit leven hebt bereikt, hoef je niet meer in een volgend leven te doorworstelen!
Veel Succes!
Lieve groet,
Daisha
P.s: Heb je een vraag, en dat kan over van alles zijn. Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Tweewekelijks op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.
Wil je automatisch op de hoogte blijven? In de linker zijkolom van dit artikel (of bovenin het artikel op wanneer je op je mobiel leest) kun je je abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel